90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

5 tips för att späda ut dina eteriska oljor

För att säkert använda eteriska oljor på din hy och i ditt hem är det viktigt att du först späder ut dem. Detta är viktigt för att undvika irritation samtidigt som det hjälper oljorna att sprida sig mer effektivt. Men hur späder man ut eteriska oljor och kan något gå fel? 

För att säkert använda eteriska oljor på din hy och i ditt hem är det viktigt att du späder ut dem. Det är viktigt för att undvika irritation samtidigt som det hjälper oljorna att sprida sig effektivt. Men hur späder man ut eteriska oljor och kan något gå fel? 

Hur man bäst späder ut eteriska oljor varierar beroende på hur du vill använda dina eteriska oljor och vilka resultat du vill uppnå. Så i denna artiklen går vi igenom alla steg så att du får bäst resultat med dina oljor. Vi delar våra bästa fem tips för hur man späder ut eteriska oljor och vi går igenom olika styrkor beroende på användingsområde. 

Snabblänkar

  • Varför är det viktigt att späda ut eteriska oljor? 
  • Vilken styrka är bäst för mig? 
  • Hur man späder ut eteriska oljor
  • Metod 1: Bärande olja
  • Metod 2: Ättika eller vinäger
  • Metod 3: Alkohol
  • Metod 4: Lotion
  • Metod 5: Vatten
  • Sammanfattning

Varför är det viktigt att späda ut eteriska oljor? 

Om du undrar varför det är så viktigt att späda ut eteriska oljor, trots att volants oljor kommer direkt från växter, så är det viktigt att komma ihåg hur koncentrerade eteriska oljor är. Det är därför doften av eteriska oljor är så stark. 

När eteriska oljor används utan att spädas ut kan de orsaka irritation, allergi eller allergiska reaktioner som följd av deras naturliga styrka. Vanliga reaktioner är till exempel röd eller irriterad hy som kliar, då proteinet i din hy reagerar till följd av direkt kontakt med koncentrerade eteriska oljor. Andra allergiska reaktioner kan komma en längre tid efter användning, upp till en månad efter applikation av oljan. 

Förutom att undvika irritation så finns det flera fördelar med att späda ut eteriska oljor. När man använder en bärande olja är det lättare för kroppen att ta upp näring från både bäroljan och den eteriska oljan, vilket gör att din hy känns mjukare med bara lite olja. Det hjälper också med att undvika att den eteriska oljan evaporerar, så din eteriska oljor räcker längre. 

Det är också mycket lättare att applicera eterisk olja på din hy om du först blandar ut den med en bärande olja. Eftersom eteriska oljor är så potenta kan en droppe vara nog för att hjälpa lindra smärta över hela ryggen, men det är såklart svårt att sprida en droppe olja över hela ryggen. Därför hjälper en bärande olja att sprida den eteriska oljan över området där du behöver den som mest. Med bara en droppe! 

Vilken styrka är bäst för mig? 

Hur mycket du bör späda ut dina eteriska oljor beror på vilka resultat du vill uppnå, hur du använder dem, och vad du föredrar. 

Om du har känslig hy, eller om du vill använda eteriska oljor på till exempel ditt ansikte där hyn är mer känslig så rekommenderar vi en styrka på 1% eterisk olja. Detta minimerar risken för hudirritationer. Dock rekommenderar vi alltid att du gör ett test innan du använder oljan över hela din hy. 

Om du inte har känslig hy så kan du prova en styrka från 2-3% för massage, och upp till 10% för mer intensiva behandlingar. Dock rekommenderar vi alltid att du gör ett test på din hy innan du provar en ny eterisk olja eller ändrar styrkan på din oljeblandning, detta så att du vet att din hy inte reagerar på den nya oljan. 

När eteriska oljor används av människor som lider av en sjukdom, av äldre människor, eller av barn så är det viktigt att alltid använda en svagare utblandning. Trots att det finns flera fördelar med att använda eteriska oljor för barn, gravida kvinnor, eller äldre så är det bäst att du inte överskrider utblandningen av 1% för att undvika biverkningar eller irritation. 

Hur man späder ut eteriska oljor

Så nu vet du att eteriska oljor måste spädas ut för att kunna användas på ett säkert och effektivt sätt. Det är viktigt att späda ut dina eteriska oljor inte bara för att undvika irriterad hy, men också för att få oljorna att räcka längre. Så nu när vi vet det så tar vi en närmare titt på fem olika sätt som eteriska oljor kan blandas ut på - för bästa resultat. 

Metod 1: Bärande olja

Att blanda eteriska oljor med en bärande olja är nog det mest populära sätt att blanda ut eteriska oljor på. Det finns flera olika bärande oljor som du kan prova, men de vanligaste är jojobaolja, kokosolja och mandelolja då dessa har flera positiva egenskaper och är lätta att hitta. 

Jojobaolja har en fin men distinkt doft och används ofta till massage då den har antiinflammatoriska egenskaper. Den tas lätt upp av huden och din hy känns mjuk och inte oljig, så den är perfekt för oljig hy. 

Kokosolja har används i hundratals år som en bärande olja och den är också en renande olja. Tack vare kokosoljans höga innehåll av laurinsyra har den antibakteriella egenskaper. Den kan användas som bärande olja för både hy, läppar och hår. Detta gör att kokosolja är en väldigt mångsidig olja som går att kombineras med flera olika eteriska oljor beroende på vad du vill använda den till. 

Mandelolja är en lätt bärande olja som har en nötig doft. Den absorberas lätt av huden vilket gör den till ett bra val för dem med torr hy. Många människor använder mandelolja under ögonen för att minska mörka ringar under ögonen, och på ansiktet för att hjälpa med ärr från akne eller bristningar. Mandelolja används för detta då den återfuktar och kan hjälpa med att läka huden.

Så för att späda ut din eteriska olja med en bärande olja kan du bland en matsked med bärande olja tillsammans med en droppe eterisk olja. Du kan använda mer eller mindre beroende på vilken styrka du föredrar. 

Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja

Jojoba Bärande Olja

149 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Metod 2: Ättika eller vinäger

Om du vill ge din hy en djuprengöring samtidigt som du vill balansera din hys pHbalans, så kan du blanda ut eterisk olja med vinäger. 

Äppelcidervinäger är den mest populära vinägern att använda på huden, då den har flera mineraler än vitvinsvinäger, och den har en mjukare, fruktig doft som fungerar bättre med eteriska oljor. Jämfört med andra produkter evaporerar vinäger snabbt från huden utan att torka ut den, så din hy känns mjuk och återfuktad. 

Å andra sidan så är ättika (vilken inte bör användas på huden) en helt magisk produkt. Ättika kan användas för att rengöra i princip allt! Ättika finns att köpa i de flesta matbutiker, det är billigt, och helt utan kemikalier eller gifter. Och du kan använda den i tvätten, fönster, för fläckar på mattor och nästan allt annat du kan tänka dig behöva rengöra. Blanda 50% ättika med 50% vatten och några droppar av en eterisk olja du gillar så har du en allrengöring som doftar av din favoritolja. Häll i blandningen i en sprejflaska så har du en superenkel och effektiv rengöringssprej!

Metod 3: Alkohol

Photo by Nathan Powers on Unsplash

Trots att det inte finns så mycket alkohol kan göra för din hälsa, så är alkohol både bra för huden och lätt att blanda med eteriska oljor. Detta är för att alkohol är lättare att blanda ut med eteriska oljor jämfört med vatten, så det blir lättare att skapa en mjuk blandning som du kan använda direkt. 

I aromaterapi används alkohol ofta då alkohol inte har några andra ingredienser och jämfört med rengöringsprit så har den ingen doft. Vodka är också känt som att vara en antiseptisk produkt som kan användas för att rengöra huden och förebygga akne. Det kan till och med användas i håret i en sprej för att undvika frissigt hår! Även vodka utan eteriska oljor kan användas som en toner för att minimera porer. 

För hudvård så tycker vi att lavendel eterisk olja funkar perfekt med alkohol för att ge dig fantastisk hy som du känner dig bekväm i. Och om du vill ha en salongbehandling för ditt hår så kan du blanda rosmarin eterisk olja för en hårtvätt efter shampoo och balsam som kan göra ditt hår ljusare, glansigt och hur fint som helst.  

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja

Organic Rosemary Eterisk Olja

129 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Metod 4: Oljebaserad lotion

Photo by Ann poan from Pexels

Om du redan har en lotion som du tycker om så kan du använda den för att blanda ut dina eteriska oljor. För bäst resultat är det bäst att använda en oljebaserad, tjockare kräm utan parfym. En tjockare kräm gör den lättare att blanda ut med eteriska oljor, och du kan skapa din egen återfuktande lotion som är precis vad du behöver. 

Jämfört med en bärande olja så känns en oljebaserad lotion ofta mer naturlig efter applicering, samtidigt som din hy känns väldigt mjuk. Så en oljebaserad lotion är ett perfekt alternativ för dem som har lite mer oljig hy, eller för dem som inte gillar känslan av olja på huden. 

Volants Sleep-olja är perfekt att blanda med en oparfymerad lotion som du kan applicera på kvällen. De mjuka tonerna av lavendel, frankincense, palma rosa och kamomill hjälper både kroppen och sinnet att slappna av, så att du kan se fram emot en natts återhämtande sömn. 

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

219 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Metod 5: Vatten

Photo by Steve Johnson from Pexels

Att olja och vatten inte blandar sig särskilt bra vet de flesta, och det är likadant med eteriska oljor. Så du kanske undrar varför vi har vatten som en metod? 

Dock finns det några användsningsområden där vatten är den perfekta bärande metoden för eteriska oljor, även om de inte blandar sig med varandra lika bra. 

Först så är det viktigt att notera att distillerat eller filtrerat vatten brukar funka bäst då det inte har kemikalier eller bakterier i sig. Det gör det säkrare för din kropp och alla runtomkring dig. Vattnets egenskaper gör att din oljebladning blir lätt, evaporerar snabbt, och är utan andra dofter. Så det är den bästa metoden för att diffusera eteriska oljor. Vatten påverkar inte de härliga dofterna, och du kan vara säker på att inga gifter produceras, så att du kan slappna av och bara uppskatta fördelarna med dina eteriska oljor. Och det är hur enkelt som helst när du har en bärande produkt för dina oljor som kommer rinnande från varje kran i ditt hus. 

Ett annat sätt som du kan använda vatten som bärande metod för eterisk olja är i ett bad. Häll i upp till 10 droppar eterisk olja i ett varmt bad och slappna av samtidigt som du inandas de fina dofterna. Låt dina muskler slappna av, huden återfuktas och sinnet lungas. Om du använder ungefär en fjärdedels deciliter av Castilletvål för att lättare blanda ut de eteriska oljorna i vattnet så skapar du en härlig blandning - och ett bad som du vill stanna i hur länge som helst. 

Om du är ute efter ett spabad med aromaterapi så rekommenderar vi vår spablandning av eteriska oljor så att du kan vara helt absorberad i din upplevelse och slappna av både i kropp och sinne.

Spa
Spa
Spa
Spa
Spa

Spa

209 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Sammanfattning

Eteriska oljor är naturligt kraftfulla och måste därför respekteras. Det är jätteviktigt att blanda ut eteriska oljor innan användning så att du får de fulla effekterna av de eteriska oljorna, utan biverkningar eller negativa reaktioner. Det finns så många olika sätt att blanda ut dina eteriska oljor på, från att blanda ut dem med en bärande olja till att skapa en egen anpassad hudkräm genom att mixa dina bästa eteriska oljor med en oparfymerad kräm. 

Ta din tid när du provar alla olika kombinationer så att du hittar vad som funkar bäst för dig. Dock rekommenderar vi att du alltid gör ett test på huden minst 24 timmar innan du provar en ny kombination, detta för att undvika negativa reaktioner. Så får du det bästa utav dina oljor samtidigt som dom räcker längre! 

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts