5 goda skäl att använda eteriska oljor för avslappning och mental hälsa

Att använda aromer för att uppnå förändrade medvetandetillstånd är en vetenskapligt beprövad metod för att förbättra den mentala hälsan. Detta beror på att aromer uppstår genom att luftburna molekyler kommer in i näsgångarna. Molekylerna stannar inte där: de absorberas i blodomloppet, cirkulerar runt i kroppen och korsar slutligen blod-hjärnbarriären där de har olika effekter på hjärnan. Men vi måste välja våra aromer med omsorg för att säkerställa att vi uppnår rätt resultat. Varje typ av eterisk olja ger olika effekt eftersom varje olja består av olika typer av molekyler med unika egenskaper.

5 goda skäl att använda eteriska oljor för avslappning och mental hälsa

Som exempel kan nämnas att ledande butiker i Kuala Lumpur, Malaysia, ofta säljer de två eteriska oljorna jasmin och lavendel, där de står på hyllan sida vid sida som salt- och pepparströare. Man måste vara noga med att köpa dem tillsammans eftersom de kompletterar varandra (som yin och yang), där för mycket av den ena gör dig för stimulerad för att sova medan den andra kan göra dig slö. Det är vanligt att turister köper den ena och senare återvänder för att köpa den andra efter att ha upptäckt denna effekt av en ren slump. För mycket jasmin gör dig överstimulerad, medan för mycket lavendel gör dig improduktiv.

Termen eterisk olja härstammar från det latinska uttrycket "quinta essentia vilket översätts till engelska som "det femte elementet. Enligt alkemi är en eterisk olja alltså växtens ande eller livskraft, fångad och lagrad i en flaska. I likhet med alkoholhaltiga drycker framställs de genom destillation och har egenskaper som har fängslat människors fantasi i nästan tusen år sedan tekniken utvecklades på 1200-talet av arabiska pionjärer.

När man köper eteriska oljor för användning inom aromaterapi, antingen i samband med massage eller annan terapiform, måste man se till att oljan är äkta. Undvik absolut billiga produkter, eftersom det är omöjligt för dem att marknadsföras under ett visst pris. Billiga produkter är blandade med bäraroljor, eller ännu värre, de kan vara blandade med oönskade biprodukter från industrin, vilket gör dem potentiellt dåliga för ens hälsa. Se därför till att du köper från en välrenommerad leverantör innan du lägger dem på eller i din kropp.

 

#Trustpilots främsta varumärke inom välbefinnande