90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Topp 5 svampdödande eteriska oljor för hud, hårbotten och naglar

Många eteriska oljor har svampdödande egenskaper, vilket innebär att de fungerar som ett naturligt svampdödande medel. Detta gör eteriska oljor till ett kraftfullt naturligt botemedel mot tillstånd som ringorm, fotsvamp och nagelsvamp.

Topp 5 antifungala eteriska oljor för hud, hårbotten och naglar

Men vilka är de bästa eteriska oljorna för att behandla svamp, och hur går du till väga för att använda dem?

I den här artikeln kommer vi att prata om fem av de mest kraftfulla svampdödande eteriska oljorna, samt diskutera hur var och en av dessa kan användas på din hud, hårbotten och naglar.

Innehåll/Snabblänkar

 • De 5 bästa eteriska oljorna mot svamp
 • Tea tree eterisk olja
 • Oregano eterisk olja
 •  Lavendel eterisk olja
 • Kryddnejlika eterisk olja
 • Citrongräs eterisk olja
 • Recept mot svamp med eterisk olja
 • Eterisk olja mot nagelsvamp
 • Eterisk olja mot ringorm
 • Eterisk olja mot fotsvamp
 • Eterisk olja mot hårbottensvamp
 • Sammanfattning

De 5 bästa eteriska oljorna mot svamp

1. Tea tree eterisk olja

Volant Tea tree eterisk olja

Tea tree oil ( Melaleuca alternifolia ) är en av de mest välkända och mest använda svampdödande eteriska oljorna. Den har en lång historia av användning i Australien för att behandla hudåkommor och är nu populär över hela världen.

Tea tree-olja är en vanlig ingrediens i schampo, och anledningen till detta är att klåda och mjäll i hårbotten ofta orsakas av mindre svampinfektioner i hårbotten.

Tea tree-olja innehåller terpinen-4-ol, huvudföreningen som är ansvarig för dess svampdödande egenskaper. Det är effektivt mot ett brett spektrum av svampar inklusive:

 • Candida albicans: den vanligaste orsaken till svampinfektioner hos människor och orsakar de flesta fall svampinfektioner, trast och systemiska candidiasis-infektioner
 • Trichophyton rubrum: koloniserar ytliga döda hudceller och orsakar de flesta fall av fotsvamp, nagelinfektioner och ringorm
 • Aspergillus niger: den vanligaste typen av svartmögel som finns på mat och i hemmet

En nyligen genomförd granskning av studier visade att tea tree-olja var lika effektiv som bensoylperoxid för att minska symptomen på akne. En annan studie fann att kombinationen av tea tree-olja med aloe vera och propolis förbättrade symtomen på akne ytterligare. Detta gör tea tree-olja till en lovande behandling när det kommer till akne.

Men fördelarna med tea tree eterisk olja slutar inte där. En annan studie visade att en 25-50% lösning av tea tree-olja är effektivare än placebo för att bota fotsvamp. Faktum är att 64% av fallen i studien botades med tea tree-olja jämfört med bara 31% med placebo. Detta visar effektiviteten av tea tree-olja som ett naturligt botemedel mot svampinfektioner i huden som fotsvamp.

En annan studie fann att tea tree-olja var lika effektiv som en faktisk svampdödande medicin för att bli av med nagelsvamp, vilket gör det till ett säkert, naturligt alternativ.

Tea tree-olja kan användas ensam eller i kombination med andra eteriska oljor. Det appliceras bäst lokalt på det drabbade området. Innan du gör detta måste du späda ut din tea tree-olja med en bärande olja för att minska risken för hudirritation.

Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja

Organic Tea Tree Eterisk Olja

119 kr

2. Oregano eterisk olja

Oregano eterisk olja

Många människor svär vid olja av oregano för att behandla alla möjliga immunitetsrelaterade problem. Oreganoolja är en annan populär eterisk olja för behandling av svamptillstånd. Den innehåller både carvacrol och tymol, som har några imponerande svampdödande och antibakteriella egenskaper.

En studie 2015 visade att tymol, en av föreningarna i oreganoolja, är effektiv mot Candida-svampstammen. Detta gör oregano eterisk olja effektiv vid behandling av svampinfektioner och kan hjälpa till med vissa fall av infekterade tånaglar och fotsvamp.

För att använda oreganoolja på en svampinfektion, blanda några droppar eterisk oreganoolja med en bärande olja och dutta den på det drabbade området. Men se till att börja smått - tymol är mycket starkt, och oregano eterisk olja är mycket koncentrerad och kan bränna eller irritera huden. Kom ihåg: lite räcker långt!

Denna olja kan också kombineras med andra eteriska oljor för att maximera fördelarna.

3. Lavendel eterisk olja

Volant Lavendel eterisk olja

Den mest populära eteriska oljan i världen, eterisk lavendelolja är känd för sina avslappnande egenskaper. Lyckligtvis är denna eteriska olja också effektiv vid behandling av hudåkommor, vilket gör ditt köp ännu mer värt! Detta tack vare att eterisk lavendelolja innehåller linalool, som är ansvarig för dess svampdödande och antibakteriella egenskaper.

Eterisk lavendelolja har visat sig vara effektiv mot en rad svampar inklusive dermatofyter (svampar som växer i hud, hår och naglar) samt olika arter av Candida. Mer forskning behöver göras, men detta gör lavendel eterisk olja värt ett försök när man letar efter säkra, naturliga alternativ till många av de vanliga svampinfektioner som redan nämnts.

För att använda eterisk lavendelolja för att behandla svamptillstånd, blanda några droppar av den eteriska oljan med en matsked bärande olja. Applicera sedan lösningen på det drabbade området.

Efter en lång, hård arbetsdag med svettiga skor, eller efter ett träningspass, kommer inte bara en lavendelfotmassage att lindra stress, må bra och hjälpa dig att sova, den hjälper också till att motverka irriterande fotsvamp!

Du kan också lägga till denna lösning i ditt badvatten för ett avkopplande bad som också minskar risken för svampinfektioner.

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

4. Kryddnejlika eterisk olja

Eterisk olja från kryddnejlika

Kryddnejlika är en populär eterisk olja för behandling av tandtillstånd. Den innehåller eugenol, som är ansvarig för dess antibakteriella egenskaper. Men kryddnejlikaolja har också några imponerande svampdödande egenskaper, vilket betyder att den är användbar för att behandla ett brett spektrum av svamptillstånd.

Kryddnejlikaolja har visat sig vara effektiv mot en rad svampar inklusive Microsporum audouinii , Epidermophyton floccosum , Trichophyton rubrum och Trichophyton mentagrophytes .

Av denna anledning kan kryddnejlikaolja vara ett effektivt naturligt botemedel mot svampinfektioner inklusive hudinfektioner, nagelsvamp och fotsvamp.

Kryddnejlikaolja (liksom olja av oregano) har också visat sig lovande i fall av trast och oral svampinfektion orsakad av Candida.

Enligt en nyligen genomförd studie kan spridning av kryddnejlikaolja också bidra till att förbättra din inomhusluftkvalitet genom att minska tillväxten av miljösvampar!

Kryddnejlikaolja kan användas på egen hand eller i kombination med andra eteriska oljor. Den appliceras bäst lokalt på det drabbade området men kan också användas i en diffuser eller läggas till i ditt badvatten.

5. Citrongräs eterisk olja

Volant Citrongräs eterisk olja

Ljus, citrusaktig, lyckoframkallande eterisk citrongräsolja är också en populär eterisk olja för rengöring och behandling av hudåkommor. Den innehåller citral, som är ansvarig för dess svampdödande och antibakteriella egenskaper.

En studie 1996 visade att en kräm som innehåller minst 2,5 % eterisk citrongräsolja hade svampdödande effekter på en rad olika svampar. På senare tid har citrongräs visat svampdödande aktivitet mot både Candida och Aspergillus niger.

Detta gör citrongräs eterisk olja lovande för en rad svamptillstånd. Så om du redan älskar citrongräs, nu vet du om ännu mer användbara sätt att använda det!

För att använda citrongräs eterisk olja för en svampinfektion, blanda 3 droppar av den eteriska oljan med 1 matsked bärande olja. Applicera lösningen lokalt på det drabbade området. Du kan också lägga till denna lösning i ditt badvatten eller sprida det i ditt hem.

Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja

Organic Lemongrass Eterisk Olja

119 kr

Recept mot svamp med eterisk olja

Recept mot svamp mot eterisk olja

Eteriska oljor är kraftfulla naturliga extrakt, och den kraften kan intensifieras ytterligare genom att kombinera olika eteriska oljor tillsammans för att utnyttja deras fördelar. Här är några av våra favoritrecept med eteriska oljor för olika svamptillstånd.

Eterisk olja mot nagelsvamp

Nagelsvamp är ett smärtsamt tillstånd som snabbt kan förvärras om det inte behandlas. Om du letar efter ett naturligt botemedel mot nagelsvamp är eteriska oljor ett enkelt alternativ. Här är ett av våra favoritrecept för att behandla nagelsvamp:

Blanda dessa oljor med 100 ml av din bärande olja. Vi rekommenderar jojobaolja eller sötmandelolja. Du kan sedan applicera denna blandning två gånger om dagen på din nagelsvamp.

Det är dock viktigt att du söker läkare angående din nagelsvamp, särskilt om du märker att symtomen förvärras eller om du har några bekymmer över tillståndet.

Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja

Jojoba Bärande Olja

149 kr
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja

Organic Eucalyptus Eterisk Olja

109 kr
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja

Organic Rosemary Eterisk Olja

129 kr

Eterisk olja mot ringorm

Ringorm är en svampinfektion som orsakar röda, kliande utslag. Om du letar efter ett naturligt botemedel mot ringorm, prova eteriska oljor. Här är ett av våra favoritrecept:

Tillsätt dessa eteriska oljor till 100 ml bärande olja, som jojobaolja eller sötmandelolja. Applicera denna blandning två gånger om dagen på det drabbade området.

Det är viktigt att söka läkare om du har några bekymmer över din ringormsinfektion.

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja

Organic Tea Tree Eterisk Olja

119 kr

Eterisk olja mot fotsvamp

Fotsvamp är en svampinfektion som drabbar fötterna, mest huden mellan tårna. Om du letar efter ett naturligt botemedel mot fotsvamp, kanske du vill prova eteriska oljor. Här är ett av våra favoritrecept:

 • 15 droppar kryddnejlikaolja
 • 10 droppar lavendelolja
 • 10 droppar tea tree-olja
 • 5 droppar oreganoolja


Tillsätt dessa eteriska oljor till 100 ml bärande olja, som jojobaolja eller sötmandelolja. Applicera denna blandning två gånger om dagen på det drabbade området.

Det är viktigt att söka läkare om du har några bekymmer över din fotsvampinfektion.

Eterisk olja mot hårbottensvamp

Svamp i hårbotten är en vanlig svampinfektion som kan orsaka mjäll, klåda och håravfall. Om du letar efter ett naturligt botemedel mot hårbottensvamp, kanske du vill prova eteriska oljor. Här är ett av våra favoritrecept:

 • 10 droppar tea tree-olja
 • 10 droppar eukalyptusolja
 • 10 droppar pepparmyntsolja
 • 10 droppar lavendelolja

Tillsätt dessa eteriska oljor till en ren flaska tillsammans med 100 ml bärande olja, såsom jojobaolja eller sötmandelolja, och blanda väl. Du kan sedan applicera denna blandning en eller två gånger om dagen på det drabbade området. Naturligtvis kan du behöva tvätta ur det senare för att håret inte ska bli för fett!

Det är viktigt att notera att du bör söka läkare om du har några bekymmer över din hårbottensvampinfektion.

Sammanfattning

Var och en av dessa eteriska oljor har kraftfulla svampdödande egenskaper, har använts i traditionella mediciner och kan användas för en rad olika svamptillstånd.

De kan användas på egen hand eller i kombination med andra eteriska oljor, beroende på dina behov. De kan användas både lokalt och i din diffuser, och du kommer inte bara att gynnas fysiskt, utan du kommer också att njuta av deras dofter och mentala effekter! Varför inte prova att blanda olika eteriska oljor mot svamp för att skapa en blandning som är skräddarsydd efter dina behov?

Även om eteriska oljor är ett kraftfullt naturligt botemedel mot en rad tillstånd, är det viktigt att du söker läkare om du har några problem eller om dina symtom förvärras.

Other blog posts