90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Är oljediffusers säkra för lungorna?

Att sprida eteriska oljor i hemmet kan skapa en avslappnande och lugnande atmosfär. Vårt luktsinne är extremt kraftfullt, så det är inte konstigt att diffusers har blivit så populära. Till och med den svagaste doften kan skapa en fysisk eller känslomässig reaktion, precis som hur doften av nybakat bröd kan väcka barndomsminnen, eller hur doften av en parfym kan påminna dig om någon du kände förr... Diffusers hjälper till att sprida den härliga doften av eteriska oljor i ditt hem.

Men är oljediffusers säkra för dina lungor? Allt beror på hur du använder dem, så låt oss hjälpa dig att reda ut det!

Innehåll/Snabblänkar

 • Användning av eteriska oljor i din oljediffuser
 •  Vad är eteriska oljor?
 • Är oljediffusers bra för dina lungor?
 • Eukalyptus
 •  Frankincense
 • Sweet orange
 • Hur du använder eteriska oljor på ett säkert sätt
 •  Men hur är det med biverkningarna?
 • Allergiska reaktioner på eteriska oljor
 • Naturliga kontra syntetiska doftämnen
 • Börja uppleva fördelarna med aromaterapi idag!

Användning av eteriska oljor i din oljediffuser

När du undrar om oljediffusers är säkra för dina lungor är det viktigt att förstå hur spridning av eteriska oljor faktiskt fungerar.

En oljediffuser med ultraljud har en liten keramisk platta på insidan som skapar en sval, luktfri vattendimma när den vibrerar - ungefär som dimman runt ett vattenfall! När du tillsätter eteriska oljor i din diffuser bryter vibrationerna ner den eteriska oljan till små partiklar, och diffusern sprider denna fina ånga av eterisk olja och vatten i luften. Det är detta som skapar den uppfriskande doften i ditt hem!

Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser

Grå Stendiffuser

1.099 kr

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor skiljer sig från syntetiska parfymer och doftämnen eftersom de är helt naturliga. Eteriska oljor är högt koncentrerade vätskor som utvinns ur växter eller hartser. De är mycket potenta, så en liten mängd räcker långt. Men hur använder man dem på ett säkert sätt? Här är några viktiga säkerhetspunkter att komma ihåg:

 • Som en allmän regel är det inte säkert att förtära eteriska oljor.
 • Det kan vara bra att använda eteriska oljor lokalt på huden, men den eteriska oljan måste först spädas ut med en bärande olja.
 • Att sprida eteriska oljor är ett utmärkt sätt att njuta av aromaterapins fördelar och är säkert för de flesta människor.

Eftersom en diffuser sprider de fina partiklarna av den eteriska oljan i luften är det ett utmärkt sätt att på ett säkert sätt njuta av fördelarna med eteriska oljor.

Är oljediffusers bra för dina lungor?

Eteriska oljor har använts i århundraden i traditionella metoder som ayurveda och kinesisk medicin. Traditionellt har eteriska oljor, örter och växter använts vid ånginhalation, bastu, varma bad och massage. Människor har varit medvetna om aromaterapins fördelar i tusentals år. Men det är inte förrän nyligen som det har gjorts vetenskapliga studier om aromaterapins effektivitet och fördelar.

Även om detta är ett ganska nytt forskningsområde finns det några studier som undersöker fördelarna med att sprida eteriska oljor för andningsorganen.

Här är några av de mest populära oljorna som har studerats för sina hälsofördelar!

Eukalyptus

Eukalyptus är en lugnande doft som är luftig och fräsch. Eukalyptus passar bra ihop med citrusdofter som grapefrukt eller citrongräs för en upplyftande och energigivande blandning. Den fungerar också bra på egen hand och används ofta i spa för att skapa en lugnande atmosfär.

Eterisk olja av eukalyptus är en vanlig behandling av förkylningssymptom som hosta och täppt näsa. Studier visar att eukalyptus kan vara ett säkert och effektivt sätt att behandla vissa luftvägssymtom.

Prova att sprida eterisk olja av eukalyptus för att minska symptomen av en vinterförkylning!

Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja

Organic Eucalyptus Eterisk Olja

109 kr

Frankincense

Frankincense har använts i århundraden i religiösa och andliga ceremonier. Den används för att skapa en känsla av frid och avkoppling och har en varm och kryddig doft som kan beskrivas som ren och fräsch.

Traditionellt (innan det fanns diffusers) användes rökelse i ånginhalation, bad och massage för att behandla luftvägsproblem. De boswellicsyror som finns i rökelse har visat sig minska och förebygga inflammation vid kroniska inflammatoriska sjukdomar som astma, utan några rapporterade allvarliga biverkningar.

Prova att sprida den här oljeblandningen för en uppfriskande doft som stödjer en klar andning!

3 droppar frankincense
2 droppar eukalyptus
1 droppe rosmarin
1 droppe spruce

Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja

Organic Frankincense Eterisk Olja

189 kr

Sweet orange

Den mjuka citrusdoften är upplyftande och energigivande, och söt apelsin är både söt och fräsch. Om du älskar citrus, kommer den eteriska oljan söt apelsin att få ditt hem att dofta som en citrusparadis. Föreställ dig doften av nyplockade apelsiner som väcker dig på morgonen!

Eterisk olja av söt apelsin har använts i studier för att behandla ångest, och resultaten har varit mycket lovande. I en studie visade sig spridande i luften av eterisk olja från söt apelsin ha en ångestdämpande effekt som också fick deltagarna att känna sig mer energiska.

Använd eterisk olja av söt apelsin för att göra en citrusblandning som väcker din själ och stärker dina sinnen!

4 droppar söt apelsin
3 droppar bergamott
2 droppar frankincense

Organic Sweet Orange Eterisk Olja
Organic Sweet Orange Eterisk Olja
Organic Sweet Orange Eterisk Olja
Organic Sweet Orange Eterisk Olja
Organic Sweet Orange Eterisk Olja

Organic Sweet Orange Eterisk Olja

109 kr

Hur du använder eteriska oljor på ett säkert sätt

För att se till att du använder din oljediffuser på ett sätt som är säkert för dina lungor finns det några saker att tänka på:

 • Börja långsamt med att använda mindre olja än vad som rekommenderas för att se hur din kropp reagerar. Håll ett fönster öppet för att upprätthålla ett hälsosamt luftflöde.
 • Prova olika oljor för att hitta den som fungerar bäst för dig. Börja med en lättare olja, som apelsin eller citron till exempel, och börja sedan använda fler eteriska oljor när du känner dig säkrare.
 • Lär dig mer om eteriska oljor. Utbilda dig i hur olika eteriska oljor fungerar för att se till att du har den kunskap du behöver för att på ett säkert sätt sprida eteriska oljor i ditt hem.
 • Prata med din läkare innan du börjar använda en diffuser om du är gravid eller om du har några medicinska problem.
 • Om du märker en allergisk reaktion, t.ex. hosta eller nysningar, ska du sluta sprida eteriska oljor och kontakta din läkare

Om du har husdjur kan du läsa mer här om hur du kan sprida eteriska oljor på ett säkert sätt i närheten av ditt husdjur. Och om du har små barn kan du läsa mer om säkerheten vid spridning av eteriska oljor här.

Men hur är det med biverkningarna?

Aromaterapi har många fördelar. Spridning av eteriska oljor kan lugna dig eller ge dig energi och skapa en underbar atmosfär i ditt hem. Varje eterisk olja har olika fördelar och användningsområden. Men är oljediffusers dåliga för dina lungor?

De flesta negativa effekter som rapporterats i studierna om aromaterapi berodde på hudirritation på grund av att eteriska oljor har applicerats lokalt (på huden) och även förtärts (vilket vi inte rekommenderar). Så de flesta av de biverkningar som rapporterades var en följd av att de eteriska oljorna inte användes på rätt sätt!

Det är lätt att glömma hur potenta eteriska oljor är! Eftersom de är 100 % naturliga och rena är de mycket mer koncentrerade än parfymer eller andra syntetiska doftämnen. Därför rekommenderas det att du använder dem med försiktighet och respekt.

Eteriska oljor kan vara lika potenta som medicin och bör behandlas som sådan!

 Allergiska reaktioner på eteriska oljor

Även om din oljediffuser är säker och till och med bra för dina lungor kan du få en allergisk reaktion på oljorna som sprids. En bieffekt som kan uppstå vid användning av eteriska oljor i allmänhet är allergisymptom.

Om du är orolig för säkerheten vid användning av eteriska oljor kan du se efter tecken på en allergisk reaktion. Om du får ögonen att rinna eller klia när du sprider eteriska oljor, om du får rinnande näsa, börjar nysa eller blir trångsynt, kan det vara tecken på att du har en allergisk reaktion mot de eteriska oljor du använder. Om du tror att du kan få en allergisk reaktion av att sprida eteriska oljor ska du sluta använda produkten och rådfråga din läkare.

Eteriska oljor fungerar på samma sätt som växterna de utvinns ur. Kamomillolja kan till exempel hjälpa dig att lugna ner dig och slappna av, men om du är allergisk mot liknande växter som ragweed och prästkragar kan du också vara allergisk mot kamomill. Du kan också vara allergisk mot olika typer av extrakt, så det är viktigt att ta reda på vilka eteriska oljor som utlöser en reaktion och vilka som är säkra för dig att använda. Det bästa sättet att ta reda på detta är att rådgöra med din läkare.

Naturliga kontra syntetiska doftämnen

Fördelarna med att använda en oljediffuser kommer från de eteriska oljorna. Aromaterapi kan ha många fördelar, men det är viktigt att känna till skillnaden mellan naturliga och syntetiska doftämnen.

Anledningen till att eteriska oljor har så många fördelar är att de är helt naturliga och utvinns direkt ur växter, blommor och hartser. Precis som örten rosmarin har många fördelar när den konsumeras, har eterisk olja av rosmarin liknande egenskaper och fördelar när den sprids.

Du kan använda rena eteriska oljor i de flesta diffusers på marknaden. Men vissa oljediffusers använder speciella patroner eller dofter i stället för eteriska oljor. Att använda dessa typer av diffusers kan vara dåligt för dina lungor eftersom dofterna ofta innehåller skadliga kemikalier och parfymer.

När du väljer en doft till din diffuser ska du alltid kontrollera innehållsförteckningen. Det ska bara finnas namnet på en eller flera eteriska oljor och inga nummer eller namn på kemiska föreningar. Dessa kan vara skadliga vid spridning och bidrar inte till en hälsosam inomhusluftkvalitet.

Börja uppleva fördelarna med aromaterapi idag!

Det finns så mycket att lära sig om eteriska oljor och deras fördelar, men det är alltid bra att veta hur man använder dem på ett säkert sätt. Oljediffusers är säkra för lungorna och när de används på rätt sätt har de många fördelar!

Om du vill veta mer om fördelarna med aromaterapi och höra vad experterna har att säga kan du fortsätta läsa här. Och om du är redo att börja uppleva aromaterapins helande fördelar har du fått några bra verktyg under bältet när det gäller säkerheten med att använda en oljediffuser.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts