90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Hur "växtens essens" stärker kvinnor - aromaterapeut från Berlin avslöjar vad man får och inte får göra

Christina Webers väg till aromaterapi började med en skylt i Australien. Idag är hon expert på aromaterapi och örtmedicin, Reiki Master & Energetic Healing samt alternativ behandlare för psykoterapi. Hon använder sin kunskap för att hjälpa kvinnor att väcka sin inre kraft och sin självkärlek.

I en intervju med Volant förklarar hon hur hon gör detta och vilka eteriska oljor som är särskilt lämpliga för att stärka det feminina.

woman suffering from headache

Content/Quick links

  • Christinas "vilda kvinnor" och resan till självkärlek
  • Vilka eteriska oljor kan hjälpa kvinnor
  • Dos och Don'ts - hur kvinnor får ut det mesta av essentiella oljor
  • Varför eteriska oljor är särskilt bra för kvinnor
  • Aromaterapi - vad man inte får göra
  • Om Christina
woman holding essential oil blend while diffusing aroma scent

Christina Weber har alltid haft en speciell koppling till naturen. Som barn blandade hon maskrosssalva, pratade med träd och utvecklade tidigt en fascination för naturen och energier.

Det var dock först långt senare som hon lärde känna och älska eteriska oljor, "växtens essens". Till en början ledde hennes väg henne till en stor tysk bank, där hon arbetade i flera år tills hon knappt kunde göra det längre.

Överbliven semester och övertid gjorde det möjligt för henne att ta ett tre månaders sabbatsår, som hon tillbringade i Australien och södra Stilla havet.

“Det var där jag insåg att jag inte ville fortsätta så här. Dagen innan jag åkte gick jag runt i Sydney och såg en skylt för aromaterapimassage. Denna helkroppsmassage var verkligen en livsförändrande upplevelse som de säger. Jag blev genast upphetsad och tänkte: Jag måste lära mig detta!”

Tillbaka i Tyskland höll Christina bara ut i tre dagar på sitt bankjobb innan hon slutade. Sex månader senare var hon tillbaka i Australien och redo att studera aromaterapi.

Christinas "vilda kvinnor" och resan till självkärlek

“Jag har alltid älskat dofter", säger Christina, "men det var inte förrän jag började studera dem som jag lärde mig att det finns så mycket mer i eteriska oljor."

Efter sonens födelse undervisade hon på en naturläkarskola, men insåg snabbt att hon ville erbjuda sin egen praktiska utbildning. År 2015 var tiden äntligen inne.

Christina insåg snabbt att hon kunde förstå och hjälpa kvinnor bättre i sina konsultationer. Den sista knuffen kom från samarbetet med hennes grafiska designer, säger Christina. Hennes uppdrag var tydligt: "Jag vill arbeta med aromaterapi, örter och kvinnor. Det är därifrån mitt varumärke Wilde Weiber kom."

Vilka är dessa Wilde Weiber, dvs. "vilda kvinnor"? Vad betyder femininitet?

För Christina är omsorg något typiskt feminint. Kvinnor, säger aromaterapeuten, bär det vårdande och helande inom sig. "Det betyder inte att män inte kan göra det", påpekar Christina, "men det är en övervägande kvinnlig egenskap".

Att vara kvinna innebär för henne också att fullt ut acceptera sin kropp med alla dess kurvor, och ännu bättre, att älska den. En kvinna ska känna sig bekväm i sin kropp utan att skämmas för den - Christina stöder detta i sina coachingsessioner och med hjälp av eteriska oljor.

“Jag vill visa kvinnor hur vackra de är, oavsett vad omvärlden säger. Jag vill uppmuntra kvinnor att stå upp för sig själva, att uppskatta och älska sig själva.

Vi kvinnor har så mycket potential i oss, men vi vågar inte leva den. Detta gör mig ledsen och samtidigt motiverar det mig att fortsätta och träna fler Wild Women.”

Vilka eteriska oljor kan hjälpa kvinnor

woman touching forehead with cluster headache

Som Christina har upptäckt under sina 20 år av erfarenhet finns det mycket speciella oljor för kvinnor. De är snälla mot huden, luktar gott, slappnar av och stärker nerverna. Ofta har de också en effekt på menstruationscykeln, och varje olja har ett särskilt dofttema.

Dessa doftteman kan utlösa insiktsfulla reaktioner. "Om jag inte har löst ett tema eller har det i mitt medvetande", förklarar Christina, "kan jag avvisa doften. Å andra sidan kan jag särskilt älska en olja om den stöder mig i min process."

Rose Geranium för mer självkärlek

Rose Geranium är till exempel en fantastisk olja för självkärlek och självvård. Många kvinnor gillar doften och använder den för att öka sin självkärlek.

Christinas tips: Gör något för dig själv som ett uttryck för självkärlek, till exempel läs en bra bok eller meditera, och tillsätt rosengeranium i din diffusor.

Volant Diffuser
Volant Diffuser
Volant Diffuser
Volant Diffuser
Volant Diffuser

Volant Diffuser

1.499 kr

Ylang Ylang för en bättre kroppskänsla

woman suffering from migraine

Ylang Ylang är en bedräglig doft. Det är inte alla som gillar den eftersom doften handlar om kärlek till sin kropp.

För kvinnor är Ylang Ylang en avslappnande och afrodisiakum olja. Den främjar kroppsmedvetenhet och får oss att må bra i våra kroppar.

Organic Ylang Ylang Eterisk Olja
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja

Organic Ylang Ylang Eterisk Olja

139 kr

Vanilj och kanel för hjärtat och libido.

Vanilj är en av de mest populära dofterna i världen. När det gäller smak är vaniljglass också bland de tre främsta. Varför är det så? För Christina är det lätt att förklara: Vanilj har en lugnande och omslutande effekt, så den ger en känsla av trygghet.

Kanel är underbart värmande. "Kanel är afrodisiakum och värmer hjärtat när man har upplevt för mycket svårigheter i livet".

Lavendel för män och kvinnor

volant lavender essential oil

Och hur är det med den kanske mest populära oljan, som uppskattas över hela världen för sina många egenskaper? Christina har också stor respekt för lavendelolja.

Den är en absolut allroundolja och bör inte saknas i något hushåll, men det är ingen speciell kvinnoolja, säger aromalexperten. Observera dock att lavendel sänker blodtrycket.

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

Dos och Don'ts - hur kvinnor får ut det mesta av essentiella oljor

Varifrån fick Christina denna otroliga kunskap om växtens essens? Hennes omfattande utbildning lade grunden. "Men under de senaste tio åren har jag utvecklat mina doftprofiler", förklarar hon. "Jag har gått djupare och studerat oljorna intensivt. Jag har lärt mig mycket och upptäckt samband som alltid bekräftas i praktiken."

Hon förmedlar denna kunskap till sina elever. I en intervju med Volant avslöjar hon sina bästa experttips om hur nybörjare och aromproffs kan använda eteriska oljor till sin fördel.

För nybörjare: Fokusera på en olja och ett fotbad

volant peppermint essential oil

För dem som upptäcker aromaterapi rekommenderar Christina att ta det lugnt. Välj en olja och ha den med dig under hela dagen, antingen blandad med en bärarolja på huden eller i en diffusor.

För mer självvård kan du också stanna upp en stund och andas in doften djupt. "Se vad som händer och vad oljan gör för dig."

Det är viktigt att inte överdosera, säger hon. "En droppe räcker ofta", råder aromaterapeuten. Eteriska oljor är trots allt högt doserade och effekten kan bli överväldigande. En student rapporterade till exempel att han tillsatte 10 droppar japansk myntaolja i ett kallt bad... Hon frös i tre dagar. Mynta är en kraftfull kylande olja.

Aromatiskt fotbad

volant eucalyptus essential oil

Särskilt när det är kallt eller stressigt gör fotbad underverk. Oljan genomsyrar hela kroppen och får den att vila. Du andas också in doften när du sätter dig ner.

Aromaterapi fotbad

◉ Fyll en skål med varmt vatten.
◉ Tillsätt 1-2 droppar i skålen.
◉ Blötlägg fötterna i minst 15 minuter.

Värmande oljor för fotbad

◉ Eterisk olja Lavendel 
◉ Eterisk olja Cederträ
◉ Eterisk olja Timjan CT Linalool
◉ Eterisk olja Ingefära

Mindre lämpliga för ett aromatiskt fotbad är citrusoljor, eftersom de är toppnoter, eller kylande oljor.

För aromaproffs: Varmt omslag mot smärta

För dem som har använt aromaterapi ett tag har Christina ett särskilt tips: Vid kramper eller smärta rekommenderar hon att man lindar eller applicerar den med en varm, fuktig trasa. Inpackningar är särskilt intensiva eftersom den fuktiga värmen tränger djupare in i vävnaden.

Hur man gör en aromaterapiinpackning eller ett omslag:

◉ Fyll en skål med så mycket varmt vatten som möjligt.
◉ Tillsätt 1-2 droppar eterisk olja.
◉ Lägg en blöja eller en trasa i vattnet.
◉ Vrid ut den väl och lägg den omedelbart på det smärtsamma området.
◉ Täck den med en handduk och lägg en annan varmvattenflaska ovanpå.
◉ Täck nu över och slappna av.

Varför eteriska oljor är särskilt bra för kvinnor

volant Roman Chamomile essential oil

De eteriska oljornas kraft är verkligen anmärkningsvärd. Men hur kan de ha en sådan kraftfull effekt även i små doser?

I likhet med feromoner påverkar eteriska oljor våra hormoner och verkar därför inte bara på den fysiska nivån utan även på den känslomässiga nivån. Beroende på hur de används kommer oljornas små partiklar in i det limbiska systemet genom näsan eller genom huden in i vårt blodomlopp, där de utövar sin effekt.

Aromaterapi erbjuder ett brett spektrum av tillämpningar för stress, sömnstörningar, ångest och utmattning, och är därför lika lämplig för män som för kvinnor. Kvinnor har dock särskild nytta av aromaterapi vid menstruationskramper.

I vår guide om eteriska oljor och kvinnors hälsa lyfter vi fram vilka oljor som är särskilt hjälpsamma.

Eteriska oljor kan också förbättra kroppsmedvetenheten. Christina ser detta gång på gång i sina utbildningar och coachingsessioner.

“Många människor känner inte längre sin kropp. Med hjälp av vissa övningar och eteriska oljor kan vi lära oss att känna oss själva igen, till exempel genom att gnugga in dem på huden och röra vid oss själva.

Ett fotbad med eteriska oljor är också underbart. Det ger mig möjlighet att känna hur jag känner mig, att slappna av och ladda upp mina batterier. Först när jag har min styrka kan jag ta hand om allting.”

Aromaterapi - vad man inte får göra

volant Roman Chamomile essential oil

Även om eteriska oljor är fantastiska finns det några saker att tänka på. Den som använder eteriska oljor bör vara medveten om kontraindikationer och biverkningar. Särskilt användning under graviditet eller med spädbarn bör vara i professionella händer.

I princip gäller alltid följande: Se upp med dosen. Eteriska oljor anses vara växtens essens.

"Denna essens är koncentrerad växtkraft och bör enligt min mening användas med försiktighet. Jag har märkt, särskilt under de senaste åren, att eteriska oljor ofta används slarvigt. Oljorna är så kraftfulla att en enda droppe kan ha en enorm effekt.

När jag tänker på hur mycket växtmaterial som behövs för en droppe får det mig att känna vördnad och uppskattning för växterna och får mig att använda eteriska oljor med omtanke.”


Christina ingjuter också denna respekt i sina klasser. Under utbildningen till aromakonsult lär sig deltagarna grunderna, t.ex. dosering och de många användningsområdena som sträcker sig långt bortom diffusorer och roll-ons. Förutom komponenterna i ett medicinskåp för att behandla många vanliga åkommor med aromaterapi ägnas särskild uppmärksamhet åt kvinnofrågor som menstruationskramper, graviditet och amning.

I AromaExpert-utbildningen går Christina slutligen in på det energetiska området, tar upp ämnen som vård i livets slutskede och sårbehandling och utökar deltagarnas repertoar med ytterligare doftprofiler. De som vill ge sig in i coaching kan fortfarande fullfölja AromaCoach-utbildningen.

Och för dem som bara vill få ett smakprov? Hon erbjuder Aromavenings som en introduktion. För som Christina själv har upplevt: Resan in i aromaterapins värld börjar alltid med ett första litet steg.

Om Christina

volant Roman Chamomile essential oil

Christina Weber är expert på aromaterapi och örtmedicin, Reiki Master & Energetic Healing, alternativ behandlare för psykoterapi. I sin praktik i Berlin ger hon kurser, workshops och introducerar människor till aromaterapi. Hon specialiserar sig på kvinnor och hjälper dem att komma in i sin kraft.

Website: www.christinaweber.berlin/ueber-mich

Instagram: www.instagram.com/wilde_kraeuterfee_berlin/

#1 Trustpilot wellness brand

SHOP NOW

Other blog posts