90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

En komplett guide till aromaterapisprayer

Aromaterapi är den medicinska användningen av eteriska oljor för att förbättra vår känslomässiga, mentala, fysiska och andliga hälsa. Aromaterapi kan ge dig avslappning eller energi, förbättra din sömnkvalitet, lindra spänningar, lugna ditt sinne och främja läkning, för att bara nämna några av dess fördelar. Det blir också allt mer respekterat i vetenskapliga kretsar.

woman suffering from gout attack

Den professionella läkarkåren börjar ta eteriska oljors inneboende hälsovärde på allvar. Mer och mer forskning bekräftar vad människor länge har sagt om dem: att de har förmågan att hjälpa, läka och förbättra våra liv.

Men hur kan du njuta av fördelarna med aromaterapi hemma?

Svaret är enkelt.

Du kan använda eteriska oljor lokalt eller i en diffuser, eller så kan du använda aromaterapisprayer. De korta dimstrålarna från dessa sprayer kan användas för att spreja kroppen, håret, möblerna, kuddarna och den övriga miljön, så att oljorna kan göra sin verkan medan du fortsätter med ditt dagliga liv.

Du kan köpa färdigblandade sprayer av hög kvalitet från Volant eller så kan du lära dig att göra aromaterapisprayer hemma. De kan med framgång användas för att hjälpa till med en mängd olika tillstånd och kommer att få det rum du har sprutat dem i att dofta underbart.

Använd rumssprayer med eteriska oljor för att varva ner, göra dig redo för dagen, behandla nedstämdhet, lyfta humöret eller pigga upp din omgivning. Du kan även använda en insektsspray med eteriska oljor för att undvika att bli trakasserad av insekter!

Om du vill lära dig mer om hur du med eteriska oljor kan spruta dig till en lyckligare och hälsosammare livsstil, hittar du allt du behöver veta i den här guiden.

Innehåll/Snabblänkar

 • En kort historik över aromaterapi
 • Hur man använder aromaterapisprayer
 • Ljusa upp badrummet
 • Skapa en kuddmist
 • Hitta ditt fokus
 • Få stöd på din väg mot viktminskning
 • Gör en spray mot monster
 • Recept för aromaterapispray
 • Energy Mist
 • Relax Mist
 • Rose Water Mist
 • Sleep Mist
 • Enkla DIY-recept för aromaterapispray
 • Förbättra ditt humör med aromaterapispray
 • Citrusbomb
 • Rengöringsspray
 • Insektsspray
 • Härlig linnedimma
 • Tänd dina passioner
 • Avslappningsterapi
 • Ta en promenad i skogen
 • Forskning om aromaterapispray
 • Bergamots effekt på stress
 • Effekten av aromaterapi vid hantering av arbetsplatsrelaterad stress
 • Aromaterapins förmåga att lyfta vår sinnesstämning
 • Så får du maximal nytta av aromaterapisprayer
 • Vanliga frågor och svar
 • Vad är aromaterapispray?
 • Hur använder man en aromaterapispray?
 • Vilka eteriska oljor skapar positiv energi?
 • Kan rumssprayer med eteriska oljor orsaka biverkningar?
 • Hur länge håller aromaterapisprayer?
 • Frigör potentialen hos aromaterapimists

En kort historik över aromaterapi

René-Maurice Gattefossé - founder of aromatherapy

Även om växter och deras extrakt har använts över hela världen i tusentals år nu, med bevis för denna praxis som finns i det antika Kina, Egypten, Grekland, Indien, Iran och Pakistan, fick västvärlden först i början av 1800-talet upp ögonen för deras styrka i en officiell kapacitet.

Det var 1830 i Grasse, en fransk stad känd för sina parfymer och ett verkligt epicentrum för destillation, som eteriska oljor började studeras på allvar.

Vördade vetenskapsmän som Louis Pasteur blev så småningom intresserade av dem. Hans assistent, Charles Chamberland, var en av de första inom kemi och mikrobiologi som började mäta effekten av eteriska oljor som kanel, kryddnejlika och oregano på infektionssjukdomar som mjältbrand.

Sedan upptäckte en kemiingenjör från Lyonnais, René-Maurice Gattefossé, den terapeutiska potentialen hos lavendel efter en laboratorieexplosion 1910 där han brännskadades svårt. Den mirakulösa läkning han genomgick efter att ha behandlat sina sår med eterisk lavendelolja ledde till att han grundade det franska sällskapet för aromatiska produkter.

Gattefossé publicerade också cirka 20 verk som fortfarande respekteras och refereras till i nutid. Hans arbete inom området förbättrade aromaterapins rykte avsevärt och gav den till och med sitt namn. Det var Gattefossé som myntade termen "aromaterapi" 1935, och vi har använt den sedan dess.

Hur man använder aromaterapisprayer

Rumsspray med eteriska oljor är ett underbart sätt att fräscha upp din miljö. Du måste dock se till att din endast innehåller rena eteriska oljor. Detta är det enda sättet att exakt förutsäga vad de kommer att göra och se till att du inte har en negativ reaktion på tillsatta kemikalier och syntetiska ämnen.

Även om de fungerar ungefär som diffusers genom att släppa ut eteriska oljor i miljön omkring dig, kan du också applicera vissa mists på din hud eftersom de har spätts ut ordentligt med rätt ingredienser.

När du har köpt en blandning från en pålitlig, ansedd leverantör eller lärt dig hur man gör aromaterapispray finns det en mängd olika sätt du kan använda dem på:

Ljusa upp badrummet

volant black diffuser in the bathroom

Behöver ditt badrum en liten uppfräschning? Om du svarade ja, prova då en citrusbaserad blandning av eteriska oljor.

Att använda eterisk citronolja och söt apelsin på egen hand är också ett utmärkt alternativ. Dessa upplyftande dofter ger rummen en underbar ren doft.

Organic Lemon Eterisk Olja
Organic Lemon Eterisk Olja
Organic Lemon Eterisk Olja
Organic Lemon Eterisk Olja
Organic Lemon Eterisk Olja

Organic Lemon Eterisk Olja

109 kr

Skapa en kuddmist

Scandinavian room with white volant diffuser

Det finns flera eteriska oljor som kan hjälpa dig att få en god natts sömn. Prova bergamottolja, cederträ, lavendel, ylang ylang eller romersk kamomill.

Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja

Organic Bergamot Eterisk Olja

159 kr

Hitta ditt fokus

woman working beside window while diffusing essential oil

Om du har svårt att koncentrera dig kan en aromaterapispray med eterisk olja från cederträ vara precis vad du behöver.

Cederträ minskar hyperaktivitet, doftsätter inomhusmiljöer, förbättrar fokus och sänker stressnivåerna. Cederträ rekommenderas också när du gör en insektsspray med eterisk olja eftersom den stöter bort insekter, vilket naturligtvis hjälper dig att fokusera på dina uppgifter!

Få stöd på din väg mot viktminskning

woman doing yoga while enjoying aroma scent from diffuser

När du vet hur man gör aromaterapispray kan du utnyttja dofternas kraft för att hjälpa dig att gå ner i vikt. Eterisk grapefruktolja rekommenderas starkt i denna kapacitet eftersom den bryter ner kroppsfett och ökar din ämnesomsättning.

Om du använder den som bas för din rumsspray med eteriska oljor kan du förbättra din matsmältning, minska din aptit och reglera din hjärtfrekvens. När du känner dig sugen på något kan en snabb spruta hjälpa dig att hålla dig på rätt spår.

Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja

Organic Grapefruit Eterisk Olja

129 kr

Gör en spray mot monster

girl sleeping soundly while diffusing aroma scent

Alla föräldrar känner till de där kvällarna när det verkar omöjligt att få barnen att sova. När du äntligen får dem att somna kan det vara lite lättare att se till att de inte klagar på läskiga ljud och att det inte finns något under sängen med Monster Spray!

Rekommenderas för barn över 5 år, prova att kombinera eterisk olja med lavendel, pepparmynta, romersk kamomill, söt apelsin eller ylang ylang, eller använd dem var för sig. Spreja runt i rummet för att bli av med alla potentiella imaginära hot, så att ditt barn kan slappna av i vetskapen om att du har tagit hand om dem alla!

Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja

Organic Peppermint Eterisk Olja

129 kr

Recept för aromaterapispray

Innan du tar en titt på de många recept som finns för rumssprayer med eteriska oljor, finns det några saker du bör veta.

Med destillerat eller filtrerat vatten undviker du att aromaterapisprayen förorenas eller förstörs på grund av orenheter i kranvattnet. Du kan också använda kokt kranvatten. När du har låtit det svalna är det tillräckligt rent för att du ska kunna använda det.

Använd följande formel och verktyg för alla recept som fångar din uppmärksamhet och alla sprayningar som du gör framöver:

 • Mellan 10 och 20 droppar eterisk olja, om inte en annan mängd anges
 • Två uns destillerat/filtrerat/kokt vatten
 • En matsked alkohol av spannmål som konserveringsmedel
 • En sprayflaska

Alternativt kan du köpa expertskapade mists från Volant som:

Energy Mist

volant Energy Essential oil Blend Mist

Volants Energy Mist är en fräsch blandning av eteriska oljor från cederträ, eukalyptus och citron. Den ger dig energi på bara några sekunder och är förpackad så att du enkelt kan ta den med dig vart du än går.

Energy Mist
Energy Mist
Energy Mist
Energy Mist
Energy Mist

Energy Mist

149 kr

Relax Mist

volant Relax Essential oil Blend Mist

Ta in de blommiga dofterna av eukalyptus, grapefrukt, palma rosa och ylang ylang när du använder Volants Relax Mist. Den är perfekt när du behöver varva ner lite.

Relax Mist
Relax Mist
Relax Mist
Relax Mist
Relax Mist

Relax Mist

149 kr

Rose Water Mist

volant Rose Water Essential oil Mist

Denna återfuktande rumsspray med eteriska oljor kan även användas i ansiktet eller på kroppen. Volants Rose Water Mist fräschar upp och lugnar.

Rose Water Mist
Rose Water Mist
Rose Water Mist
Rose Water Mist
Rose Water Mist

Rose Water Mist

149 kr

Sleep Mist

volant Sleep Essential oil Blend Mist

Låt den milda, subtila blandningen av eteriska oljor i Volants Sleep Mist vagga in dig i en djup sömn efter en lång dag. Dofterna av frankincense, lavendel, palma rosa och romersk kamomill lugnar dig när det är dags att gå till sängs.

Sleep Mist
Sleep Mist
Sleep Mist
Sleep Mist
Sleep Mist

Sleep Mist

169 kr

Enkla DIY-recept för aromaterapispray

Nu när du vet lite om möjligheterna med en bra aromaterapispray är det dags att titta på några enkla recept. Du kan lära dig att göra aromaterapispray snabbt och enkelt med dessa kombinationer:

Förbättra ditt humör med aromaterapispray

Spraya detta i luften omkring dig när du känner dig nedstämd:

Organic Sweet Orange Eterisk Olja
Organic Sweet Orange Eterisk Olja
Organic Sweet Orange Eterisk Olja
Organic Sweet Orange Eterisk Olja
Organic Sweet Orange Eterisk Olja

Organic Sweet Orange Eterisk Olja

109 kr

Citrusbomb

Låt den här blandningen bli den energigivande tonic du behöver:

 • 4 droppar Lemon
 • 4 droppar Sweet Orange
 • 4 droppar Bergamot
 • 4 droppar Frankincense
 • 4 droppar Grapefruit
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja

Organic Frankincense Eterisk Olja

189 kr

Rengöringsspray

När du vet hur man gör en aromaterapispray som lyser upp ditt humör och ger dig ny energi, kan du ta det lite längre och skapa en spray som du kan använda för att rengöra olika föremål i ditt hushåll, t.ex. din yogamatta:

 • 5 droppar Tea Tree
 • 5 droppar Lavender
 • 5 droppar Lemongrass
 • 5 droppar Eucalyptus
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja

Organic Tea Tree Eterisk Olja

119 kr

Insektsspray

Spraya denna blandning av eteriska oljor mot insekter på din madrass och låt den lufttorka. Du kan även använda den på lakan, kläder och kropp. Det är ett utmärkt avskräckande medel för insekter:

 • 5 droppar Tea Tree
 • 5 droppar Peppermint
 • 5 droppar Lemongrass
 • 5 droppar Frankincense
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja

Organic Lemongrass Eterisk Olja

119 kr

Härlig linnedimma

Spraya denna blandning på sängkläderna och låt dem lufttorka för att få den himmelska doften av nybytta sängkläder:

 • 8 droppar Lavender
 • 8 droppar Grapefruit
 • 4 droppar Tea Tree
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja

Organic Grapefruit Eterisk Olja

129 kr

Tänd dina passioner

Skapa stämning för romantik med:

Organic Geranium Eterisk Olja
Organic Geranium Eterisk Olja
Organic Geranium Eterisk Olja
Organic Geranium Eterisk Olja
Organic Geranium Eterisk Olja

Organic Geranium Eterisk Olja

189 kr
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja
Organic Ylang Ylang Eterisk Olja

Organic Ylang Ylang Eterisk Olja

139 kr

Avslappningsterapi

Skapa en lugn, stillsam och fridfull miljö genom att blanda:

 • 10 droppar Lavender
 • 5 droppar Bergamot
 • 5 droppar Frankincense

Ta en promenad i skogen

Ta med dig utomhusluft in och förvandla ditt utrymme med:

Organic Spruce Eterisk Olja
Organic Spruce Eterisk Olja
Organic Spruce Eterisk Olja
Organic Spruce Eterisk Olja
Organic Spruce Eterisk Olja

Organic Spruce Eterisk Olja

139 kr
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja

Organic Eucalyptus Eterisk Olja

109 kr

Forskning om aromaterapispray

Redan 1929 beskrev apotekaren Sévelinge från Lyon i Frankrike hur effektiva vissa eteriska oljor var för att bekämpa bakterier. På 1950-talet använde den franske militärläkaren Dr. Jean Valnet oljor för att behandla soldater som skadats under kriget i Indokina. Och 1975 gjorde en annan fransman, Pierre Franchomme, aromatolog och farmakolog, avgörande framsteg på detta område.

Det var då han föreslog idén om en kemotyp, ett botaniskt kemiskt ID-kort, och sa att den borde övervägas noggrant. Franchomme gick ett steg längre och listade de viktigaste aromatiska föreningarna som kännetecknade varje växt och noterade hur dessa påverkade deras egenskaper.

Idag är aromaterapi ett fullvärdigt fokus för en rad olika vetenskapliga studier och håller på att få status som en trovärdig gren av medicinen, vilket forskningen fortsätter att bevisa.

Bergamots effekt på stress

Efter två 10-minuters spraybehandlingar med eterisk olja från bergamott visade det sig att skollärarnas parasympatiska nervsystem fungerade bättre.

Vi kan alltså dra slutsatsen att det är möjligt att lära sig att göra aromaterapispray med specifika eteriska oljor för att driva den undermedvetna nervaktiviteten mot ett mer balanserat tillstånd.

Effekten av aromaterapi vid hantering av arbetsplatsrelaterad stress

Denna studie från 2013 visade att rumsspray med eteriska oljor är ett bekvämt, icke-invasivt, enkelt och mycket effektivt sätt att lindra stress, vilket anses vara en mycket allvarlig yrkesrisk för sjuksköterskor.

De 50+ sjuksköterskorna i experimentgruppen inhalerade eterisk lavendelolja och deras stressnivåer sjönk från 6,1 till 2,8. De nästan 60 sjuksköterskorna i kontrollgruppen såg sina stressnivåer öka från 5,6 till 5,8.

Aromaterapins förmåga att lyfta vår sinnesstämning

Denna studie visade att aromaterapispray med eterisk bergamottolja förbättrade de positiva känslorna hos personer som satt fast i väntrummet på ett behandlingscenter för psykisk ohälsa.

Med hjälp av skalan för positiva och negativa affekter ingick 50 kvinnor i åldrarna 23 till 70 år i pilotstudien. Efter 15 minuters exponering för eterisk bergamottolja visade det sig att de positiva känslorna i denna grupp ökade med nästan 20 procent mer än i kontrollgruppen.

Så får du maximal nytta av aromaterapisprayer

Alla eteriska oljor är inte lika bra för oss alla, och det är viktigt att ta hänsyn till detta när du skapar din aromaterapispray. Dina preferenser och din individuella kroppskemi spelar en roll för vad som fungerar bäst för dig.

Det är klokt att rådfråga en läkare innan du påbörjar någon form av alternativ behandling, särskilt om du tar medicin, har ett medicinskt tillstånd eller är gravid eller ammar. Du kan uppleva att effekten av din övriga medicinering förändras, och vissa hälsotillstånd kan förvärras.

Och om du planerar att använda en spray på kroppen, kläderna eller sängkläderna bör du göra ett lapptest först för att se till att du inte reagerar på den.

Även om reaktioner på aromaterapimistrar är sällsynta är det alltid bäst att vara försiktig så att du kan dra full nytta av dem.

Vanliga frågor och svar

Vad är aromaterapispray?

De är ett sätt att använda eteriska oljor genom att omvandla dem till en spraybar form. De är lätta att göra hemma, eller så finns det färdiga versioner.

Hur använder man en aromaterapispray?

Följ de anvisningar som ges. Spraya dem inte på huden om det inte är säkert att göra det. Gör ett lapptest för att säkerställa att du inte får en negativ reaktion.

Vilka eteriska oljor skapar positiv energi?

Oljor som eterisk spearmintolja, pepparmynta, söt apelsin, rosmarin och citron främjar alla positiva känslor.

Kan rumssprayer med eteriska oljor orsaka biverkningar?

Även om de är sällsynta kan biverkningar förekomma. Tala med din läkare innan du börjar använda dem om du tar medicin, har ett medicinskt tillstånd, är gravid eller ammar eller är särskilt känslig för nya ämnen.

Hur länge håller aromaterapisprayer?

Detta beror på flera faktorer, bland annat kvaliteten på den leverantör du köper från, de oljor du använder och hur ofta du använder dem. Budgetera för ungefär fyra månader.

Frigör potentialen hos aromaterapimists

Oavsett om du är intresserad av att skapa en insektsspray med eteriska oljor eller vill experimentera med mist för att balansera din miljö, skapa positivitet i din omgivning eller få bättre sömn, finns det en oljeblandning som passar alla behov.

Volants eteriska oljor är 100 % rena och ekologiska, så de är perfekta att använda i dina aromaterapisprayer. Du kan också köpa någon av våra färdiga sprejer för att ge kropp och själ en väldoftande boost.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts