90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Bärande oljor för eteriska oljor

Den helande doften av eterisk olja kan avdunsta snabbt. I kombination med en bärande olja kan detta undvikas. 

Bärande oljor kommer vanligtvis från den feta delen av växten, vilket gör att doften från en eterisk olja kan hålla i sig under längre tid.

Ett mycket populärt sätt att använda eteriska oljor på är att använda dem direkt på huden. Som nämnt i kapitlet om säkerhet så bör du göra ett hudtest innan du använder något av recepten som listas här.

Använd alltid en bärande olja, eller späd ut de eteriska oljorna i vatten med ett emulgeringsmedel som vodka innan du använder dem på huden. De är väldigt starka, så att applicera dem direkt på huden ökar risken för allergiska reaktioner. 

Kokosolja

Kokosolja är den mest populära bärande oljan för eteriska oljor, och det av goda anledningar. Kokosolja, utvunnen från kokosnötens frukt, är en superolja full av naturliga antioxidanter. Den är i sig också en utmärkt olja mot svamp, som även verkar antiinflammatoriskt och antibakteriellt. Den ger näring åt hår, naglar och hud. 50% av dess innehåll är laurinsyra, vilket innebär att kokosolja har en lång hållbarhet samtidigt som den förbättrar kolesterolnivån. Kokosolja är också bra för torr hud och andra hudproblem i och med dess naturligt fuktgivande egenskaper.

När du köper kokosolja bör du leta efter den oraffinerad varianten - den har inte utvunnits med hjälp av kemiska och miljöskadliga metoder. Du kan köpa kokosolja som doftar gott och som är har en fast konsistens i rumstemperatur. Dessa är bra för att göra hemmagjorda balsam och krämer. Alternativt kan du köpa fraktionerad kokosolja som är flytande i rumstemperatur, och som nästan inte har någon arom alls - det är en bra bärare för eteriska oljor, som också kan användas vid massage.

Olivolja

Olivolja utvinns från olivträdets frukter och har även den många hälsofrämjande fördelar. Med dess innehåll av 75% oljesyra är det bland annat en populär matolja. Den är bra för hjärtat, för hjärt- och kärlsystemet, och  den kan faktiskt sänka högt (LDL) kolesterol samt öka det goda (HDL) kolesterolet. Den är också antiinflammatorisk och hjälper till att minska insulinresistensen.

Olivolja är en lätt olja med en fruktig arom som inte tar över. Den fungerar bra att  blanda med de flesta eteriska oljor. Du kan använda den på nästan alla hud- och hårtyper eftersom den inte täcker hudens porer eller gör håret fettigt. Den motverkar mjäll, frissigt hår och torr hud.

Se till att inte köpa de billigaste märkena eftersom dessa raffineras och blandas med andra oljor i produktionsprocessen. Oraffinerad extra jungfruolivolja är bäst då ingen värme och inga kemikalier används i produktionen. Den innehåller också mest oljesyra. 

Jojobaolja

Jojobaolja är känd för att vara den bärande olja som bäst efterliknar de naturliga oljesekretionerna i människans hud. Detta gör den till en utmärkt fuktkräm för ansikte och nacke, som annars kan bli feta med andra bärande oljor.

Oljan utvinns från jojobaträdets frön och har en lätt nötig arom. Jojobaolja är en naturlig fungicid och fungerar bra när den kombineras med eteriska oljor som i sig också har svampdödande egenskaper och används för lokala svampinfektioner.

Med sin förmåga att motstå oxidation har jojobaolja lång hållbarhet. Dess kvicka absorberande egenskap gör den till en av de bästa bärande oljorna. 

Mandelolja

Mandelolja innehåller mycket vitamin E och är en utmärkt naturlig antioxidant. Mandelolja utvinns från mandelträdets torkade nötter. Det berikade E-vitamininnehållet gör det till ett optimalt val för närande av huden, förnyelse av nya hudceller och bibehållning av fukt. Detta gör den även till ett bra val för dem med torr hud.

Den har naturliga antioxidanter som skyddar mot de skadliga effekterna från solen, och det finns höga koncentrationer av både oljesyra och linolsyra som hjälper till att lindra inflammation och lugna irriterad hud.

I och med dess icke- feta och allergivänliga konsistens är mandelolja en utmärkt massageolja (speciellt för spädbarn). Det generösa innehållet av vitamin E kan hjälpa vid reparation av skador på  hudens kollagenlager, vilket i sig gör huden i ansiktet mjuk och smidig samt med minskade rynkor. Söt mandelolja finns på vår lista på de bästa oljorna du kan välja för att ge näring till hud, hår och naglar.

Arganolja

Denna olja är mest känd för sina anti-aging egenskaper, samt sin förmåga att främja hårväxt och reparera skador på håret. Om du inte hört talas om eller använt arganolja har du gått miste om en bärande olja som är full av rika, närande egenskaper och läkande fördelar. Det är inte konstigt att ledande kosmetikaföretag använder det i sina avancerade formulas!

Arganolja utvinns från frukten på det marockanska arganträdet. Arganolja är rik på antioxidanter, vitamin A och E, oljesyra, linolsyra och fettsyror. Den är särskilt bra för att motverka inflammation och solskador. Den minskar också synligheten av hudbristningar och ärr, samt främjar friska nagelband och naglar.

Det är en av de bästa oljorna att använda för att regenerera hudceller, vilket gör det till ett utmärkt val för anti-aging produkter och krämer.

Advokadoolje som bæreolje. Frukten til avokadotreet er nesten en tredjedel olje og er en av de tykkeste, mest luksuriøse oljene på listen vår.

Avokadoolja

Avokadoträdets frukt består till en tredjedel av olja. Det är en av de tjockaste, lyxigaste oljorna på vår lista. Avokadoolja är också en bra olja att använda vid ålderstecken eftersom den innehåller en typ av fettsyra som finns naturligt i människans fettvävnad strax under huden. Eftersom avokadoolja liknar detta fett absorberas den lätt av huden. Detta är riktigt bra näring för äldre hy som har förtunnats med åldern.

Avokadoolja innehåller höga koncentrationer av olje- och linolsyrafettsyror, vilket gör den till en potent antiinflammatorisk olja. Den innehåller även andra naturliga näringsämnen och antioxidanter så som vitamin A, D och E. Denna bärande olja är perfekt för irriterade hudtyper, exemplevis för de som har psoriasis eller eksem.

På grund av dess tjocka konsistens torkar avokadoolja långsamt, vilket gör den till en bra bärande olja för massage. För att göra den mer flytande kan oljan blandas med en annan bärande olja, som olivolja eller mandelolja.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts