90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

De bästa eteriska oljorna för ett detoxifierande bad - med våra bästa tips! 

Om du känner att du behöver lite återhämtning från vardagens stress så är ett detoxifierande bad en jättebra idé. Det kan hjälpa med att rensa gifter från kroppen, och med att ge mer energi så att du kan hantera vardagen ännu bättre!

Men vilka eteriska oljor ska man välja för ett detoxifierande bad, och hur skiljer de olika oljorna sig från varandra? 

I denna artikeln så delar vi våra bästa eteriska oljor för ett detoxifierande bad, och hur man skapar den perfekta badupplevelsen.

Content/Quick links

  • Vad betyder detox? 
  • Varför behöver våra kroppar detoxa? 
  • Hur gör jag ett detoxifierande bad? 
  • Vilka eteriska oljor är bäst för ett detoxifierande bad?
  • Boosta din detox
  • Efter ditt bad
  • Inget badkar? Ta en detoxifierande dusch! 
  • Sammanfattning

Vad betyder detox? 

Photo by Vegan Liftz from Pexels

Innan vi går igenom detoxifierande bad så kan det vara bra att utforska vad detox betyder, så att du kan förstå hur den avgiftande processen faktiskt fungerar. 

Så vad betyder egentligen detox, eller avgiftning som vi kallar det på svenska? Detox är en medicinsk term som refererar till den naturliga processen när kroppen gör sig av med gifter för att förbättra välmående och hälsa. Varje dag arbetar våra kroppars organ med att bli av med gifter och kemikalier i vår kropp. Så vår lever, våra njurar, tarmar och vårt lymfsystem arbetar konstant med detta. 

Våra kroppar utsätts för mängder av kemikalier i vår vardag. Dessa finns överallt i vårt moderna samhälle, från vår mat, till luftföroreningar, till skönhetsprodukter och starka rengöringsmedel. Trots att vissa av dessa kemikalier inte är skadliga, så kan andra skada vår hälsa över tid.

Så trots att våra organ gör ett fantastisk jobb med att bli av med gifter från våra kroppar kan det ändå vara bra att hjälpa dem lite på traven. Och det är här den moderna termen "detox" kommer in. 

Varför behöver våra kroppar detoxa? 

Våra kroppar är intelligenta, så om du upplever vissa symptom så kan det vara för att din kropp behöver en detox. Från trötthet, allergier, magbesvär, problem med att fokusera, irriterad hy, eller obalans i humöret och en känsla av hopplöshet. Upplever du någon eller flera av dessa symptom så kan det vara dags att lyssna på din kropp och hjälpa den läka med mer avslappning och lite extra hjälp. Vad vi säger är helt enkelt att hur du tar hand om din kropp reflekterar sig i både din fysiska och mentala hälsa. 

Precis som ditt hus ibland behöver en ordentlig vårstädning, så fungerar din kropp på samma sätt. Och en av kemikalierna som är mest skadlig för vår kropp är stress, för stress påverkar hur vår kropp fungerar. Så därför kan en detox hjälpa dig att avgifta kroppen från stress du upplevt, och din kropp kan fungera bättre och uppta viktiga vitaminer och mineraler bättre. 

Så därför kan ett detoxifierande bad vara väldigt bra, för det hjälper kroppen på två sätt. Först hjälper det kroppen att bli av med gifter och stress, samtidigt som kroppen lättare kan ta upp all näring från de eteriska oljorna. Resultatet? Du lämnar ditt detoxifierande bad med mer energi och mer välmående. 

Efter en detox så kan du uppleva både mentala och fysiska positiva effekter. Vanliga positiva effekter är mer energi, snabbare återhämtning, mindre muskelsmärtor, mindre huvudvärk, förbättrat immunsystem, bättre sömn, bättre hy, mer fokus, bättre välmående och mindre stress. Helt fantastiskt! 

Vad som är så bra är att du kan uppleva alla dessa positiva effekterna från ett detoxifierande bad hemma, så du behöver inte betala dyra priser för ett spa. Det finns inte heller några regler, och du kan snabbt och enkelt skapa ett detoxifierande bad när du vill. Mindre stress och mer flexibilitet helt enkelt. 

Hur gör jag ett detoxifierande bad? 

Välj en tid som funkar för dig när du ska ha ditt detoxifierande bad. Det är nämligen viktigt att ha tid så att du verkligen kan slappna av. Detta gör upplevelsen mycket bättre och det blir lättare att slappna av, utan att vardagstressen kommer ivägen. 

Vi rekommenderar att du ger dig själv minst 40 minuter, men ännu bättre är om du kan hitta tid för en hel kväll av avslappning där du kan glömma all stress.

För att göra ditt detoxiferande bad börja med att fylla ditt badkar med varmt vatten och välj vilka eteriska oljor du vill använda. Du behöver blanda dina eteriska oljor med en bärande olja för att effektivt blanda ut oljorna i vattnet och så att de inte är så starka att de irriterar din hy. Vi rekommenderar mandelolja eller jojobaolja som en bra bärande olja. 

Du kan själv välja hur mycket eterisk olja du vill ha i badet, så vi rekommenderar att du provar dig fram. Någonstans mellan 5 till 20 droppar av eterisk olja blandad med ungefär en matsked av bärande olja är en bra koncentration för ett detoxifierande bad. 

Du kan välja en eterisk olja för att fokusera på något särskilt område, såsom avslappning till exempel. Eller så kan du blanda flera oljor för en oljeblandning som hjälper dig med precis vad du behöver. 

Häll i blandningen med de eteriska oljorna precis innan du går i badet, och rör omkring i vattnet lite lätt så att oljan sprider ut sig i vattnet. Vänta med att hälla i oljeblandningen till precis innan du går i badet för att undvika att oljan evaporerar. 

För att få ännu bättre absorption av oljorna så kan du prova att massera in oljeblandningen med en bärande olja antingen innan du badar eller samtidigt som du badar. Då får du den fulla effekten av oljorna!

Vilka eteriska oljor är bäst för ett detoxifierande bad?

Nu när du vet hur man skapar ett avslappnande och detoxifierande bad så kanske du undrar vilka eteriska oljor som är bäst för en detox. Vi hos Volant har flera oljor som du kan välja från, och de har alla olika egenskaper. Så här är några av de mest populära oljorna med detoxifierande egenskaper. 

För den ultimata stressdetoxen

Behöver du bli av med stress och press - och vi vet nu att stress är skadligt för våra kroppar - så är lavender essential oil perfekt.

Med sin milda doft hjälper den att balansera dina tankar och känslor samtidigt som den kan minska stress. Lavendel har också blivit bevisat att hjälpa mot bättre sömn, så använd Lavendel i badet och se fram emot en god natts sömn. 

För avslappning så prova att kombinera lavendeloljan med frankincense essential oil. Frankincense är en avslappnande doft som kan hjälpa med ångest och avslappning. Tillsammans med lavendel skapar den en kraftfull blandning som hjälper dig med avslappning. 

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja

Organic Frankincense Eterisk Olja

189 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

För att ge ditt immunsystem en boost

Känner du dig trött och lite småkrasslig så är Eucalyptus ett bra val för ditt detoxifierande bad.  Eucalyptusolja har blivit bevisat att fungera som antibakteriell, antimikrobiell, svampdödande och smärtstillande, så det är en kraftfull olja med detoxifierande egenskaper. Den kan hjälpa att rena din kropp och få dig tillbaka på banan när du känner dig nere. 

De antibakteriella egenskaperna av Eucalyptus gör den den perfekta oljan att använda när du har en förkylning. Den hjälper att öppna luftvägarna, minska täppthet i näsan och förbättra din andning. Det är därför du kan hitta Eucalyptusolja i många vanliga botemedel mot förkylning såsom nässprey och andra mediciner. 

Men det är inte bara det! Eucalyptusolja kan också hjälpa med att lugna irriterad hy och hjälpa mot mjäll, svampinfektioner och löss. Eucalyptus hjälper även med att boosta din hys produktion av ceramider, och ceramider behöver vi för att bibehålla fukt och skydda vår hud! 

Den friska och upplyftande doften av Eucalyptusolja väcker dina sinnen, och efter ett bad med Eucalyptus kan du förvänta dig mer energi och en känsla av återhämtning. Det är som att bli transporterad till en strand långt bort, där du njuter av varje sekund. Så sätt på lite lugnande musik, välj en mysig bok och ta ett bad där du upplever effekterna av Eucalyptusoljan. 

Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja

Organic Eucalyptus Eterisk Olja

109 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Minska muskelsmärta

Vardagen kan få oss att känna oss trötta och med smärtor i kroppen, och ibland behöver vi bara en paus. Som tur är så finns det flera eteriska oljor som hjälper med att minska muskelsmärtor så att du och din kropp kan återhämta sig. 

Om du upplever muskelsmärtor eller ryggsmärtor, prova att hälla i en blandning av rosemary, chamomile och lavender eteriska oljor till ditt bad. Dessa eteriska oljor har blivit bevisade att fungera smärtstillande samtidigt som de minskar inflammation. Och inte bara det! De kan hjälpa att avgifta kroppen och ge din lever och dina njurar en boost. 

Du kan också förhöja effekten av oljorna genom att använda Epsomsalt i ditt bad. Epsomsalt har höga mängder av magnesium och sulfater som kan hjälpa med att minska muskelsmärtor och inflammation. 

Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja

Organic Rosemary Eterisk Olja

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

129 kr
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja

Organic Roman Chamomile Eterisk Olja

339 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

För din hy 

Om din hy känns torr eller irriterad, och om dina naglar är matta och saknar lyster, prova att hälla i några dropar av tea tree i ditt detoxifierande bad. Denna eteriska oljan har flera helande och energigivande egenskaper, och den är fantastisk för din hy och dina naglar. 

Tea tree essential oil har antibakteriella, antivirala, svampdödande och antiinflammatoriska egenskaper, så den är en av de bästa oljorna för detox. Den hjälper också med att avgifta din hy och generera nya hudceller. Så prova tea tree och upplev din hy mjukare och med mer lyster, samtidigt som den ger dig mer energi!

Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja
Organic Tea Tree Eterisk Olja

Organic Tea Tree Eterisk Olja

119 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Boosta din detox
Photo by Monstera from Pexels

Det finns lite olika saker du kan göra för att förhöja upplevelsen av ditt detoxifierande bad. 

Epsomsalt är populärt för avgiftning. Mineralsaltet används för att avgifta kroppen samtidigt som det gör en massa andra bra saker för kroppen. Bland annat kan epsomsalt hjälpa med att återfukta torr hy, minska muskelsmärtor och hjälpa kroppen att slappna av. 

Om du vill prova ett detoxifierande bad med epsomsalt så häll i två till fyra deciliter av epsomsalt samtidigt som du fyller upp badkaret, och se till att saltet är helt upplöst innan du häller i dina eteriska oljor. 

Om du gillar bubbelbad så kan du fortfarande ha i eteriska oljor! Häll i bubbelbadet som vanligt och när ditt badkar är redo så häll bara i oljeblandningen. Den bekanta doften av bubbelbadet kan till och med hjälpa med avslappning, särskilt när du kombinerar den med dina detoxifierande oljor. 

Efter ditt bad

När du har njutit av ditt bad, så se till att gå ur badkaret lugnt och försiktigt, och ha gärna något du kan hålla i så du inte halkar (eftersom oljorna kan göra ditt badkar lite halt!). 

För att bli av med oljorna i badkaret så töm badkaret helt och sen skölj det med lite varmt vatten. Sen kan du även använda en naturlig rengöringssprej och torka ur badkaret så att du är helt säker på att det inte är halt. 

För att fortsätta avgifta kroppen kan du hjälpa ditt lymfsystem genom att massera din kropp med en exfolierande handske eller borste. Gör detta genom att dra långa drag över hela kroppen, mot hjärtat för att maximera de positiva effekterna. Detta hjälper med att fortsätta den avgiftande processen även efter ditt bad. 

Efter din massage så kan du blanda några eteriska oljor med en bärande olja för en helkroppsmassage som lugnar din hy och ger dig en mild men härlig parfym. Du kan antingen välja samma oljor som du hade i badet, eller några andra oljor du tycker om. 

Se till att du dricker mer vatten än vanligt efter ditt detoxiferande bad. Detta hjälper kroppen att rensa ut gifterna från kroppen. Du kan även ha i några skivor i citron i vattnet för en uppfriskande dryck och för extra c-vitamin (vilket också hjälper med detox!). 

Inget badkar? Ta en detoxifierande dusch! 

Om du inte har ett badkar kan du enkelt ta en detoxifierande dusch istället. 

Innan du går in i duschen, massera din hy med en blandning av dina favoritoljor för detox tillsammans med ungefär en matsked av bärande olja. De eteriska oljorna upptas av huden redan innan du går in i duschen, vilket förbättrar både egenskaperna och den detoxifierande upplevelsen av de eteriska oljorna. 

Sen, häll i 10 droppar av eteriska oljor i ett hörn av duschen innan du sätter på den. Det varma vattnet förvandlar oljorna till ånga och du kan inandas de renande dofterna samtidigt som du duschar. 

Peppermint essential oil är en av våra favoritoljor för en detoxifierande dusch. Den skarpa doften av pepparmynta öppnar dina luftvägar, så att du kan enklare andas när du tar din avslappande dusch. Efter duschen känner du dig fräsch med mer energi. 

Rosemary essential oil är ett annat bra val att använda i duschen. Rosmarin är en antioxidant som också fungerar antiseptiskt och hjälper kroppen att bli av med gifter och bakterier. Det brukar också sägas att rosmarin kan hjälpa med matsmältning, förbättra ditt minne, och förbättra blodcirkulation, så att både du och din kropp får mer välmående. 

Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja

Organic Peppermint Eterisk Olja

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

129 kr
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja

Organic Rosemary Eterisk Olja

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

129 kr

Sammanfattning

Att detoxifiera kroppen är viktigt för att hålla sig hälsosam. Men detoxifierande spaupplevelser kan vara dyra och ta mycket tid, vilket många av oss inte har. 

Att ta ett detoxifierande bad hemma är ett fantastiskt sätt för att bli av med skadliga kemikalier (och stress som är den värsta), samtidigt som du får mer energi i både sinne och kropp. Det finns flera eteriska oljor som du kan använda i ditt detoxifierande bad så att du kan hitta dina favoriter! 

Unna dig själv några av Volants ekologiska eteriska oljor som du kan experimentera med så att du kan uppleva de fantastiska effekterna av eteriska oljor i din self-care rutin. Häll i några droppar av eteriska oljor i ett detoxifierande bad och din kropp får en avgiftning och du kan slappna av. Känn hur gifterna försvinner från kroppen och hur kroppen blir tyngdlös i det härligt doftande vattnet. Släpp all stress och oro och känn hur kroppen mår bra!

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts