90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Kan eteriska oljor lindra migränanfall?

Eteriska oljor framhålls ofta som naturliga läkemedel mot många sjukdomar och smärtor, från stress och sömnproblem till kronisk smärta och inflammation. Men är eteriska oljor verkligen effektiva mot migränanfall?

När du har migrän är det vanligt att ta piller för att lindra smärtan. Du kanske till och med söker efter alternativa behandlingar på nätet. Migränanfall gör dig svag, och symtomen är ofta mycket värre än vanlig huvudvärk.

Innehåll / Snabblänkar

  • Vad orsakar migränanfall?
  • Vilka symtom kommer från migrän?
  • Vilka eteriska oljor kan lindra migränanfall?
  • Hur du använder eteriska oljor mot migrän
  • Är det säkert att använda eteriska oljor mot migrän?
  • Avslutningsvis

Vad orsakar migränanfall?

Ingen vet exakt varför vi får migränanfall. Forskare tror att det kan ha att göra med ovanlig hjärnaktivitet som tillfälligt påverkar nervsignaler, kemikalier och blodkärl i hjärnan. Kanske är det överdrivet blodflöde till hjärnans blodkärl, vilket ökar trycket och smärta. Eller kanske barometertrycket påverkar vissa mer än andra. Hur som helst fortsätter forskarna undersöka saken. 

Vad vi vet är att migränanfall ofta aktiveras av något som är specifikt för just dig. Det kan vara hormoner, känslor, fysiska faktorer, diet, medicinskt eller från miljön runtomkring dig. Till exempel rapporterar många kvinnor att de ofta får migrän under vissa tider i menscykeln. Andra menar att de får migränanfall i samband med stress, sömnbrist, koffein, uttorkning, viss mat, eller starka ljus. 

Det är viktigt att försöka hitta vad som aktiverar migrän för just dig. När du väl förstått vad det är, kan du försöka eliminera eller begränsa dess påverkan för att minska antalet migränanfall i din vardag.

Vilka symtom kommer från migrän?

Migränanfall gör dig svag och förhindrar dig från att utföra vanliga aktiviteter, som att ta hand om dina barn, arbeta eller köra bil. 

Symtomet som de flesta associerar med migrän är en intensiv huvudvärk. Detta sker oftast på bara en sida av huvudet. Många upplever en migränhuvudvärk som något pulserande, som blir värre vid rörelse. 

För vissa kan migränen attackera båda sidorna av huvudet och till och med ansiktet och nacken. Det finns också många mindre kända symtom som kan påverka dig under ett migränanfall.

Många lider av illamående och kan till och med kräkas från smärtan av ett migränanfall. Det är också vanligt att uppleva en känslighet mot starka ljus och höga ljud. Ibland kan man till och med få suddig syn. De flesta som lider av migrän brukar vilja vila i ett mörkt och tyst rum tills det går över. 
 

Vilka eteriska oljor kan lindra migränanfall?

Eteriska oljor utvinns från blad, blommor och andra delar av växter, och erbjuder en rad fördelar för hälsan, så som smärtlindring, minskande av stress och förbättrad sömn. 

Många tycker att eteriska oljor är ett naturligt effektivt medel mot huvudvärk och migrän.

Olika eteriska oljor har olika fördelar, vilket kan göra dem bättre för att minska migränutlösare, förbättra spänningshuvudvärk, lindra smärta och minska illamående. Det kan ta ett tag innan du hittar rätt eterisk olja för just din huvudvärk eller migrän, men det är värt ansträngningen.

Vi har handplockat några av våra favoriter för att behandla symtom som associeras med migränanfall. 

Pepparmint-olja: Vanlig men effektiv

En av de mest använda eteriska oljorna mot migrän är pepparmint-olja. Den är perfekt för att lindra migränsymtom och för att behandla spänningshuvudvärk.

Eterisk olja från pepparmint innehåller mentol, vilket hjälper dina muskler att slappna av medan det lindrar smärtan. Denna olja har också en kylande effekt när den späds ut och appliceras på kroppen. Detta kan minska spänningar i musklerna i ditt huvud och din nacke, samtidigt som det stimulerar blodflödet. 

En studie fann att vid applikation av utspädd pepparmint-olja i pannan och tinningarna under ett migränanfall kunde reducera smärtnivåerna efter bara 15 minuter, utan några som helst biverkningar. Detta bevisade för första gången att pepparmint-olja kan lindra huvudvärk och migrän.

Testa att applicera pepparmint-olja på tinningarna när du först känner av att migränen är på väg. Var noga med att späda ut oljan med en bärande olja först, så som mandelolja eller kokosolja. Detta för att undvika irritationer i huden. 

Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja

Organic Peppermint Eterisk Olja

129 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Lavendel-olja: Inte bara för avkoppling

Lavendel är en av de mest använda eteriska oljorna och är känd för att kunna främja avkoppling och förbättra sömn. Det finns dessutom starka bevis för att den kan användas mot migrän och huvudvärk.

En studie från 2013 undersökte effekterna av aromaterapi mot migrän. Patienterna fick andas in aromen från lavendelolja under ett tidigt stadie av migränanfall. Forskarna fann att doften av lavendel sänkte smärtnivån och andra associerade migränsymtom inom 15 minuter.

Stress är en av de vanligaste anledningarna till migränanfall. Lavendel-olja har visats främja avkoppling. Om dina migränanfall kommer från stress, testa att andas in lavendel-olja för att hjälpa dig slappna av. Vissa känner att detta till och med kan förhindra migränanfall.

En annan vanlig orsak till migrän är sömnbrist. Om du har problem att sova kan lavendel-olja hjälpa dig. Massera in utspädd lavendel-olja i huden, tillsätt det i en diffuser eller blanda oljan med en bärande olja och tillsätt den i ett varmt bad. 

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Rosemarin-olja: Sänker stress och lindrar smärta

Med starka smärtstillande och anti-inflammatoriska egenskaper finns det ingen tvekan om varför rosmarin-olja används mot huvudvärk och migrän. Dessutom erbjuder oljan flera andra fördelar. Den kan bland annat sänka stressnivåer, förbättra cirkulationen och lindra smärta – allt någon som lider av migrän kan önska sig. 

År 2013 fann forskare att rosmarin kan lindra abstinenssymtom från opioidberoende, genom att få musklerna att slappna av och hjälpa till med sömnproblem. Dessa egenskaper är helt klart fördelar vad gäller symtom associerade med migrän.

Testa att tillsätta ett par droppar rosmarin-olja i en bärande olja, så som kokosolja eller jojobaolja, och droppa ner blandningen i ett varmt bad. Du kan också massera in blandningen i pannan och tinningarna när du känner att migränen är på väg, för att lindra smärtan så snabbt som möjligt. 

Eukalyptus-olja: För bihålor och nästäppor

Nästäppa och bihåleproblem är en stor orsak till varför många får migränanfall. Tack och lov är eukalyptus-olja extremt effektivt mot dessa problem. 

Aromen från eukalyptus öppnar upp luftvägarna och rensar bihålorna. Detta hjälper att lindra en del av spänningen som kan ha att göra med din migrän.

En studie från 1994 fann att när eukalyptus-olja kombinerades med pepparmint-olja kunde de tillsammans främja avslappning samt reducera stress, vilket gjorde migränanfallet lättare att hantera.

Ytterligare en studie från 2013 upptäckte att eukalyptus-olja var särskilt effektiv vad gällde smärtlindring, samt sänkning av blodtryck. 

Om du känner dig täppt eller har problem med bihålorna, testa att blanda eukalyptus-olja med en bärande olja och smörj in bröstet. Detta kommer att rensa luftvägarna och minska spänningar. Du kan givetvis även tillsätta eukalyptus-oljan i din diffuser för samma effekt. 

För en boost kan du testa att blanda oljan med pepparmint-olja.

Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja

Organic Eucalyptus Eterisk Olja

109 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Kamomill-olja: Mer än bara en vacker doft

Eterisk kamomill-olja hyllas ofta för dess förmåga att främja både avkoppling och sömn. Men visste du att kamomill-olja också kan förhindra och behandla vissa av de symtom som associeras med migränanfall? 

Denna lugnande eteriska olja hjälper dig att slappna av, både i kropp och sinne, vilket gör kamomill-olja till en naturlig behandling av spänningshuvudvärk. Denna olja har också anti-inflammatoriska och smärtstillande egenskaper, två egenskaper som gör den användbar när migränen är på ingång. 

Forskningen har bevisat att eterisk kamomill-olja kan hjälpa till att både minska ångest och depression, två vanliga orsaker till huvudvärk. 

Stress och sömnbrist är två av de vanligaste orsakerna till att migränanfall slår till. Den lugnande och avkopplande aromen från kamomill-olja kan hjälpa dig att reducera frekvensen av migränanfall, och ibland till och med förhindra anfall.

Testa att tillsätta några droppar kamomill-olja tillsammans med en bärande olja, i ett varmt bad. Du kommer snart att känna dig riktigt avslappnad medan du andas in den lugnande kamomill-aromen.

Hur du använder eteriska oljor mot migrän

Det finns många sätt som du kan använda eteriska oljor mot migrän på. Hur du själv väljer att använda dem beror på om du försöker minska utlösande migränfaktorer, eller om du vill lindra symtomen under ett anfall. 

Här är några av de vanligaste sätten att använda aromaterapi mot huvudvärk och migrän.

Sprid eteriska oljor i din diffuser mot migrän

Oavsett om du försöker förhindra ett migränanfall, eller bara lindra en migrän som redan attackerat, så är en elektrisk diffuser riktigt enkel och effektiv mot migrän. Fyll helt enkelt din diffuser med vatten, tillsätt några droppar eterisk olja och sätt igång den. 

Din diffuser för eteriska oljor kommer att fylla rummet med aromen från din valda olja, och du kan luta dig tillbaka och andas in doften. Dina luktreceptorer är kopplade till det limbiska systemet, delen av hjärnan som kontrollerar känslor, samt andning, blodtryck, hjärtfrekvens och hur kroppen hanterar stress. Detta förklarar hur aromaterapi kan vara fördelaktigt i kampen mot migränsymtom.

Applikation av eteriska oljor på huden vid migrän

Att använda eteriska oljor på huden är ett av de snabbaste sätten att behandla migrän. 

Eteriska oljor är väldigt koncentrerade, så du bör aldrig applicera dem på huden utan att först späda ut dem med en bärande olja. Använd kokosolja, jojobaolja eller mandelolja för att undvika irritation i huden. 

Blanda några droppar eterisk olja med en bärande olja och massera sedan in blandningen i pannan och tinningarna. Var noga med att inte få något i ögon eller mun. 

Du kan också använda samma blandning för en aromaterapeutisk massage, antingen i hårbotten och nacken för spänningsvärk, eller en helkropps-massage för att lindra stress och koppla av. Detta kommer att hjälpa dig slappna av medan du andas in de lugnande aromerna från den eteriska oljan.

Aromaterapeutiskt bad mot migrän

Många som lider av migrän menar att ett aromaterapeutiskt bad kan lindra deras symtom, särskilt om migränen kommer från stress eller problem med bihålor och luftvägar. 

Blanda din valda eteriska olja med en bärande olja som jojobaolja, kokosolja eller mandelolja, och blanda ned blandningen i ditt varma bad. Om du inte har någon bärande olja kan du även använda två matskedar standardmjölk. Detta hjälper den eteriska oljan att blandas jämnt med vattnet. 

Läs mer om bärande oljor här

Spraya kudden mot migrän

Om den bakomliggande orsaken till din migrän är sömnproblem kan du testa att skapa en kuddspray med en eterisk olja som främjar god sömn. 

Du kan skapa din egen kuddspray med en tom och ren sprayflaska. Fyll upp den med varmt vatten och tillsätt ett par droppar av eterisk olja. Volants Sleep Oljeblend är perfekt för detta ändamål. 

Spraya blandningen i rummet, eller lätt över din säng. Om du sprayar din kudde bör du spraya undersidan av kudden, så att du undviker eventuell irritation i huden.

Är det säkert att använda eteriska oljor mot migrän?

Eteriska oljor är naturliga medel mot migrän och huvudvärk och har färre biverkningar jämfört med traditionell medicin. Dock bör du vara medveten om ett par säkerhetsråd.

Den största risken med eteriska oljor är irritation i huden. Detta sker oftast om en eterisk olja appliceras direkt på huden, utan att först ha spätts ut. Du bör alltid blanda dem med en bärande olja innan du applicerar på huden. 

Som vad som helst kan eteriska oljor framkalla allergiska reaktioner hos vissa. Du bör alltid utföra lapptest innan du applicerar oljorna på större områden av kroppen. 

Vissa eteriska oljor rekommenderas inte vid vissa sjukdomar eller under graviditet. Om du har högt blodtryck, astma eller hjärtproblem, eller om du är gravid, bör du alltid rådfråga din läkare innan du använder eteriska oljor.

Avslutningsvis

Eteriska oljor är ett säkert, hälsosamt och effektivt alternativ för dig om du letar efter en naturlig metod att bli av med huvudvärk eller migrän. Oljorna erbjuder flera tillvägagångssätt att behandla migrän, och har få eller inga biverkningar. Dessutom doftar de gott och förbättrar ditt liv på många andra sätt. Experimentera med de oljor vi nämnt ovan, eller kombinera dem med dina favoritdofter för att förbättra ditt välmående. 

Om din migrän kvarstår och försämrar ditt vardagliga liv är det viktigt att du kontaktar en vårdcentral för att undersöka dig och försäkra dig om att det inte är en annan sjukdom som ligger bakom huvudvärken.

För mer information om eteriska oljor och migrän kan du alltid kontakta en av våra aromaexperter på: support@volantaroma.se.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts