Kan man använda eteriska oljor för smärtlindring?

Om läkemedel inte hjälper mot smärtan, eller om du letar efter en mer naturlig smärtlindring som alternativ till läkemedel, finns det många eteriska oljor som kan hjälpa till att lindra din smärta.
Kan man använda eteriska oljor för smärtlindring?

Var och en av dessa oljor har en rad egenskaper som kommer att gynna din kropp på olika sätt.

Eteriska oljor kan inte bara användas för att lindra smärta, utan många eteriska oljor har också antiinflammatoriska och kramplösande egenskaper, vilket gör dem lämpliga för en rad olika skador och åkommor.

 

Klara salviaolja: Idealisk vid menstruationskramper

Salvia är en del av myntafamiljen och används ofta i matlagning och te. Men den eteriska oljan av salvia är också kraftigt antiinflammatorisk och smärtlindrande.

Enstudie från 2012 mätte effekten av aromaterapimassage med en blandning av eteriska oljor av salvia, lavendel och mejram på menstruationskramper. Forskarna fann att både menstruationskrampernas varaktighet och intensitet minskade avsevärt med hjälp av denna blandning av eteriska oljor.

Du kan också använda eteriska oljor vid förlossning. Eterisk salviaolja används ofta för att stimulera livmodern att dra ihop sig under förlossningen, och många kvinnor svär till aromaterapi under förlossningen för att förkorta dess längd. Du bör dock inte använda salviaolja under graviditeten, eftersom det kan orsaka tidiga värkar.

Eterisk salviaolja har också visat sig sänka blodtrycket, förbättra det mentala välbefinnandet och lugna ångest - vanliga symptom hos personer som lider av kronisk smärta.

Eukalyptusolja: Kylande smärtlindring

Eterisk eukalyptusolja kommer från det vintergröna eukalyptusträdet som är hemmahörande i Australien och har använts medicinskt sedan 1700-talet då läkare började använda den ångdestillerade oljan för att behandla bröstproblem. I slutet av 1800-talet ordinerades eukalyptusolja mot andningsbesvär, och oljans otaliga fördelar upptäcks än idag.

I enstudie från 2013 undersöktes hur inandning av eukalyptusolja påverkar smärta. Patienterna ombads att andas in eukalyptusolja i 30 minuter under tre på varandra följande dagar efter en knäprotesoperation. Detta resulterade i en minskning av både smärta och blodtryck, vilket tyder på att eukalyptusolja är en effektiv eterisk olja för ledsmärta.

Eukalyptusolja fungerar som ett motirriterande medel, liknande mentol. Det innebär att den irriterar huden när den appliceras, vilket gör att huden känns antingen varm eller kall. Denna effekt har visat sig öka cirkulationen, vilket bidrar till att minska smärta. Därför är eukalyptusolja en av ingredienserna i många topiska analgetika, som lindrar ryggsmärta och muskelsträckningar.

Tack vare sina antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper används eukalyptusolja ofta för att lindra led- och muskelsmärta i samband med artrit. Om du letar efter en naturlig behandling mot artrit eller en av de mest effektiva eteriska oljorna mot muskelsmärta, kan eterisk eukalyptusolja vara till hjälp.

 

Bergamottolja: Upplyftande och lugnande

Bergamottolja innehåller linalool och carvacrol, föreningar som har visat sig minska både smärta och svullnad.

Ien översikt av studier från 2019 undersöktes hur olika eteriska oljor påverkar smärtreaktionen hos både människor och djur. Slutsatsen var att både linalool och carvacrol har smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper. Detta gör bergamottolja till en av de mest effektiva eteriska oljorna mot ryggsmärta.

Enstudie som publicerades 2015 drog slutsatsen att injicerad bergamottolja eller dess föreningar är effektiva vid behandling av kronisk smärta hos djur. Studien visade att eterisk bergamottolja var särskilt effektiv för att minska neuropatisk smärta som var resistent mot opioidmedicinering. Så även om det inte är helt säkert att bergamottolja är effektivt, är det verkligen värt ett försök. Och om allt det gör är att lysa upp ditt humör, kan detta ensamt hjälpa till att minska din smärta.

 

Du sparar 4 €.
Volant ekologisk eterisk olja av bergamott som används för att lindra spänningar och ångestekologisk bergamott
Eterisk olja av ekologisk bergamott
Sale price9 € Regular price13 € | 10 ml

 

Pepparmyntsolja: Inte bara för tandkräm

Pepparmyntsolja utvinns ur bladen på pepparmyntsväxten och finns ofta i livsmedel, tandkräm och toalettartiklar. Men eterisk pepparmyntsolja har också smärtstillande egenskaper.

Enstudie från 2007 undersökte effekterna av att behandla patienter som lider av axelsmärta med aromaterapi och akupressur. I studien användes eterisk pepparmyntsolja i kombination med lavendel- och rosmarinolja. Forskarna fann att den grupp som behandlades med pepparmyntsolja upplevde en 30% minskning av smärtan, jämfört med endast 15% i placebogruppen.

Pepparmyntsolja har också visat sig lindra symtomen på migrän och spänningshuvudvärk hos vissa personer. Enstudie från 2008 visade att topikal applicering av en 10% pepparmyntsoljelösning på pannan och tinningarna hos migränpatienter gav effektiv smärtlindring samt minskade både illamående och ljuskänslighet.

Rosenolja: Söt och effektiv

Eterisk rosenolja luktar inte bara gott, den har också fantastiska smärtstillande egenskaper.

Enstudie från 2013 mätte effekten av rosenolja på menstruationskramper. Kvinnor som upplevde menstruationssmärtor fick magmassage med utspädd eterisk rosenolja. De kvinnor som masserades med rosenolja rapporterade mindre smärta efter massagen än placebogruppen, vilket visar rosenoljans kraftfulla effekt.

Enstudie från 2015 undersökte effekterna av inandning av eterisk rosenolja efter operation hos barn. De barn som andades in doften av rosenolja rapporterade en signifikant minskning av sina smärtnivåer. Forskarna tror att inandningen av rosenolja kan ha stimulerat frisättningen av endorfiner - vår kropps naturliga smärtstillande medel.

Det är viktigt att aldrig applicera eteriska oljor outspädda eller rena på huden eftersom de kan orsaka hudirritation. Blanda istället några droppar eterisk olja med en matsked bärarolja, t.ex. kokosolja eller jojobaolja. Blandningen kan sedan masseras in i huden så att du kan njuta av de smärtstillande effekterna av din valda eteriska olja.  

Inhalera eteriska oljor för smärtlindring

Att andas in eteriska oljor är en effektiv metod för smärtlindring samtidigt som det får ditt hem att dofta gott. Tillsätt några droppar av den eteriska olja du valt i en aromaterapidiffusor och andas in doften.

Om du inte har en diffusor kan du tillsätta några droppar eterisk olja i det heta vaxet från ett tänt ljus för att skapa ditt eget personliga doftljus. Du kan också prova att tillsätta bergamottolja i en skål med varmt vatten och andas in ångan. Det kan verka konstigt att bara inandning av eteriska oljor kan hjälpa till att minska smärta, men kom ihåg att våra luktreceptorer är nära kopplade till det limbiska systemet, den del av hjärnan som ansvarar för känslor och för att kontrollera stressresponsen, inklusive andning, hjärtfrekvens och blodtryck. Så det borde inte komma som någon överraskning att bara lukta på doften av eteriska oljor kan ha så kraftfulla effekter på kroppen.

Aromaterapibad för smärtlindring

Ett varmt bad kan ha stora fördelar om du lider av smärta. Hydroterapi är i sig en effektiv metod för smärtlindring, särskilt om smärtan är muskulär. Nedsänkningen, flytkraften och värmen som kommer med ett bad är ett utmärkt sätt att lindra smärta samtidigt som kroppen kan slappna av.

Kombinera detta med smärtlindrande eteriska oljor för att verkligen dra nytta av fördelarna med ett aromaterapibad. Blanda först den eteriska olja du valt med en matsked bärarolja. Detta hjälper din olja att spridas effektivt i vattnet och undviker hudirritation.

Om du inte har någon bärarolja till hands behöver du inte oroa dig. Du kan också blanda din eteriska olja med en matsked fullfet komjölk, vilket underlättar spridningen.

#Trustpilots främsta varumärke inom välbefinnande