90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Din ultimata guide till bergamott

Bergamott-olja utvinns från skalet av citrusfrukten Citrus bergamia, som växer på bergamotträdet, och är mest känd för sin lugnande doft.

Bergamott odlas främst i Italien, och har fått sitt namn efter staden Bergamo, även om den nuförtiden odlas över hela världen. För att utvinna den söta citrus-doftande oljan kallpressas fruktens skal. Oljan erbjuder en lång rad terapeutiska fördelar.

Men vad används eterisk bergamott-olja för och vilka är fördelarna?

Innehåll / Snabblänkar

  • Vad används bergamott-olja till?
  • Hur du använder bergamott-olja
  • Bergamott-olja för stress och avkoppling
  • Bergamott-olja mot ångest
  • Bergamott-olja för sömn
  • Bergamott-olja för smärtlindring
  • Bergamott-olja för din hy
  • Bergamott-olja för håret
  • Biverkningar av bergamott-olja
  • Avslutningsvis

Vad används bergamott-olja till?

Eterisk bergamott-olja används i ett flertal produkter, från parfym och rakvatten till smink och skönhetsprodukter. Oljan används också mycket i mat och dryck. Kanske är den mest känd för att vara huvudaromen i Earl Grey-te. 

Bergamott-olja erbjuder många terapeutiska fördelar, vilket gör den populär bland aromaterapeuter och de som älskar eteriska oljor.

Oljan är unik inom citrus-baserade oljor då den har förmågan att vara både lugnande och upplyftande på samma gång. Dessa egenskaper gör bergamott-olja perfekt för att lindra ångest och stress, medan den främjar avslappning. 

Denna olja är också renande och rengörande, vilket gör den ideal för användning i ansiktsbehandlingar och massage. Dock bör du alltid späda ut eteriska oljor med en bärande olja innan du applicerar den på huden, för att undvika irritation. 

Denna populära olja marknadsförs ofta som något som botar allt möjligt, vilket gör att den fått en stämpel som universalmedel. Men det finns ytterst lite forskning som bevisar dessa påståenden. I den här artikeln diskuterar vi enbart de mest undersökta fördelarna med bergamott-olja. 

Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja

Organic Bergamot Eterisk Olja

159 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Hur du använder bergamott-olja

Om du vill nyttja alla fördelar från bergamott-olja behöver du först lära dig hur du ska använda den. Hur du väljer att göra beror helt på vilka fördelar du hoppas kunna få.

Andas in bergamott-olja

Många gillar att andas in den lugnande doften av bergamott-olja. Testa att tillsätta ett par droppar i din diffuser för att fylla rummet med en upplyftande och lugnande arom. 

Om du inte äger en diffuser kan du tillsätta ett par droppar i det heta vaxet i ett tänt ljus, för att skapa ditt eget doftljus. Du kan också testa att tillsätta några droppar i en skål hett vatten och andas in ångan. 

Aromaterapeutisk massage med bergamott-olja

Bergamott-olja är perfekt för användning i aromaterapeutisk massage, särskilt om du vill ha en lugnande och upplyftande doft. Den är också riktigt bra för din hy, tack vare dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. 

Du bör dock aldrig applicera oljan direkt på huden eftersom det kan orsaka irritation. Blanda ett par droppar med en matsked bärande olja, som kokosolja eller jojobaolja. Blandningen kan sedan masseras in i huden, alltmedan du njuter av den lugnande och upplyftande doften av bergamott. 

Aromaterapeutiskt bad med bergamott-olja

Att tillsätta bergamott-olja i ditt bad är ett fint sätt att njuta av oljans många fördelar. Innan du tillsätter oljan i badet måste du blanda den med en bärande olja, så som sötmandel-olja eller jojobaolja. Om du inte har någon bärande olja hemma kan du alltid blanda den eteriska oljan med två matskedar standardmjölk, för att försäkra dig om att oljan blandar sig väl med det varma vattnet.

Rumsspray med bergamott-olja

Om du vill doftsätta specifika områden med din bergamott-olja kan du tillsätta ett par droppar i en ren sprayflaska och fylla den med varmt vatten. Spraya sedan på möbler, mattor och i rummet.

Bergamott-olja för stress och avkoppling

Om du är stressad kan det hjälpa med mindfulness, yoga och meditation. Det finns även bevis för att aromen från bergamott-olja kan vara sänka stressnivåerna och främja avkoppling. 

Bergamott-olja har använts för just avkoppling i flera århundraden. En studie från 2015 fann att eterisk bergamott-olja främjar psykiskt välmående medan den sänker nivåerna av stress-hormonet kortisol i kroppen. Deltagarna i studien rapporterade också att de inte kände sig lika trötta. 

För att använda bergamott-olja mot stress, och för att koppla av, bör du kombinera den med en bärande olja som sötmandel-olja, jojobaolja eller avokado-olja. Du kan sedan massera in blandningen i huden eller tillsätta den i ett varmt bad. 

Du kan också andas in den lugnande doften genom att tillsätta några droppar i din diffuser.

Bergamott-olja mot ångest

Många känner att eterisk bergamott-olja är extremt effektiv inom ångest-lindring och dessa effekter har även bevisats i ett flertal studier. 

En studie från 2013 fann att bergamott-olja kan hjälpa personer med depression, ångest och andra humör-relaterade hälsotillstånd. Studien fann att inandning av bergamott-olja skickar signaler till kroppens luktsystem, vilket sedan stimulerar produktionen av både dopamin och serotonin. 

En annan studie från 2017 mätte hur kvinnor som besökte en klinik för psykisk hälsa och blev utsatta för bergamott-arom i 15 minuter reagerade. Efter åtta besök under åtta veckor visade kvinnorna som andats in aromen ett 17% högre positivitets-resultat i ett test, jämfört med kvinnor som hade andats in en placebo-ånga. Detta visar också den positiva effekten som bergamott-olja har både på humör och ångest.

Bergamott-olja för sömn

Citrus-oljor är mest kända för att vara uppfriskande och energigivande. Men bergamott-olja är unik som citrus-olja, då den också har förmågan att främja de fysiologiska kroppsförändringar som behövs för sömn. Detta inkluderar att sänka hjärtfrekvensen och blodtrycket. 

Ångest och stress är två av de ledande orsakerna till sömnproblem. Den lugnande och upplyftande doften av eterisk bergamott-olja hjälper dig rensa tankarna och förbereda dig för en god natts sömn. Den kan också sänka nivåerna av stress-hormonet kortisol, samt adrenalinet i kroppen, vilket gör dig avslappnad och fridfull.

En studie som utfördes på en avdelning för hjärtrehabilitering upptäckte att bergamott-olja är högst effektiv för att förbättra sömnkvalitet, inklusive sänka antalet uppvaknanden per natt. Så om du behöver hjälp att vakna färre gånger på natten, kan bergamott-olja vara rätt för dig.

Bergamott-olja för smärtlindring

Eterisk bergamott-olja är också känd för dess smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper. Detta tack vare två ämnen som finns i oljan – linalool och karvakrol. 

En studie från 2015 fann att bergamott-olja är effektiv för att behandla kronisk smärta. Studien visade att oljan är särskilt effektiv för att reducera neuropatisk smärta, något som opioider inte klarar av. 

En genomgång av studier 2019 tittade på hur eteriska oljor kan påverka smärtrespons i människor och djur. Man hittade att både linalool och karvakrol har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper, vilket gör oljan effektiv inom smärtlindring. 

Om du lider av kronisk smärta, testa att blanda ett par droppar bergamott-olja med en bärande olja och massera in det där du har ont. Du kan också testa att andas in aromen för att lindra smärtan än mer. 

Bergamott-olja för din hy

Eterisk bergamott-olja används ofta mot akne, tack vare dess antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Oljan kan också framgångsrikt lindra smärtan i finnar och cystor. Undvik dock att använda bergamott-olja på huden om du har känslig hy, och gör alltid ett lapptest innan du applicerar på ett större område. 

Du kan applicera bergamott-olja blandat med en bärande olja direkt på fläckar, cystor, finnar och pormaskar. Låt oljan verka över natten och tvätta av den på morgonen. Lämna det inte på huden över dagen, eftersom bergamott-olja kan bränna huden i solljuset. 

För oljig och akne-påverkad hy rekommenderar vi jojobaolja som bärande olja. Jojoba är lätt och näringsrikt och balansera oljeproduktionen i din hy, vilket rengör porerna. 

Du kan också blanda en ansiktsmask med bergamott-olja. Blanda 1/4 kopp naturell yoghurt med 2-3 droppar bergamott-olja. Applicera i ansiktet och vänta ungefär 20 minuter. Yoghurten kommer att mjuka upp och nära din hy medan bergamott-oljan attackerar finnar och pormaskar. När du tvättar av ansiktsmasken med varmt vatten kommer din hy vara återfuktad och fräsch. 

Bergamott-olja för håret

Många svär att bergamott-olja, med dess mjukgörande och återfuktande egenskaper, ger dem hälsosamt, mjukt och skinande hår. Om du vill tämja dina lockar eller få till en look värdig röda mattan, kan det vara värt att testa bergamott-olja i håret.  

Anekdotiska bevis föreslår att bergamott-olja kan främja hårväxt och att håret blir starkare. Bevisen tyder på att denna eteriska olja även kan öka cirkulationen i hårbotten, vilket gör det enklare för hårsäckarna att ta upp syre och näring. 

Testa att kombinera ett par droppar bergamott-olja med en bärande olja som kokosolja, och massera in det i hårbotten. Lämna det i håret över natten innan du tvättar ur blandningen. Ditt hår kommer att dofta magiskt och vara mjukare, och du kommer känna dig som en kändis. 

Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja

Organic Bergamot Eterisk Olja

159 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Biverkningar av bergamott-olja

Trots att bergamott-olja har otaliga fördelar finns ett par säkerhetsriktlinjer du bör känna till. 

Du bör alltid blanda bergamott-olja med en bärande olja innan du applicerar den på huden. Applicera aldrig eterisk olja som inte först blivit utspädd, eftersom det kan orsaka irritationer i huden.

Vissa reagerar negativt på bergamott-olja, även när den är utspädd med en bärande olja. Därför är det viktigt att alltid utföra ett lapptest av din blandning innan du applicerar den på ett större område.

Symtom från en allergisk reaktion eller känslighet är bland annat röd hy, en brännande känsla, och utslag. Om din hy visar något av dessa symtom bör du genast tvätta av oljan från huden och kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för råd. 

Bergamott-olja innehåller ämnet bergapten, som kan vara fototoxiskt. Det betyder att det kan skada huden när det exponeras för solljus. Därför bör du tvätta av bergamott-oljan innan du går ut. 

Om du lider av något hälsotillstånd, eller om du är gravid eller ammar, bör du alltid rådfråga din läkare innan du använder eteriska oljor. Detta beror på att vissa eteriska oljor kan påverka vissa mediciner eller orsaka biverkningar för dem som lider av redan existerande medicinska tillstånd.

Om du inte är säker är det bäst att kontakta din läkare eller vårdcentral innan du börjar med aromaterapi. 

Avslutningsvis

Eterisk bergamott-olja återfinns ofta i parfym, smink och luftfräschare tack vare dess upplyftande och lugnande arom. 

Bergamott doftar inte bara underbart, det erbjuder också en lång rad fördelar, som att lindra akne, ge håret en hälsosam glow, lindra ångest och förbättra sömn. 

Dock kan bergamott-olja orsaka hudirritation om den inte späds ut med en bärande olja innan applicering. 

Om du har frågor om användning av eterisk bergamott-olja, eller vill ha tips om aromaterapi, kan du alltid kontakta en aromexpert på: support@volantaroma.se.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts