Eteriska oljor och husdjur: allt du behöver veta

Många människor njuter at de terapeutiska fördelarna de får från aromaterapi, för att behandla ett flertal olika krämpor och för att förbättra deras mentala, emotionella och fysiska välmående. Från stress och sömnlöshet till kronisk smärta och ångest, eteriska oljor verkar kunna lösa nästan vad som helst. 

Allt eftersom de holistiska fördelarna med eteriska oljor blir alltmer välkända börjar människor fundera på ytterligare sätt de kan använda eteriska oljor på, och hur de skulle kunna använda än mer aromaterapi i sina hem.

Detta har lett till att många undrar hur de kan använda eteriska oljor i närheten av sina husdjur. Här är en guide till allt du behöver veta om eteriska oljor och husdjur.

Innehåll/Snabblänkar

  • Kan du använda eteriska oljor om du har husdjur?
  • Kan eteriska oljor vara bra för djur?
  • Eteriska oljor som är säkra för hundar
  • Eteriska oljor som är säkra för katter
  • Vilka eteriska oljor är giftiga för djur?
  • Hur du använder eteriska oljor på ett säkert sätt i närheten av djur
  • Avslutningsvis

Kan du använda eteriska oljor om du har husdjur?

Många undrar om det är säkert att använda eteriska oljor i hem där det även finns husdjur. Det korta svaret är ja – vissa eteriska oljor kan användas, men ordentlig försiktighet krävs. Det finns många eteriska oljor som kan vara obehagliga eller till och med giftiga för ditt husdjur. 

Det är viktigt att vara medveten om vilka eteriska oljor som är säkra att använda i närheten av ditt husdjur. Du bör vara försiktig även med säkra oljor. De ska hållas utom räckhåll för djur, både vid förvaring och användning. Du bör heller aldrig låta ditt djur förtära eteriska oljor. 

Kan eteriska oljor vara bra för djur? 

Vid försiktig användning kan aromaterapi vara bra för hela familjen, inklusive dina husdjur. Det finns några oljor som kan hjälpa ditt djur att bli lugna och avslappnade, medan andra oljor kan stöta bort loppor och hålla ditt djur rent.

Det är dock viktigt att veta vilka eteriska oljor som kan vara farliga för ditt djur, samt komma ihåg vissa säkerhetsriktlinjer vad gäller användning av eteriska oljor i närheten av djur.

Eteriska oljor som är säkra för hundar

Det finns flera eteriska oljor som är säkra för användning med hundar, och vissa erbjuder till och med holistiska fördelar för din vovve. Till exempel är vissa oljor lugnande, och vissa andra håller löss på avstånd. 

Här är några av de bästa eteriska oljorna för hundar. 

Lavendelolja: Lugnande och värmande

Lavendel är en av de mest använda eteriska oljorna för hundar, och även en av de säkraste. Lavendelolja tros aktivera en lugnande känsla i din hunds hjärna, vilket värmer och tröstar dem när de behöver det som mest. 

Vissa veterinärer sprider eterisk lavendelolja under operationer för att lugna ängsliga djur och få dem att känna sig säkra. Eterisk lavendelolja kan också användas för att hjälpa hundar med sömnlöshet, och för att hålla dem lugna under bilresor.

En studie från 2009 undersökte effekten av att applicera lavendelolja runt öronen på beagle-hundar. Forskarna fann att hundarnas hjärtfrekvens sänktes när de behandlades med lavendelolja. Detta visar att oljan kan ha en lugnande effekt på vissa hundar. Mer forskning behövs dock för att verkligen kunna bevisa detta.

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

111 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Citrongräsolja: Naturlig skadedjursbekämpning

Citrongräs har en fantastisk doft och den eteriska oljan doftar trevligt både för människor och hundar. Men skadedjur som löss och fästingar avskyr doften, vilket hjälper din hund bli av med de små krypen. 

Du kan också använda eterisk citrongräsolja i en diffuser för att hålla krypen borta. Du kan även testa att tillsätta en droppe i din hunds schampo för att få en härlig doft samtidigt som det håller krypen borta från din hund.  

Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja
Organic Lemongrass Eterisk Olja

Organic Lemongrass Eterisk Olja

104 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Pepparmintolja: Lugnande, energigivande och avskrämmande, allt i ett

Pepparmint har en stark doft, men det är också en av de säkraste eteriska oljorna för din hund. Att sprida denna doft kan ge en äldre och trött hund mer energi.  När oljan appliceras på din hund kan den mjuka upp trötta och onda muskler och leder. Slutligen är pepparmint också ett fantastiskt och naturligt lopp-medel. Du hittar det faktiskt rätt ofta i hundschampo och loppmedel. 

Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja

Organic Peppermint Eterisk Olja

118 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Cederträ-olja: Avslappnande och uppfriskande

Många känner att cederträ-olja har en avkopplande effekt på hundar, medan det också främjar frisk hy. Tillsätt en liten mängd cederträ-olja till din diffuser för att lugna din hund och främja hälsosam sömn.

Eterisk cederträ-olja är också ett effektivt insektsmedel, och håller fästingar, loppor och malar på avstånd från dina djur och möbler. Testa att tillsätta en droppe av cederträ-olja i en ren sprayflaska och fyll sedan på med vatten. Spraya dina möbler och mattor för att hålla insekterna borta. 

Kamomillolja: Lugnande

Många hundar tycker, precis som människor, att doften av kamomill är väldigt avslappnande.  En studie från 2004 undersökte kopplingen mellan kamomillolja och hundars beteende på ett hundhem. Forskarna fann att hundar som exponerats för kamomill var lugnare och tystare än när de inte var exponerade för doften.

Detta gör kamomill till en väldigt användbar eterisk olja för att lugna din hund under högljudda nätter eller kaotiska tillställningar. Testa att tillsätta en liten mängd eterisk kamomillolja i din diffuser för att lugna din hund och låta dem vila. 

Eteriska oljor som är säkra för katter

Katter är känsligare än hundar när det gäller eteriska oljor, så det är viktigt att vara försiktig när du handskas med eteriska oljor i närheten av dina katter. 

Eftersom katter kan hoppa och klättra är det viktigt att hålla dina eteriska oljor utom räckhåll för dem, eftersom det kan vara väldigt farligt för dem att förtära även de säkraste oljorna. 

Den enda eteriska oljan som verkar har undersökts ordentligt med katter är lavendelolja. 

En studie från 2018 undersökte vad som hände när katter som var inlagda på djursjukhus fick andas in eterisk lavendelolja. En grupp exponerades för doften av lavendelolja, medan en kontrollgrupp enbart iakttogs. Forskarna fann att gruppen som hade andats in lavendeloljan i 30 minuter var mycket lugnare och visade färre tecken på stress. Detta demonstrerar vilken påverkan lavendelolja kan ha på katters ångestnivå.

Eterisk lavendelolja kan hjälpa din katt att känna sig lugnare under bilresor, få dem att vila och återhämta sig efter sjukdom eller skada, och kan även dämpa ångest. Dock bör även lavendelolja användas med försiktighet, eftersom katter är så pass känsliga. Observera din katt kontinuerligt och avbryt behandling om du uppfattar något negativt. 

Vilka eteriska oljor är giftiga för djur?

Även om det finns flera eteriska oljor som är säkra för dina husdjur, och som till och med kan erbjuda terapeutiska fördelar, finns det också många eteriska oljor som kan vara giftiga för dina lurviga vänner. 

Eteriska oljor som är giftiga för hundar

Även om det finns många eteriska oljor som säkert kan användas i närheten av din hund, finns det även de som bör undvikas. Dessa kan starta allergiska reaktioner och hudirritationer, samt förhindra att vissa kroppsprocesser fungerar som de ska. I vissa fall kan kontakt med dessa eteriska oljor till och med vara dödliga för din hund. 

När det gäller eteriska oljor och hundar, finns några oljor du bör vara extra försiktig med. Några av de giftiga oljorna är:

● Anis
● Kanel
● Kryddnejlika
● Enbär
● Pepparmint
● Tall
● Tea tree
● Timjan

Många andra eteriska oljor kan också vara giftiga för din hund. Om du är osäker, rådfråga din veterinär innan du börjar använda eteriska oljor. 

Eteriska oljor som är giftiga för katter

De flesta eteriska oljor räknas som giftiga för katter, eftersom de är så pass känsliga. Därför bör du vara extra försiktig om du vill använda eteriska oljor i närheten av din katt. 

Katter saknar glukuronyltransferas, ett enzym som bryter ned fenol. Detta betyder att de är extra känsliga för eteriska oljor som innehåller polyfenoler.

Eteriska oljor som är giftiga för katter:

● Kanel
● Citrusoljor
● Kryddnejlika
● Eukalyptus
● Oregano
● Pepparmint
● Tall
● Tea tree
● Timjan
● Ylang ylang

Det är alltid bäst att vara säker innan du använder eteriska oljor i närheten av din katt. Rådfråga din veterinär innan du börjar. 

Hur du använder eteriska oljor på ett säkert sätt i närheten av djur

Hundar och katter är kända för sina fantastiska luktsinnen. Detta betyder dock att du bör vara extra försiktig när du använder eteriska oljor i närheten av dem. Det viktigaste är att du rådfrågar din veterinär innan du använder eteriska oljor om du har husdjur.

 När du använder eteriska oljor i din diffuser, var noga med att ge ditt djur en väg ut. Det kan vara ett öppet fönster, eller en dörr, för att låta dem lämna rummet och fly doften om de tycker att det är för starkt.

När det gäller eteriska oljor och katter bör du vara särskilt försiktig. Katter är extremt känsliga, så använd låga doser av eterisk olja och håll koll på katterna så att de inte lider. Lämna aldrig ditt husdjur på egen hand med en påslagen diffuser. 

Var säker på att förvara dina oljor utom räckhåll för djuren. Deras nyfikna natur gör att de gärna vill utforska dofterna de känner, och kanske även förtära det, vilket kan vara dödligt för djuret. Förvara oljor i ett stängt skåp eller annan säker plats och tänk även på var du ställer din diffuser. 

Tvätta noga dina händer efter att ha hanterat eteriska oljor, så att du inte för över oljan till din hund eller katt av misstag. Om du tror det finns en chans att ditt djur kommit i kontakt med eterisk olja bör du kontakta din veterinär så snabbt du kan för att få hjälp. 

Avslutningsvis

Även om eteriska oljor kan ha flera fördelar för dina husdjur, är det också viktigt att hålla sig till säkerhetsriktlinjerna. Hundar och katter kan vara särskilt känsliga för de starka aromerna som kommer från eteriska oljor och lämplig hantering bör alltid utövas. Att späda ut dina oljor dubbelt så mycket som vanligt kan vara en bra början för att vänja ditt djur med dofterna av de oljor du använder. 

Om du är osäker på användningen av eteriska oljor kring dina djur bör du alltid rådfråga din veterinär först. Det är bäst att vara försiktig för att ditt djur ska vara säkert och friskt. Kanske kan din veterinär rekommendera andra oljor för att läka ditt djur, men det är bäst att fråga veterinären först och låta dem guida och iaktta eventuella behandlingar.

För mer info om eteriska oljor, eller om du vill prata med en aromexpert, kan du alltid mejla oss på: support@volantaroma.se.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 400+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.