90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Vår kompletta guide till eteriska oljor för katter: Fördelar, användningsområden och försiktighetsåtgärder

Kan man använda eteriska oljor för katter? Är eteriska oljor säkra för katter? Det är frågor som många djurägare ställer sig, och det finns goda skäl till det. Det finns många olika eteriska oljor som har fantastiska egenskaper, är säkra för användning av människor och erbjuder otroliga fördelar för bättre hälsa och välbefinnande. När det gäller användning av eteriska oljor för våra kattvänner finns det dock olika åsikter om ämnet.

woman petting cat

Vissa djurägare har funnit stora fördelar med att använda eteriska oljor för katters hälsa, och vissa har till och med använt rena eteriska oljor för att förbättra sina katters livskvalitet. Det bästa sättet att använda eteriska oljor för din katt är att hänvisa till välgrundade vetenskapliga yttranden om vilka oljor som ska användas och hur de ska användas. På så sätt kan du erbjuda din kattkamrat alla fördelar med specifika säkra eteriska oljor utan att utsätta den för någon potentiell skada.

Din erfarenhet av att använda eteriska oljor för din katt kan också variera beroende på kattens storlek, vikt, ras, ålder och allmänna hälsotillstånd. I den här guiden kommer vi att beskriva de bästa eteriska oljorna som är säkra för katter, de eteriska oljor som är giftiga för katter, lugnande eteriska oljor för katter och forskning om de bästa användningsmetoderna för att se till att ditt kattdjur får ta del av de maximala fördelarna på ett säkert och effektivt sätt.

Innehåll/Snabblänkar

 • Vad är eteriska oljor?
 • De bästa eteriska oljorna som är säkra för katter
 • Eteriska oljor som är giftiga för katter
 • Fördelar med att använda eteriska oljor för katter
 • Avvisande medel mot fästingar och loppor
 • Minskning av inflammation
 • Behandling av infektioner 
 • Fördelar med spridning
 • Hur man använder eteriska oljor för katter
 • Varför är vissa eteriska oljor dåliga för katter?
 • Utspädning av eteriska oljor för topisk användning på katter
 • Spridning i luften är säkrast
 • Forskning om eteriska oljor för användning av katter
 • Eteriska oljor för antibakteriella och svampdödande behandlingar
 • Intag av eteriska oljor hos katter
 • Möjliga biverkningar av eteriska oljor för katter
 • Kontraindikationer för användning av eteriska oljor för katter
 • Vanliga frågor om eteriska oljor för katter
 • Vilka eteriska oljor är säkra för katter?
 • Är vissa eteriska oljor dåliga för katter?
 • Vilka är de bästa lugnande eteriska oljorna för katter?
 • Vilka är fördelarna med eteriska oljor för min katt?
 • Vad är det bästa sättet att använda eteriska oljor för katter?
 • Ge din katt fördelarna med eteriska oljor

Vad är eteriska oljor?

woman showing essential oils

Eteriska oljor är oljor som utvinns ur växter och renas och koncentreras för olika användningsområden. Alla eteriska oljor kommer från växter, men inte alla växtextrakt och oljor kan klassificeras som eteriska oljor. Rena eteriska oljor, som de som erbjuds av Volant, innehåller inte fettsyror utan snarare flyktiga organiska föreningar som är potenta och terapeutiska. De har en stark och distinkt doft och tillverkas av växtmaterial av hög kvalitet med hjälp av de bästa extraktionsmetoderna utan tillsatta kemikalier.

Eteriska oljor för katter är sådana som veterinärmedicinska forskare har funnit säkra och effektiva. Det finns många eteriska oljor som är giftiga för katter i vissa mängder, så det är viktigt att endast använda de eteriska oljor som är säkra för katter för att undvika problem.

De bästa eteriska oljorna som är säkra för katter

man petting his cat

Ansvarsfriskrivning: Vissa fördelar med eteriska oljor för katter har endast observerats i en klinisk miljö. I många fall befinner sig användningarna fortfarande i sin undersökningsfas och djurägare bör inte anta att dessa kontrollerade resultat gör dem lämpliga som receptfria läkemedel. Rådgör alltid med din veterinär innan du använder eteriska oljor i närheten av eller på ditt husdjur.

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) säger att eteriska oljor kan vara farliga för husdjur, särskilt katter, i ren och outspädd form. Om vissa av dessa oljor späds ut i rätt koncentrationer och används med försiktighet anses de dock vara säkra av de flesta veterinärexperter.

Enligt uppgifter från Veterinarians.org, som bygger på veterinärers och deras klienters åsikter och erfarenheter, är de bästa eteriska oljorna för katter bland annat eterisk olja av cederträ, eterisk olja av rosmarin, eterisk olja av oregano, eterisk olja av copaiba, eterisk olja av helichrysum och eterisk olja av frankincense. Katter kan också tolerera tysk kamomill och romersk kamomillolja, eterisk lavendelolja, eterisk timjanolja och eterisk valerianolja i utspädda koncentrationer.

Lavendel verkar vara den bäst undersökta eteriska oljan för spridning till katter. Även om vetenskapliga bevis stöder dess lugnande effekt på katter när den sprids kan den fortfarande vara giftig om den appliceras lokalt ren eller outspädd på din katts hud eller päls, vilket gäller för alla eteriska oljor om de är outspädda.

Eteriska oljor som är giftiga för katter

cat staring sideways

Det finns många eteriska oljor som är giftiga för katter och som inte är lämpliga för dem, enligt Veterinarians.org. Vissa eteriska oljor är farligare än andra och kan potentiellt påverka dina katter även i små koncentrationer.

Några eteriska oljor som du bör undvika att använda till dina katter och hellre spara till dig själv är följande:

 • 🐱  Eterisk olja av björnbär
 • 🐱  Eterisk olja av björk
 • 🐱  Eterisk olja av kanel
 • 🐱   Eterisk olja av citronella
 • 🐱   Eterisk olja av kryddnejlika
 • 🐱   Eukalyptus eterisk olja
 • 🐱   Eterisk olja av gran
 • 🐱   Eterisk olja av geranium
 • 🐱   Eterisk olja av enbär
 • 🐱   Eterisk olja av pennyroyal
 • 🐱   Eterisk olja av tall
 • 🐱   Eterisk olja av teeträd
 • 🐱   Eterisk olja av vintergröna
 • 🐱   Eterisk olja av ylang ylang
 • 🐱   Alla eteriska citrusoljor, inklusive bergamott, grapefrukt, citron, lime och apelsin.
 • 🐱   Alla eteriska oljor från mynta, inklusive pepparmynta och grönmynta.

Den främsta oljan på listan över eteriska oljor som är dåliga för katter är tea tree-olja, även känd som melaleuca-olja. Denna eteriska olja bör aldrig användas på eller i närheten av katter eftersom den kan utlösa intensiva biverkningar som inkluderar ataxi (försämrad balans eller koordination), letargi, salivering, skakningar och koma.

Du bör inte bara inte använda dessa oljor på din katt, utan även på dig själv om du planerar att vara i närheten av din katt där din katt kan komma nära dig och andas in oljan eller slicka dig och därmed få i sig oljan av misstag.

Fördelar med att använda eteriska oljor för katter

Forskningen om användningen av eteriska oljor på husdjur, och särskilt på katter, är fortfarande relativt liten. Detta innebär att även om vissa fördelar föreslås i studierna behövs mer forskning innan det är möjligt att definitivt säga att din katt kommer att gynnas av användningen av eteriska oljor på något specifikt sätt.

Många kattägare har dock funnit att eteriska oljor är ett säkert och effektivt sätt att förbättra livet för sina djur. Några av de fördelar som rapporterats är följande:

Avvisande medel mot fästingar och loppor

getting tick from cat

Medicin mot fästingar och loppor är allmänt tillgänglig för att hålla dessa parasiter borta från dina katter, men inte alla kattägare är bekväma med att använda dessa kemikalier på sina djur. Vissa kattägare har upptäckt att insektsavvisande eteriska oljor som cederträ och rosmarin kan fungera som ett milt medel mot fästingar och loppor.

Minskning av inflammation

doctor checking on cat

Många eteriska oljor har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att behandla inflammatoriska tillstånd hos katter. Vissa oljor kan därför vara lämpliga för en katt som lider av ett inflammatoriskt tillstånd som artrit, eller för smärtsamma och inflammerade områden som blåmärken och skador. Frankincense eterisk olja är en kraftfull antiinflammatorisk olja och kan hjälpa till att minska inflammation och smärta när den späds ut.

Behandling av infektioner 

doctor checking on cat

Några eteriska oljor som är säkra för katter har också antimikrobiella, antibakteriella och svampdödande egenskaper som kan hjälpa till vid behandling av infektioner. Vissa studier har visat att vissa eteriska oljor som rosmarin och oregano är effektiva för att bekämpa vissa typer av patogener som ofta förknippas med infektioner hos husdjur. Detta var en in vitro-studie, så effekterna av oljorna testades inte direkt på djuren.

Fördelar med spridning

volant white diffuser and white diffuser

Att sprida katt-säkra eteriska oljor brukar ofta framhållas som det säkraste sättet att utsätta dina katter för dessa oljor. Vissa kattägare rapporterar att spridning av utspädda koncentrationer av en lugnande olja som lavendel kan hjälpa till att lugna stress och ångest hos katter i hemmet, i bilen, hos veterinären eller när de återhämtar sig från en sjukdom eller skada, och forskningen stödjer denna användningsmetod för lavendel hos katter. Andra kattägare noterar att spridning av eterisk olja från cederträ kan hjälpa till att stöta bort loppor och hålla dem ute.

Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser

Vit Stendiffuser

1.099 kr
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

Hur man använder eteriska oljor för katter

Varför är vissa eteriska oljor dåliga för katter?

Enligt CatHealth.com saknar katter vissa leverenzymer som bryter ner en mängd olika ämnen, vilket är anledningen till att de är mer känsliga för eteriska oljor och vanliga mediciner än vad människor är. Katter saknar till exempel enzymet glukuronyltransferas som bryter ner fenoler. Eteriska oljor är rika på fenoler (särskilt citrusoljor) och mycket koncentrerade, vilket gör det ännu viktigare att använda eteriska oljor för katter på ett säkert och försiktigt sätt.

Den berömda publikationen om sällskapsdjur påpekar också att man aldrig ska använda eteriska oljor direkt på en katt, särskilt inte om de är outspädda. Om du planerar att använda produkter som innehåller utspädda eteriska oljor, se till att de är särskilt avsedda för katter.

Det är dock viktigt att notera att produkter baserade på eteriska oljor för husdjur ofta inte är reglerade, och även om de används enligt märkningen kan biverkningar uppstå. En rapport visade att i 77 % av biverkningarna användes produkterna enligt anvisningarna på etiketten. Det konstaterades också att biverkningar var mycket vanligare hos katter än hos hundar.

Utspädning av eteriska oljor för topisk användning på katter

Eteriska oljor späds vanligtvis ut med en bärande olja för topisk användning på mänsklig hud, men katter är oftast täckta av päls. Om du vill använda en eterisk olja som anses säker för katter på deras hud på ett område där de inte kan slicka kan du späda ut en enda droppe eterisk olja i 50 droppar av en mild bärande olja som t.ex. mandelolja.

För att späda ut en eterisk olja för användning på kattpäls måste den dock vanligtvis blandas med vatten. Du kan göra detta i badet när du badar din katt eller använda en sprayflaska för att spreja din katts päls.

Spridning är säkrast

Som nämnts ovan är ett av de säkraste sätten att utsätta katter för eteriska oljor att använda en diffuser med en utspädd blandning av eteriska oljor och vatten. Men även om du använder din diffuser för att gynna dina katter måste du se till att du lämnar en dörr eller ett fönster öppet så att de har möjlighet att lämna rummet om de känner sig obekväma.

Tänk på att de droppar som skapas av en diffuser innehåller eteriska oljor och kan hamna på kattens päls och tas upp av den när den sköter sig själv. När du använder din diffuser ska du använda den under korta perioder för att undvika att för många droppar av eteriska oljor lägger sig på din katt.

Du bör också använda diffusern på en hög yta som din katt inte kan nå eller vill gå dit. Kom ihåg att katter kan hoppa högt! Ställ undan sladden på ett säkert sätt för att undvika spill, vilket kan utsätta dina katter för mer av dina valda eteriska oljor än vad du tänkt dig.

Forskning om eteriska oljor för användning av katter

Foto: Anna Shvets från Pexels

Även om forskningen om eteriska oljor för katter tenderar att fokusera på oljor som är giftiga finns det några positiva studier som går djupare in på de eteriska oljor som är säkra för katter och som ger stora fördelar. Några av dessa studier diskuteras nedan.

Eteriska oljor för antibakteriella och svampdödande behandlingar

En av de mest lovande studierna om eteriska oljor för användning av katter publicerades i tidskriften Medicines (Basel) 2017. Studien fokuserade på den antibakteriella och svampdödande aktiviteten in vitro hos vissa eteriska oljor vid behandling av otitis externa, eller yttre öroninfektioner hos hundar och katter orsakade av antingen bakterier eller svamp. Resultaten visade att eterisk olja från oregano och eterisk olja från salvia uppvisade den största antibakteriella aktiviteten, även om inte alla testade stammar av patogener påverkades. Oregano- och rosmarinoljor visade de mest lovande aktiviteterna mot svampinfektioner.

Forskarna drog slutsatsen att vissa eteriska oljor potentiellt skulle kunna användas i behandlingar som terapeutiska alternativ för behandling av bakteriell öroninflammation som kompliceras av svampinfektioner, i kombination med konventionella läkemedel. Observera dock att detta var en in vitro-studie där oljorna applicerades på de patogener som isolerats från djuren och inte direkt applicerades på djuren. Detta innebär att säkerheten hos dessa oljor inte har bekräftats för topisk användning på katter.

I en studie från 2017 som publicerades i Journal of Feline Medicine and Surgery jämfördes konventionell behandling med ett schampo med eteriska oljor för Microsporum canis, en svampinfektion hos katter. Alla katter fick ett oralt svampdödande läkemedel och en grupp katter tvättades två gånger i veckan i sex veckor med ett medicinerat svampdödande schampo medan experimentgruppen tvättades med ett schampo som innehöll eteriska oljor från vild timjan, oregano och rosmarin. Schampobehandlingen med eteriska oljor fungerade lika bra som det medicinska schampot och det fanns inga negativa effekter hos katterna, vilket visar att det är ett gångbart naturligt alternativ.

En annan studie som publicerades i Saudi Pharmaceutical Journal 2017 visade att eterisk olja av helichrysum har antimikrobiell aktivitet mot både gramnegativa och grampositiva bakterier, jästsvampen Candida albicans och filamentösa svampar. Även om det behövs mer forskning tyder studiens resultat på att eterisk olja av helichrysum skulle kunna användas för att behandla vissa bakterie- och svampinfektioner hos katter, eftersom denna eteriska olja generellt anses vara säker att använda hos katter.

Precis som människor är katter benägna att få urinvägsinfektioner (UTI). I en studie från 2018 isolerades bakterier och jäst som orsakar urinvägsinfektioner, t.ex. E. coli, Enterococcus och Candida, från katter och hundar och man testade de antimikrobiella effekterna av olika eteriska oljor mot dessa stammar. De eteriska oljorna av timjan och oregano visade sig vara mest effektiva och föreslås för potentiell användning som extern eller intravesikal tvätt vid urinvägsinfektioner hos katter och hundar.

Intag av eteriska oljor hos katter

År 2019 bad Europeiska kommissionen panelen för tillsatser och produkter eller ämnen som används i djurfoder (FEEDAP) att avge ett vetenskapligt yttrande om säkerheten hos eterisk olja av oregano som används som smakämne i djurfoder. För kattfoder ansågs 18 mg/kg vara säkert.

Möjliga biverkningar av eteriska oljor för katter

Även eteriska oljor som är säkra för katter kan vara skadliga i vissa koncentrationer, och det är viktigt att känna till alla möjliga biverkningar som din katt kan uppleva innan du börjar använda dem. Om du märker någon av dessa biverkningar ska du kontakta en veterinär expert så snart som möjligt för att undersöka behandlingsalternativ.

Katter som reagerar negativt på eteriska oljor kan visa tecken som:

 • 😿   Trötthet och svaghet
 • 😿   Yrsel
 • 😿   Dåsighet
 • 😿   Muskelkramper
 • 😿   Rött tandkött
 • 😿   Dreglande
 • 😿   Andningssvårigheter
 • 😿   Kräkningar

Om din katt uppvisar ett eller flera av dessa tecken bör du sluta använda eteriska oljor på eller i närheten av katten, bada den omedelbart för att tvätta bort eventuella rester och kontakta en expert omedelbart.

Kontraindikationer för användning av eteriska oljor för katter

Det finns vissa situationer där det är viktigt att fråga en veterinär innan du använder eteriska oljor till dina katter. Om din katt är gravid eller ammar ska du undvika att använda alla eteriska oljor. Äldre katter och katter med kroniska hälsoproblem, inklusive lever-, lung- och njursjukdomar, kanske inte kan metabolisera rena eteriska oljor. Rådgör med din veterinär innan användning.

Det är också viktigt att undvika att använda eteriska oljor på kattungar. Generellt sett bör eteriska oljor endast användas på friska, vuxna katter under vägledning av din veterinär.

Var man kan köpa eteriska oljor för katter

Eteriska oljor för katter kan köpas hos många olika återförsäljare, både på nätet och i butik. När du köper kattvänliga eteriska oljor ska du se till att välja en 100 % ren, naturlig och ekologisk eterisk olja. Detta hjälper till att se till att din katt får mest nytta av att använda dem utan att utsättas för onödiga kemikalier eller tillsatser.

Volant erbjuder vi ett brett sortiment av rena, ekologiska eteriska oljor som har tagits fram och skapats i enlighet med våra höga krav. Vårt sortiment innehåller ett urval av lugnande eteriska oljor för katter och andra eteriska oljor som är säkra för katter i lämpliga koncentrationer och utspädningar. Vi säljer också högkvalitativa skandinaviska diffusers som kan användas för att exponera dina katter för säkra eteriska oljor i lämpliga mängder för deras behov.

Vanliga frågor om eteriska oljor för katter

Vilka eteriska oljor är säkra för katter?

De bästa eteriska oljorna som är säkra för katter är rosmarin, copaiba, helichrysum, oregano, rökelse och cederträ. Katter kan också tolerera eteriska oljor från kamomill, lavendel, timjan och valerian i mycket utspädda koncentrationer.

Är vissa eteriska oljor dåliga för katter?

Ja. Tea tree-olja är den farligaste eteriska oljan för katter och bör inte användas på dem. Andra eteriska oljor som är giftiga för katter är lagerolja, bergamottolja, björkolja, kanelolja, citronellaolja, citrusolja, kryddnejlika, eukalyptusolja, granolja, geraniumolja, enbärsolja, myntaolja, pennyroyalolja, pepparmintolja, tallolja, vintergrönaolja och ylang-ylangolja.

Vilka är de bästa lugnande eteriska oljorna för katter?

Vissa kattägare har spridit lavendel- och valerianoljor för att lugna sina katter med varierande resultat. 

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

Vilka är fördelarna med eteriska oljor för min katt?

Viss forskning tyder på att eteriska oljor kan vara användbara för att avvärja fästingar och loppor, minska inflammation i samband med inflammatoriska led- och hudtillstånd och behandla vissa infektioner hos katter, som t.ex. otitis externa. Kom ihåg att rådgöra med din veterinär innan du använder eteriska oljor för att behandla sådana tillstånd, eftersom oljor har visat sig vara mest effektiva när de används tillsammans med konventionella läkemedel.

Vad är det bästa sättet att använda eteriska oljor för katter?

Det säkraste sättet att använda eteriska oljor för dina katter är att sprida dem i mycket låga koncentrationer. Använd en enda droppe ren eterisk olja i din Volant-diffuser och ge din katt möjlighet att lämna rummet om den vill.

Ge din katt fördelarna med eteriska oljor

Vissa eteriska oljor är säkra för katter och kan till och med ge dem vissa hälsofördelar, även om det krävs mer forskning för att slutgiltigt fastställa dessa fördelar. Om du är intresserad av att använda eteriska oljor för din katt rekommenderar vi att du endast använder 100 % rena, ekologiska eteriska oljor som de vi erbjuder på Volant.

Vissa oljor kan också vara giftiga för katter, så det är bäst att konsultera den här guiden och din veterinär när du väljer eteriska oljor för din kattvän för att säkerställa att du väljer de säkraste och mest effektiva alternativen. Att vara försiktig och använda eteriska oljor på rätt sätt är viktigt för att hålla din katt glad, säker och frisk.

#1 wellness-märke på Trustpilot

KÖP NU