90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Medvetenhet om välbefinnande: Guide till användning av eteriska oljor för psykisk hälsa

En av fyra personer kommer att drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet. Även om stigmat kring psykiska störningar inte är lika utbrett som tidigare finns det fortfarande kvar. Det är därför som World Federation for Mental Health fastställde den 10 oktober som Världsdagen för psykisk hälsa redan 1992.

woman holding cup of tea thinking deep

Sedan dess har det skett stora förbättringar på området, och det finns nu 30 hela dagar som ägnas åt att främja medvetenhet om denna fråga. Världen uppmärksammar månaden för medvetenhet om psykisk hälsa varje oktober, men det betyder inte att du inte bör se till ditt välbefinnande 365 dagar om året.

Det finns många sätt att främja välbefinnande och öka din mentala hälsa, men det finns få sätt som är helt naturliga. Människor världen över har börjat använda eteriska oljor för mental hälsa - även om det kanske inte är helt korrekt att säga "börjat". Aromaterapi är en tusentals år gammal metod, och även om den en gång ansågs vara baserad på vidskepelse har vetenskapliga studier som utförts under de senaste åren gett mängder av exakta, bevisbara bevis för hur och varför de fungerar.

Intresset för att använda eteriska oljor för psykisk hälsa har ökat, och det finns ett stort antal människor som redan har nytta av de fördelar som dessa oljor erbjuder. Om du vill lägga till dessa ständigt växande siffror, öka din mentala hälsa och förbättra ditt välbefinnande är den här guiden för dig.

Innehåll/Snabblänkar

 • Hur man använder eteriska oljor för psykisk hälsa
 • Diffusion
 • Gör en luft- eller rumsspray
 • Bada med oljor
 • Massage
 • Inandning
 • Användning av eteriska oljor för psykisk hälsa som komplementär behandling
 • Bästa eteriska oljor för psykisk hälsa
 • Cederträ
 • Kamomill
 • Frankincense
 • Grapefrukt
 • Lavendel
 • Vad forskningen säger 
 • Effekten av eteriska oljor som ett verktyg mot ångest
 • Hur effektiv aromaterapi är mot depression
 • Aromaterapi som behandling av depression hos cancerpatienter
 • De många fördelarna med att använda eteriska oljor för psykisk hälsa
 • De bästa oljeblandningarna för psykisk hälsa
 • Cabin
 • Date Night
 • Pick Me Up
 • Relax
 • Sleep
 • Vanliga frågor om eteriska oljor för psykisk hälsa
 • Vad är psykisk hälsa?
 • Vilka eteriska oljor kan hjälpa mig att bibehålla min mentala hälsa?
 • Hur kan eteriska oljor hjälpa till med psykisk hälsa?
 • Hur lång tid tar det för eteriska oljor att nå hjärnan?
 • Finns det vetenskaplig forskning som stöder påståendena om att eteriska oljor kan bidra till psykisk hälsa?
 • Gör varje månad till en månad för medvetenhet om psykisk hälsa

Hur man använder eteriska oljor för psykisk hälsa

Innan vi tittar på hur du kan använda eteriska oljor måste vi svara på frågan vad psykisk hälsa är.

I ett nötskal kan man säga att psykisk hälsa är hur vi känner, tänker och beter oss. Det är vårt känslomässiga, sociala och psykologiska välbefinnande och påverkar kognition, uppfattning och beteende. Den spelar också en stor roll för hur vi hanterar stress, vår förmåga att fatta beslut och våra relationer på jobbet och hemma. Det är viktigt att notera att psykisk hälsa och psykisk sjukdom inte är en och samma sak. Man kan lida av dålig psykisk hälsa utan att ha en psykisk sjukdom, men en psykisk sjukdom åtföljs ofta av symtom på dålig psykisk hälsa.

Lyckligtvis finns det flera sätt att använda eteriska oljor för psykisk hälsa, var och en med sina egna speciella fördelar. Du kan välja ett av följande alternativ eller kombinera flera av dem om du föredrar det:

Diffusion

Volant White Diffuser diffusing aroma scent from essential oil

Fyll din diffuserbehållare med vatten till fyllningslinjen och tillsätt mellan 20 och 25 droppar eterisk olja. Täck över den och välj din tidsinställning så att doften släpps ut kontinuerligt eller med bestämda intervall. Detta är ett av de enklaste sätten att njuta av de mentala välbefinnande fördelarna med eteriska oljor.

Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser

Vit Stendiffuser

1.099 kr

Gör en luft- eller rumsspray

DIY Essential oil spray for room spray

Blanda din valda eteriska olja med vatten i ett förhållande av 20 droppar till 120 ml. Om du vill ha en starkare doft kan du blanda 60 ml vatten med mellan 15 och 25 droppar eteriska oljor. Att spraya denna blandning i ett rum som du ska tillbringa tid i är ett utmärkt sätt att skörda oljornas fördelar.

Bada med oljor

woman soaked in the tub with essential oil relaxing while enjoying aroma scent diffused from volant diffuser

För ett enda bad, kombinera mellan 3 och 12 droppar eterisk olja i en matsked bärande olja och rör ut detta i vattnet innan du kliver in i badet. På så sätt sprids oljan någorlunda jämnt i vattnet och ser till att de släpper ut sina nyttigheter på din hud och via dina näsgångar.

Om du väljer den här metoden ska du se till att ingen olja kommer i kontakt med huden i ansiktet. Eteriska oljor är potenta naturliga ämnen och om de är outspädda kan de orsaka irritation, särskilt på de mjukare membranen i munnen och näsan.

Massage

aromatherapy massage

Massage är en fantastisk resurs för psykisk hälsa, minskar ångest, sänker stressnivåer och minskar irritabilitet. Dopamin och serotonin, de välmående kemikalierna, ökar i hjärnan efter massage. Att schemalägga regelbundna sessioner med en massageterapeut kan verkligen hjälpa om du har problem med din mentala hälsa.

Späd en droppe eterisk olja i en tesked bärande olja för att få ett säkert förhållande och använd sedan utspädningen som en del av massageprocessen.

Inandning

woman inhaling aroma scent from diffuser

Även om du andas in den underbara doften av eteriska oljor när du applicerar dem lokalt, tillsätter dem i ett bad eller i din diffusor eller använder dem i en massage, så syftar vi när vi säger inandning vanligtvis på att sniffa in doften direkt ur flaskan eller från kupade händer, en genomblöt vävnad eller en inhalator för aromaterapi.

Användning av eteriska oljor för psykisk hälsa som komplementär behandling

När eteriska oljor andas in eller absorberas av huden, går doftmolekylerna till hjärnan och påverkar amygdala via luktnerverna. Amygdala är hjärnans känslomässiga centrum där våra känslor bearbetas, vilket är anledningen till att dessa ämnen har en så stark inverkan på hur vi känner oss.

Forskning visar alltmer att aromaterapi kan hjälpa oss att besvara frågan om vad mental hälsa är och verkligen uppleva dess fördelar när vi är i en bra miljö. För tillfället bör du komma ihåg att mental hälsa kan delas upp i tre huvudkomponenter: beteendemässig, kognitiv och emotionell hälsa. Var och en av dessa delar samverkar med och påverkar de andra. Att hålla dem på optimala nivåer och fungera korrekt är avgörande för vårt allmänna välbefinnande och vår livskvalitet.

Bästa eteriska oljor för psykisk hälsa

Vi har listat några av de mest effektiva eteriska oljorna för att uppmärksamma månaden för medvetenhet om psykisk hälsa, men känn dig inte begränsad till när du kan använda dem! Dessa oljor har alla visat sig vara effektiva mot ångest och depression, och fler än några av dem kan hjälpa till att minimera vissa symtom på psykisk ohälsa.

Tänk dock på att det kan variera från person till person och att eteriska oljor bör användas tillsammans med medicinsk behandling.

Prata med din vårdgivare för att få en bättre uppfattning om vad som är psykisk hälsa och prata om hur du kan använda dessa oljor på ett förnuftigt sätt tillsammans med de mediciner som du eventuellt tar.

Cederträ

volant cedarwood essential oil

Eterisk olja av cederträ har stressreducerande egenskaper och har visat sig vara särskilt bra för personer som ofta arbetar i stressiga miljöer. Att inhalera denna eteriska olja kan förbättra prestationen, främja fokus och kan även minska symtom på depression.

Organic Cedarwood Eterisk Olja
Organic Cedarwood Eterisk Olja
Organic Cedarwood Eterisk Olja
Organic Cedarwood Eterisk Olja
Organic Cedarwood Eterisk Olja

Organic Cedarwood Eterisk Olja

129 kr

Kamomill

volant Roman chamomile essential oil

Inflammationens roll i depression och trötthet har fastställts, och kamomill har länge använts för att minska svullnad. Eterisk olja av romersk kamomill kan också återställa balansen i förvärrade kroppssystem och öka motivationen.

Denna olja rekommenderas särskilt i fall där ångest, depression och matsmältningsproblem är kopplade till varandra. Den kan lindra tarminflammation eftersom den främjar avslappning, vilket minskar risken för matsmältningsproblem.

Organic Roman Chamomile Eterisk Olja
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja
Organic Roman Chamomile Eterisk Olja

Organic Roman Chamomile Eterisk Olja

339 kr

Frankincense

volant frankincense essential oil

Frankincense kan balansera hormoner och höja humöret, särskilt hos kvinnor. Terminalt sjuka patienter har fått lindring från depression och smärta när de använt denna olja, och den har förmågan att reglera våra känslor.

Dessutom aktiverar eterisk olja av frankincense ett protein som spelar en roll för hur vi uppfattar värme, vilket skapar en effekt av komfort och lugn inifrån.

Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja
Organic Frankincense Eterisk Olja

Organic Frankincense Eterisk Olja

189 kr

Grapefrukt

volant grapefruit essential oil

Med sin uppfriskande och upplyftande doft kan grapefruktolja ge dig energi. Den rekommenderas också ofta till personer i återhämtning som kämpar mot begär efter alkohol och droger.

I början av nykterheten kämpar man ofta med en rad olika psykiska problem och abstinenssymtomen kan vara långvariga. Terapi med eteriska oljor har visat sig vara till hjälp i vissa behandlingsprogram för missbrukare. Rehabiliteringsprogram som inkluderar grapefruktolja kan bidra till att öka chanserna till fortsatt framgång och bestående välbefinnande.

Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja

Organic Grapefruit Eterisk Olja

129 kr

Lavendel

volant lavender essential oil

Lavendel är kanske en av de mest kända eteriska oljorna och den har många fördelar. Dess behagliga, mjuka doft skapar en känsla av lugn, och många barnmorskor och doulor rekommenderar den till kvinnor som håller på att föda, eftersom den lindrar ångest och nervositet. Dessa två faktorer ställer till det för vår psykiska hälsa och måste hållas i schack.

Vi vet alla hur viktig sömn är för välbefinnandet, och lavendel har visat sig hjälpa till vid sömnlöshet. Inandning av denna olja har i många fall lett till en bättre sömnkvalitet, vilket ökar energinivån under dagen.

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

Vad forskningen säger

Vetenskapliga data blir allt mer tillgängliga om användningen av eteriska oljor för psykisk hälsa. Forskare bekräftar vad man länge har trott om att använda oljor på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt i tusentals år. Följande studier belyser hur eteriska oljor kan spela en avgörande roll för att förbättra den mentala hälsan.

Effekten av eteriska oljor som ett verktyg mot ångest

En studie från 2013 bekräftade att aromaterapi med lavendel, romersk kamomill och neroli var effektiv som en blandning mot ångest hos intensivvårdspatienter före minimalt invasiva kardiovaskulära ingrepp

Hur effektiv aromaterapi är mot depression

Eterisk olja av bergamott, cederträ, lavendel, petitgrain och rosendotter användes för att behandla depressiva symtom hos deltagare i olika studier i en genomgång från 2017 om aromaterapins effektivitet vid depression.

Aromaterapi visade sig ha en verklig potential som ett effektivt terapeutiskt alternativ. Aromaterapeutisk massage visade sig vara den mest fördelaktiga metoden.

Aromaterapi som behandling av depression hos cancerpatienter

I en 2022 års genomgång av studier med hjälp av en rad olika mätinstrument fann man att aromaterapi avsevärt minskade ångest hos cancerpatienter, där aromaterapimassage var den mest effektiva metoden och spridning var den näst bästa.

De många fördelarna med att använda eteriska oljor för psykisk hälsa

Listan över fördelarna med att använda eteriska oljor för att förbättra din mentala hälsa är lång.

 • Eteriska oljor från myntafamiljen, t.ex. pepparmyntolja och grönmynta, kan förbättra ditt humör och minska ångest, depression och trötthet.

  De kan också lindra luftvägsproblem som astma och allergier och kan hjälpa till att lindra trängsel, lugna hosta och kan också vara ett bra alternativ för att lindra huvudvärk.
 • Lavendelolja kan verka mot ångest, depression och sömnlöshet samt mot eksem, svampinfektioner, menstruationskramper och illamående.
 • Bergamott kan förbättra matsmältningen, sänka kolesterolnivåerna och till och med effektivt hjälpa till med symtom på schizofreni.
 • Eterisk olja från tea tree är ett fantastiskt antiseptiskt medel och kan användas för att behandla mindre skärsår och skrapsår. Den rengör sår och förebygger infektioner samtidigt som dess antiinflammatoriska egenskaper verkar mot rodnad och svullnad.

  Den kan också behandla akne, fotsvamp, mjäll och döda bakterier runt omkring dig.

De bästa oljeblandningarna för psykisk hälsa

Även om de är effektiva i sig själva kan eteriska oljor fungera ännu bättre när de blandas ihop på rätt sätt. Denna process gör det möjligt att behandla huvudproblemet på ett holistiskt sätt och även hjälpa till med sekundära problem som följer med det. Om den psykiska hälsan är huvudproblemet kan sekundära problem vara konstant trötthet, förhöjda stressnivåer, sömnlöshet och låga energinivåer.

Du kan alltid experimentera för att ta reda på vilka specifika eteriska oljeblandningar som fungerar för dig. Men för att hedra månaden för medvetenhet om psykisk hälsa rekommenderar Volant följande oljeblandningar för att hjälpa dig att komma igång:

Cabin

volant cabin essential oil blend

Finns det något bättre sätt att ladda batterierna än att tillbringa lite tid i en stuga i skogen? Du kanske inte kan göra det fysiskt, men Volants Cabin blend är det näst bästa alternativet. Ta av dig en massa energi med hjälp av eteriska oljor från cederträ, gran, sandelträ och gran.

Cabin
Cabin
Cabin
Cabin
Cabin

Cabin

219 kr

Date Night

volant date night essential oil blend

Oavsett om du har en partner eller inte kommer Date Night att ge din omgivning lite värme och romantik. Den innehåller bärnsten, bergamott, rökelse och lavendel och kommer att förgylla ditt rum och lugna ditt hjärta och din själ.

Date Night
Date Night
Date Night
Date Night
Date Night

Date Night

199 kr

Pick Me Up

volant pick me up essential oil blend

Pick Me Up ger dig energi, förbättrar din koncentration och ditt fokus och vitaliserar din kropp, ditt sinne och din själ. En mästerlig blandning av citrongräs, eterisk olja av söt apelsin och ylang ylang får dig tillbaka på fötter på nolltid.

Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up

Pick Me Up

199 kr

Relax

volant relax essential oil blend

Om du kämpar med spänningar hjälper vår Organic Relax-blandning till att dämpa dina ångestnivåer. Njut av de aromatiska kombinationerna av eterisk eukalyptusolja, grapefrukt, palma rosa och ylang ylang när du känner hur världens tyngd släpper från dina axlar.

Relax
Relax
Relax
Relax
Relax

Relax

199 kr

Sleep

volant sleep essential oil blend

Volants ekologiska sömnblandning innehåller rökelse, lavendel, palma rosa och romersk kamomill. Den hjälper dig att varva ner och få en god natts sömn som är så viktig för att bibehålla din mentala hälsa.

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

219 kr

Vanliga frågor om eteriska oljor för psykisk hälsa

Vad är psykisk hälsa?

Psykisk hälsa handlar om vårt känslomässiga, psykologiska, sociala och andliga välbefinnande

Vilka eteriska oljor kan hjälpa mig att bibehålla min mentala hälsa?

Bergamott, salvia, rökelse, romersk kamomill och ylang ylang kan alla främja din mentala hälsa.

Hur kan eteriska oljor hjälpa till med psykisk hälsa?

Vissa eteriska oljor kan verka ångestdämpande och öka kroppens serotoninproduktion.

Hur lång tid tar det för eteriska oljor att nå hjärnan?

Mindre än 30 sekunder.

Finns det vetenskaplig forskning som stöder påståendena om att eteriska oljor kan bidra till psykisk hälsa?

Ja. Många studier har visat hur eteriska oljor kan vara bra för vår mentala hälsa.

Gör varje månad till en månad för medvetenhet om psykisk hälsa

couple in the kitchen talking looking happy while enjoying aroma scent from diffuser

Psykisk hälsa är viktig av många skäl och det är viktigt för oss, våra husdjur, våra vänner och vår familj att vi håller oss friska och glada. Detta kan vara en utmaning, men det finns flera sätt vi kan öka vårt humör, och ett alternativ är rätt användning av eteriska oljor för mental hälsa.

Vare sig det är som en kompletterande terapi eller om du aktivt letar efter okonventionella alternativ för att hjälpa dig med ångest, depression och stress, är eteriska oljor en fantastisk resurs. Och det finns nu vetenskapliga bevis som visar att de är lika hjälpsamma som man har trott.

Även om vi fokuserar särskilt på hur vi hanterar livet under månaden för medvetenhet om psykisk hälsa, måste vi ta kontakt med oss själva varje dag under året. Människor har använt aromaterapi för att lindra en mängd olika besvär, både psykiska och fysiska, i tusentals år. Det är en utmärkt resurs året runt och en mycket enkel behandling att arbeta in i vardagen.

Volant har ett fantastiskt sortiment av högkvalitativa 100 % naturliga, ekologiska eteriska oljor för psykisk hälsa som kan ge dig en boost när du behöver det, inte bara under månaden för medvetenhet om psykisk hälsa utan varje dag på året.

#1 wellness-märke på Trustpilot

KÖP NU

Other blog posts