90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Allt du behöver veta om aromaterapeutisk massage

Om du känner dig utbränd och trött från jobb och vardag, kan en aromaterapeutisk massage vara precis vad du behöver för att gå ner i varv och ladda om. 

Oavsett om du bestämmer dig för att besöka ett spa eller testa aromaterapeutisk massage hemma, kommer de terapeutiska eteriska oljorna garanterat att få dig att känna dig avslappnad, fräsch och ny. 

Innehåll / Snabblänkar

  • Vad är aromaterapeutisk massage?
  • Vad kan aromaterapeutisk massage göra?
  • Vilka typer av massage kan kombineras med aromaterapi?
  • Vad är fördelarna med aromaterapeutisk massage?
  • De fem bästa oljorna för aromaterapeutisk massage
  • De bästa bärande oljorna för aromaterapeutisk massage
  • Säkerhetsriktlinjer vid aromaterapeutisk massage
  • Avslutningsvis

Vad är aromaterapeutisk massage?

Aromaterapeutisk massage är en av de mest populära behandlingarna på en spa-meny och den kombinerar eteriska oljor med massageterapi, vilket är fördelaktigt både för kropp och sinne. 

Under en aromaterapeutisk massage appliceras doftrika eteriska oljor på huden med en bärande olja, som jojobaolja, mandelolja eller druvkärneolja. Eteriska oljor är växtbaserade oljor som utvinns från örter, träd och blommor, och varje olja har unika egenskaper som erbjuder terapeutiska fördelar. 

Eteriska oljor penetrerar din kropp genom huden. Dessa eteriska oljor har fördelar för både kropp och sinne, till exempel kan de förbättra ditt humör, lindra smärta och avgifta kroppen, beroende på vilka oljor som används. 

Det är också vanligt att sprida eteriska oljor i luften med en diffuser under aromaterapeutisk massage. När du andas in aromen från eteriska oljor så upptäckts den av sensorer i näsan som är kopplade direkt till din hjärnas limbiska system, som i sin tur kontrollerar känslor. Detta betyder att du kan andas in aromer som direkt kan påverka dina känslor. 

Vad kan aromaterapeutisk massage göra?

Aromaterapeutisk massage är inte bara bra för att lindra ömma muskler och annan värk och smärta, men kan också hjälpa till att lindra symtomen av många medicinska tillstånd.

I kombination med avslappnande eteriska oljor som lavendel och bergamott kan aromaterapeutisk massage vara bra vid ångest, depression och sömnlöshet. Eftersom ditt luktsinne och dina känslor är så nära sammankopplade kan aromaterapi få direkt kontakt med dina känslor, vilket direkt påverkar ditt mentala välbefinnande och främjar återhämtande sömn.

Vissa studier har också visat att aromaterapeutisk massage kan vara fördelaktigt för patienter som genomgår cancerbehandling. När cancerpatienter behandlades med två aromaterapeutiska massager i veckan, sänktes deras nivåer av stress och ångest medan deras immunsystem förbättrades. 

Aromaterapeutisk massage har också visats vara bra mot mensvärk. En studie från 2015 fann att graden av mensvärk var mycket lägre hos de kvinnor som masserat sig själva med rosolja från och med första dagen i deras menscykel. 

Vilka typer av massage kan kombineras med aromaterapi?

Nästan alla massagetyper kan kombineras med aromaterapi, och olika typer kan passa bättre under olika förhållanden. 

Almost any type of massage can be combined with aromatherapy, with different types of massage suited to different conditions. Några av de mest välkända massageformerna som används tillsammans med eteriska oljor är svensk massage, djupvävnadsmassage och massage med varma stenar.

De eteriska oljorna kan blandas med en bärande olja och användas som en del av massagen, eller så kan de tillsättas i en diffuser för inandning under massagen.

Svensk massage och aromaterapi

Svensk massage, även känd som klassisk massage, är en typ av helkroppsmassage. Terapeuterna använder olika tryck och tekniker för att släppa på spänningar i kroppen och lösa upp knutar i musklerna. Svensk massage är en behaglig massageteknik som ofta används för avslappning och stresslindring. Denna typ av massage är idealisk för personer som inte har testat så mycket massage tidigare.

Eteriska oljor som vanligtvis används vid svensk massage är bland annat geranium, lavendel, apelsin, patchouli och cederträ.  

Djupvävnadsmassage och aromaterapi

Djupvävnadsmassage är en teknik som främst används vid höga nivåer av muskelspänningar eller muskuloskeletala problem, inklusive skador eller överansträngningar som tennisarmbåge eller karpaltunnelsyndrom. Denna massageteknik lägger tonvikten på områden av kroppen där du kan lida av hög muskelspänning eller smärta.

Eteriska oljor som vanligtvis används vid djupvävnadsmassage för att minska smärta, inflammation eller svullnad är bland annat eukalyptus, kamomill, rosmarin, pepparmint och mejram.  

Massage med varma stenar och aromaterapi

Massage med varma stenar är utformad för ultimat avkoppling. Denna massageteknik använder varma lavastenar som placeras strategiskt på kroppen för att öka blodcirkulationen. Stenarna ska vara tillräckligt varma för att stimulera blodflödet men inte så varma att de bränner. Denna typ av massage hjälper till att lindra värk och muskelspasmer samtidigt som den främjar välbefinnande.

Vid massage med varma stenar används ofta eteriska oljor av ylang ylang, palma rosa och kamomill för att främja avslappning och sömn.  

Aromaterapeutisk hårbottenmassage

Massage av hårbotten är bra för att slappna av. En studie från 2016 visade att hårbottenmassage även kan bidra till att sänka blodtrycket och minska nivåerna av stresshormonet kortisol.

Lägg till aromaterapi och det kan också främja hårväxt och hjälpa till att lindra spänningshuvudvärk och migrän. Några av de mest populära eteriska oljorna för aromaterapeutisk hårbottenmassage som erbjuder dessa fördelar är lavendel, pepparmint och rosmarin.

Bergamott är också en populär eterisk olja för aromaterapeutisk hårbottenmassage. Denna eteriska olja hjälper till att mjuka upp och tämja lockigt hår och gör det silkeslent och smidigt. Om du vill känna dig som om du precis har lämnat ett spa är bergamottolja ett utmärkt alternativ.

De eteriska oljorna ylang ylang, palma rosa och kamomill används ofta vid massage med varma stenar för att främja avslappning och sömn. 

Vad är fördelarna med aromaterapeutisk massage?

Aromaterapeutisk massage kombinerar de terapeutiska fördelarna med både eteriska oljor och massageterapi. Aromaterapeutisk massage är inte bara lugnande och helande utan påverkar också kroppens alla system, från cirkulations- och nervsystem till lymfatiska och muskuloskeletala system. 

Aromaterapeutisk massage för avslappning och känslomässigt välmående

Ditt luktsinne är nära kopplat till hjärnans limbiska system som ansvarar för att kontrollera dina känslor. Denna nära koppling gör det möjligt för aromaterapi att lätt ta del av dina känslor och påverka ditt mentala välbefinnande.

Att andas in eteriska oljor som lavendel eller bergamott under en aromaterapeutisk massage kan bidra till att lugna ditt sinne och dina känslor, uppmuntra till avslappning och hjälpa dig att bli mindre stressad.

Att tillsätta eteriska oljor som grapefrukt eller apelsin i en bärande olja eller diffuser under en aromaterapeutisk massage kan vara både lugnande och upplyftande, vilket ökar din allmänna känsla av välbefinnande och främjar en positiv känslomässig hälsa.
  
Läs mer om hur aromaterapi kan förbättra ditt känslomässiga välmående här

Aromaterapeutisk massage som smärtlindring

Många eteriska oljor kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation när de blandas med en bärande olja och appliceras lokalt på huden. Dessa massageoljor kan hjälpa till att slappna av och lugna musklerna samtidigt som de ökar cirkulationen för att främja återhämtning.

Pepparmint-olja är särskilt användbar för att lindra smärta och inflammation eftersom den har uppfriskande och kylande egenskaper som hjälper till att minska obehag.  

Aromaterapeutisk massage för läkning

Aromaterapeutisk massage kan främja läkning av både kropp och själ. Under en massage stimuleras de mjuka vävnaderna i din kropp med hjälp av massagetekniker för att främja läkning, genom att lindra smärta, minska inflammation, släppa spänningar och förbättra cirkulationen. Att tillsätta eteriska oljor förstärker var och en av dessa effekter.

En särskilt effektiv eterisk olja för att främja läkning i både kropp och sinne är mejram. Den fungerar som ett kramplösande medel för att lugna dina muskler samt är bra för avslappning.  

Aromaterapeutisk massage för att sova bättre

Aromaterapeutisk massage kan vara till hjälp för de med sömnproblem. Eteriska oljor som lavendel kan främja avslappning och uppmuntra kroppen till att sova. 

En studie från 2017  mätte effekten av aromaterapeutisk massage på sjuksköterskor som arbetade skift. Gruppen som fick massage rapporterade om förbättrad sömnkvalitet och minskade sömnstörningar.  

De fem bästa oljorna för aromaterapeutisk massage

Vilka eteriska oljor du väljer beror på syftet med massagen, och olika oljor lämpar sig bättre för olika tillstånd. Till exempel är en citrusbaserad eterisk olja bra för att höja ditt humör medan lavendel är idealisk för avslappning och eukalyptus har smärtlindrande egenskaper.

Vi har plockat fram fem av våra bästa eteriska oljor för aromaterapeutisk massage. 

Lavendel: För ultimat avkoppling

Lavendel är känd för sin lugnande effekt och sin förmåga att hjälpa till med både avslappning och sömn. Många studier har visat att lavendelolja är till hjälp vid tillstånd som depression, ångest och sömnlöshet.

Kombinera lavendelolja med en aromaterapeutisk helkroppsmassage som svensk massage eller djupvävnadsmassage för att hitta ditt inre zen. Du kan också prova att sprida lavendel med en diffuser under en massage med varma stenar för att låta kroppen sjunka ner i ett ännu djupare tillstånd av avslappning.  

Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja
Organic Lavender Eterisk Olja

Organic Lavender Eterisk Olja

129 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Bergamott: Boosta humöret och gå ner i varv

Den här citrusdoftande oljan är känd för sin lugnande arom och är perfekt för att minska stressnivåer och höja ditt humör. Fördelarna med eterisk bergamottolja slutar dock inte där.

Bergamottolja är känd för sina antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den till en läkande olja med smärtlindrande egenskaper. Av denna anledning används bergamottolja ofta i djupvävnadsmassage.

Denna olja är också känd för sin förmåga att mjuka upp och tämja lockigt hår. Detta gör bergamottolja idealisk för användning i aromaterapeutisk hårbottenmassage, vilket gör håret silkeslent och smidigt.  

Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja
Organic Bergamot Eterisk Olja

Organic Bergamot Eterisk Olja

159 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Eukalyptus: Antibakteriell och anti-inflammatorisk

Eukalyptusolja har antibakteriella egenskaper och ingår i många behandlingar mot hosta och förkylning, inklusive inhalationsmedel och halstabletter. Förutom att hjälpa till att bekämpa infektioner fungerar eukalyptusolja som ett avsvällande medel, som lossar slem och lindrar nästäppa.

Eukalyptus har också använts i många århundraden för att behandla värk och smärta. Faktum är att många receptfria krämer som används för att lindra smärta i samband med sjukdomar som artrit och reumatoid artrit innehåller eukalyptusolja tack vare dess förmåga att minska både svullnad och smärta.

Eukalyptusolja är perfekt för användning under en djupvävnadsmassage, vilket ger en känsla av att lungorna öppnas och hjälper till att lindra värk och smärta samtidigt som svullnaden minskar.

Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja

Organic Eucalyptus Eterisk Olja

109 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Pepparmint: För klarhet och koncentration

Fördelarna med eterisk pepparmint-olja är oändliga. Från att lindra huvudvärk till att förbättra koncentrationen och allt däremellan är oljan mycket fördelaktig när den används i aromaterapeutisk massage.

Pepparmint-olja kan främja hårväxt och hjälpa till att lindra smärta i samband med huvudvärk och migrän, vilket gör den idealisk för användning vid aromaterapeutisk hårbottenmassage.

Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja
Organic Peppermint Eterisk Olja

Organic Peppermint Eterisk Olja

129 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Grapefrukt: Energigivande

Eterisk grapefruktolja kan hjälpa till att höja ditt humör och ge dig ny energi. Denna olja är utmärkt för att minska stress och öka energinivåerna, och den påstås också stimulera cirkulationen och förbättra matsmältningen.

Grapefruktolja är perfekt att använda under en svensk massage, antingen tillsatt i en diffuser eller kombinerad med en bärande olja för användning på huden.

Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja
Organic Grapefruit Eterisk Olja

Organic Grapefruit Eterisk Olja

129 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

De bästa bärande oljorna för aromaterapeutisk massage

Eteriska oljor bör aldrig användas rena (dvs direkt på huden utan en bärande olja) eftersom de kan orsaka irritation. För att göra eteriska oljor säkra för användning på huden bör du först kombinera den eteriska oljan med en bärande olja.

En bärande olja är en typ av växtbaserad olja som tillverkas av den feta delen av en växt, t.ex. frön eller nötter. Det finns många typer av bärande oljor, var och en med en kombination av hälsofördelar och terapeutiska egenskaper.

Vilken typ av bärande olja du väljer beror på dina personliga preferenser, tillsammans med eventuella allergier eller känsligheter du kan ha.

Olika bärande oljor har olika hållbarhet, från så lite som sex månader för mandelolja till fem år för jojobaolja. Bärande oljor bryts ner snabbare om de utsätts för värme och ljus, så du bör förvara din bärande olja på en sval och mörk plats för att maximera hållbarheten.

Vi har plockat fram några av våra favoriter som du kan prova.  

Avokado-olja: Återfukta och förnya

Avokado-olja är full av essentiella mineraler och spårmineraler, redo att återfukta och vitalisera din hud. Om du applicerar avokado-olja regelbundet på din hud minskar porernas storlek och avlägsnar orenheter.

Avokado-olja är idealisk för personer som lider av torra hudförhållanden som eksem eller psoriasis. Denna olja har en hållbarhet på cirka ett år.  

Kokosolja: För silkeslen mjuk hy

Kokosolja har en fantastisk hållbarhet på upp till fyra år och är ofta hyllad för sina hälsofördelar. Att massera in kokosolja i huden kan hjälpa till att minska inflammation och främja läkning.

Denna olja har också anti-aging-egenskaper eftersom den stimulerar produktionen av kollagen och hjälper huden att behålla sin elasticitet. Den är också full av E-vitamin som hjälper till att skydda huden mot solskador. 

Druvkärneolja: Lätt men kraftig

Druvkärneolja är en kraftfull anti-inflammatorisk olja. Detta innebär att druvkärneolja kan lindra akne och minska rodnad i huden.

Att använda druvkärneolja i din aromaterapeutiska massage kan hjälpa till att tona och strama upp din hud samtidigt som det minskar uppkomsten av rynkor och bristningar.

Typiskt sett har druvkärneolja en hållbarhetstid på endast tre månader. Men om du förvarar din olja i kylskåpet kan du fyrdubbla dess hållbarhet, så att den kan användas i upp till ett år. Ta bara ut oljan ur kylskåpet en timme före användning så att den kan återgå till rumstemperatur.  

Mandelolja: Mjukgörande och återfuktande

Mandelolja är perfekt för känslig hy och hjälper till att lugna torr och irriterad hud. Denna olja tränger djupt in i huden med sina mjukgörande egenskaper för att återfukta och regenerera skadade hudceller.

'Med cirka sex månaders hållbarhet är mandelolja idealisk för användning på torr och akne-benägen hud. Se dock till att undvika denna olja om du lider av en nötallergi.

Jojobaolja: Detox och förnyelse

Denna lätta fuktgivande olja hjälper till att avlägsna orenheter från huden. Jojobaolja efterliknar konsistensen hos kroppens naturliga oljor, vilket gör den idealisk för akne-benägen hud.

Användning av jojobaolja kan hjälpa till att balansera produktionen av överflödig olja på din hud, vilket gör att dina porer blir rena och klara. Denna olja är också idealisk för dem som bara använder bärande oljor ibland, tack vare en imponerande hållbarhet på hela fem år.

Du kan läsa mer om att välja rätt bärande olja här

Säkerhetsriktlinjer vid aromaterapeutisk massage

Även om många människor uppskattar fördelarna med aromaterapeutisk massage kan vissa oljor orsaka hudirritation eller allergiska reaktioner hos vissa. Om du märker några tecken på irritation under din massage ska du avbryta massagen omedelbart och tvätta huden. Kontakta din läkare om symtomen fortsätter.

Om du lider av något medicinskt tillstånd, eller om du är gravid, rekommenderas det att du kontaktar din läkare innan du börjar med aromaterapeutisk massage för att försäkra dig om att aromaterapi är säkert för just dig.

Avslutningsvis

Aromaterapeutisk massage används av människor över hela världen som drar nytta av de unika hälsoeffekter som eteriska oljor och massageterapi ger. Kombinationerna och fördelarna är oändliga, från en massage med varma stenar och avslappnande dofter av lavendel och bergamott till en djupvävnadsmassage med uppfriskande eukalyptus och pepparmint.

Om du lider av något medicinskt tillstånd, eller om du är gravid, rekommenderas det att du kontaktar din läkare innan du börjar med aromaterapeutisk massage för att försäkra dig om att aromaterapi är säkert för just dig.

För mer information om eteriska oljor och aromaterapi kan du kontakt en aromexpert på: support@volantaroma.se.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts