90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Fem fantastiska fakta som du inte visste om aromaterapioljor

Eteriska oljor har många olika användningsområden, från att fräscha upp ditt hem och få det att lukta gott till att ge avslappning och lindra symtom på vissa kroniska sjukdomar. Många människor inser dock inte hur omfattande fördelarna med aromaterapioljor är och hur länge de har använts i hela världen. 

Visste du till exempel att kapten James Cook använde tea tree-olja redan 1772 för att skydda sin besättning från skörbjugg? Eller att om du blev påkommen med att använda eteriska oljor för medicinska ändamål på 1600-talet kunde du bli hängd som häxa?Låt oss fördjupa oss i de fem mest fantastiska fakta som du inte visste om aromaterapioljor. Dessa fascinerande fakta kommer att förändra ditt sätt att se på eteriska oljor för alltid.

Innehåll / Snabblänkar

  • Eteriska oljor är egentligen inte oljor
  • Användningen av eteriska oljor kan spåras tillbaka över 6 000 år
  • Eteriska oljor har en imponerande hållbarhet
  • Eteriska oljor är oerhört koncentrerade
  • Eteriska oljor luktar inte bara gott, de fungerar fantastiskt!
  • Avslutningsvis

1. Eteriska oljor är egentligen inte oljor

Låt oss börja med ett faktum som du kanske tycker är chockerande: eteriska oljor är egentligen inte oljor. Är du förvirrad än? För att kategoriseras som en olja måste ett ämne innehålla fettsyror, vilket eteriska oljor inte innehåller. Så om de inte klassas som oljor, vad är då egentligen eteriska oljor?Eteriska oljor är högkoncentrerade, flyktiga (vilket innebär att de avdunstar snabbt) föreningar som extraheras från växter. Ämnet som extraheras innehåller potenta medicinska och kosmetiska egenskaper, samt har en stark doft.Du kanske undrar hur en eterisk olja utvinns ur en växt. Denna process kan ske på två sätt: genom destillation eller mekaniska metoder. Oavsett vilken metod som väljs förblir detta en känslig och bräcklig process som måste göras noggrant för att behålla växtens unika egenskaper och kvaliteter.De flesta eteriska oljor extraheras genom ångdestillation med lågt tryck. Denna känsliga process innebär att ånga leds genom ett kar som är fyllt med den önskade växten, fröet, blomman eller trädet. Ångan blir berikad med den eteriska oljan och transporterar den in i en spiral där den kondenserar tillbaka till en vätska. Den eteriska oljan extraheras sedan från vattnet och tappas på flaska.En annan populär metod för att extrahera eteriska oljor är genom kallpressning. Denna metod används främst i citrusoljor som apelsin, citron och grapefrukt. Frukten passerar över raspande cylindrar som punkterar det yttersta lagret av fruktens skal. Detta gör att säckarna som innehåller eterisk olja spricker upp. Vatten sprutas sedan över frukten för att samla upp den läckande eteriska oljan, varefter den eteriska oljan försiktigt kan separeras från vattnet för att tappas på flaska.

2. Användningen av eteriska oljor kan spåras tillbaka över 6 000 år

Hur ofta hör du inte att eteriska oljor kallas för en ny trend eller en modefluga? Sanningen är att eteriska oljor inte är något nytt fenomen. Faktum är att användningen av eteriska oljor faktiskt kan spåras tillbaka över 6 000 år, med greker, egyptier, romare och kineser som alla har dragit nytta av de terapeutiska egenskaperna hos eteriska oljor under årtusendena.Redan 3 500 f.Kr. använde de gamla egyptierna eteriska oljor och växtextrakt för medicinska ändamål, kosmetika och religiösa ritualer.Under de årtusenden som följde spreds de eteriska oljornas kraft över hela världen, och rykten cirkulerade om att eteriska oljor kunde vara ett naturligt botemedel mot många sjukdomar. År 400 f.Kr. hade även de gamla grekerna insett fördelarna med eteriska oljor. Hippokrates, en av de mest kända läkarna från den här perioden, använde sig av eteriska oljor för att behandla sina patienter.Om vi spolar fram till 1910 upptäcker den franske parfymören och kemisten Rene Maurice Gattefosse att kroppen kan absorbera små mängder av eteriska oljor som interagerar med kroppens kemi. Det var faktiskt under detta år som Rene Maurice Gattefosse använde lavendelolja för att framgångsrikt behandla en brännskada på sin hand.På 1950-talet hade massageterapeuter börjat använda eteriska oljor som en kompletterande terapi, vilket förbättrade massageterapin och erbjöd kunderna ett brett spektrum av holistiska fördelar. Sedan dess har eteriska oljor blivit en viktig del av holistiska och alternativa hälsobehandlingar och används av människor över hela världen för att förbättra sitt välbefinnande och lindra en mängd olika sjukdomar och hälsotillstånd.

3. Eteriska oljor har en imponerande hållbarhet

Du kanske blir förvånad över att veta att rena eteriska oljor inte blir dåliga. Det betyder att de flesta eteriska oljor kan förvaras i flera år, vilket ger dig ett imponerande värde för pengarna. Det är dock viktigt att notera att eteriska oljor kan oxidera och försämras med tiden, vilket innebär att de gradvis förlorar sin styrka, sina terapeutiska fördelar och aromatiska egenskaper.

Hållbarhetstiden för din eteriska favoritolja beror på många olika faktorer, bland annat växtens kvalitet, hur växten skördades, hur den eteriska oljan extraherades, hur oljan hanteras och hur oljan förvaras.

Du kan dock uppskatta hållbarhetstiden för en eterisk olja utifrån dess kemiska egenskaper. Till exempel har eteriska oljor som patchouli, ylang-ylang och tysk kamomill en hållbarhet på cirka 8-10 år, medan oljor som lavendel, pepparmynta och geranium håller i cirka 5-6 år.

Eteriska oljor som tillhör monoterpenfamiljen, som omfattar citrusoljor som citron, grapefrukt och apelsin, samt oljor som rökelse och cypress, har en betydligt kortare hållbarhet på 2 - 3 år. Denna kortare hållbarhet beror på att oljorna är omättade, vilket gör dem mer benägna att oxidera.

Du kan ge dina eteriska oljor de bästa möjligheterna att få en lång hållbarhet genom att förvara dem i en mörk glasflaska för att skydda dem från ljus. De bör förvaras på en sval och torr plats, långt från direkt solljus.

4. Eteriska oljor är oerhört koncentrerade

Det finns en bra anledning till att rena eteriska oljor av hög kvalitet inte är billiga: det krävs en enorm mängd av växtingredienser för att producera en liten mängd eterisk olja. Det är det som gör eteriska oljor så potenta.

För att du ska få en uppfattning om hur mycket växt som ingår i eteriska oljor kommer här några exempel på hur mycket växt som behövs för att framställa olika oljor:

● Det krävs cirka två kilo lavendelblommor för att producera en 10 ml flaska eterisk lavendelolja.

● En citron innehåller fem droppar eterisk citronolja. Det innebär att det går åt cirka 34 citroner till varje 10 ml flaska eterisk citronolja.

● Det behövs över 2 kilo pepparmyntsblad för att skapa en 10 ml flaska eterisk olja av pepparmynta. Faktum är att 28 koppar pepparmintte motsvarar bara en droppe eterisk pepparmintolja!

● För att framställa en 10 ml flaska eterisk olja av ros behöver du nästan 500 000 rosblad.

Eftersom eteriska oljor är extremt potenta är det viktigt att komma ihåg att endast en liten mängd behövs för att framkalla kraftfulla effekter på kroppen. När du använder eteriska oljor är det alltid en bra idé att börja med en enda droppe och öka mängden vid behov. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att slösa bort dina dyrbara eteriska oljor och det hjälper dig att undvika oönskade effekter av överanvändning.

5. Eteriska oljor luktar inte bara gott, de fungerar fantastiskt!

Okej, du kanske känner till det här, men eteriska oljor är mer än bara en fantastisk doft: de är också bra för din hälsa. Det beror på att eteriska oljor har en hel rad holistiska fördelar och har visat sig hjälpa till med många olika hälsoproblem.

Om du till exempel lider av sömnlöshet och kämpar för att få kvalitativ sömn, har det visat sig att den lugnande doften av lavendelolja kan hjälpa dig. Den kan hjälpa dig att falla in i en djup sömn genom att uppmuntra din kropp att frisätta melatonin. Detta bidrar till att främja en hälsosam dygnsrytm, vilket underlättar naturliga sömncykler.

Om du har svårt att koncentrera dig kan eteriska oljor hjälpa dig att förbättra ditt fokus och minska trötthet. Eteriska oljor som ökar koncentrationen är bland annat citron, pepparmint, rosmarin och apelsin. Dessa eteriska oljor kan bidra till att ge dig motivation och öka din produktivitet när du behöver det som mest.

Andra fördelar med eteriska oljor är bland annat:
● Förbättrat humör - välj eteriska citrusoljor som citron, grapefrukt och apelsin.
● Förbättrad avslappning - välj oljor som lavendel, ylang-ylang och ros.
● Lindra migrän - överväg eteriska oljor som rosmarin, lavendel och pepparmint.
● Öka immuniteten - leta efter tea tree, eukalyptus och citron.
● Förbättra hudtillstånd - välj oljor som ylang-ylang och bergamott.
● Hjälp mot ångest - välj rökelse, lavendel och bergamott.

Avslutningsvis

Eteriska oljor har använts i många årtusenden, både för sina dofter och sina helande egenskaper. Över hela världen används eteriska oljor för att lindra depression, hjälpa till att sova och förbättra koncentrationen, samtidigt som de utgör ett naturligt botemedel mot många olika hälsoproblem. I den här artikeln har vi tagit upp fem av de mest fantastiska fakta om eteriska oljor. Underverken med eteriska oljor slutar dock inte där. Det finns så många fler fascinerande saker att upptäcka om eteriska oljor, från deras olika och häpnadsväckande egenskaper till deras fascinerande användningsområden genom historien. Om dessa fem fantastiska fakta om eteriska oljor har inspirerat dig att prova aromaterapioljor kan du upptäcka hela vårt sortiment av rena ekologiska eteriska oljor här.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.