90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Hur tillverkas eteriska oljor?

Eteriska oljor är koncentrerade extrakt som utvinns direkt från växter. Varje eterisk olja har sina egna unika fördelar och användningsområden, från att förbättra humöret och lindra depressioner till att bekämpa infektioner och döda bakterier. Detta gör eteriska oljor till ett värdefullt verktyg för att främja naturlig hälsa och välbefinnande. Men hur tillverkas eteriska oljor?

I den här artikeln berättar vi om hur Volants eteriska oljor produceras, från hur de extraheras från råmaterialet till hur de används av våra kunder.

Innehåll / Snabblänkar

  • Skillnaden med volant
  • Hur framställs råvaror till eteriska oljor?
  • Hur destilleras eteriska oljor?
  • Vad är hydrosol?
  • Var kommer volants eteriska oljor från?
  • Vad använder man eteriska oljor till?
  • Hur du använder eteriska oljor
  • Avslutningsvis

Skillnaden med volant

På volant håller vi processen för att göra våra eteriska oljor så enkel som möjligt. Detta hjälper oss att minimera vårt koldioxidavtryck och ge dig naturliga produkter som är fria från skadliga gifter och tillsatser.

När en växt odlas under suboptimala förhållanden, eller i ett onaturligt klimat, kan detta försämra kvaliteten och aromen hos dess eteriska oljor. Därför använder vi endast växter som odlas under bästa möjliga förhållanden och så naturligt som möjligt. På volant kommer våra eteriska oljor från platser över hela världen för att säkerställa denna enastående kvalitet. Våra växter odlas ekologiskt och genomgår en noggrann destillationsprocess, vilket gör att vi kan utvinna dessa naturliga eteriska oljor utan att kompromissa slutproduktens kvalitet.

När vi har skördat dina eteriska favoritoljor tappar vi dem i flaskor och skickar dem direkt till din dörr. Vi är dock noga med att respektera planeten i allt vi gör. Därför väljer vi de mest miljövänliga förpackningsalternativen och använder pappersförpackningar och ljussäkra glasflaskor. Om vi tar hand om vår planet kommer den att ta hand om oss.

När dina eteriska oljor anländer finns det oändliga möjligheter till hur du kan använda dem för att förbättra ditt humör och vitalisera din kropp. Oavsett om du bestämmer dig för att skapa din egen spray eller använda dina koncentrerade eteriska oljor för att fräscha upp ditt hem och din kropp vet vi att du kommer att älska våra rena och ekologiska eteriska oljor.

Hur framställs råvaror till eteriska oljor?

Det är viktigt för oss att våra eteriska oljor är 100 % rena och ekologiska. Därför ser vi till att växterna som våra oljor kommer från odlas under de bästa förhållanden, utan risk för kontaminering. Alla våra lyxiga eteriska oljor produceras ekologiskt, men vad innebär det egentligen?

Något som är veganskt och ekologiskt har tillverkats enbart med hjälp av naturliga växtprodukter i stället för skadliga kemikalier och bekämpningsmedel. Detta gör det möjligt att skapa naturliga och tillsatsfria produkter som du vet är säkra för dig och hela din familj. När du väljer volants eteriska oljor kan du vara säker på att alla våra produkter är ekologiska, veganska, giftfria, naturliga och 100 % rena, så du vet exakt vad som finns i flaskan du får.

När du ger näring till eller behandlar din kropp måste du veta att oljorna du använder är säkra och effektiva. Därför är det så viktigt att du väljer högkvalitativa, ekologiska eteriska oljor. Precis som du inte skulle vilja äta något där du inte har koll på innehållet, vill du kunna lita på de aromer du andas in och absorberar i din kropp.

Hur destilleras eteriska oljor?

Här på volant använder vi två former av destillation för att säkerställa att vi producerar eteriska oljor av högsta kvalitet. Vilken metod som används beror på vilken växt som oljan kommer från. Majoriteten av våra oljor destilleras med hjälp av ångdestillation medan fyra av våra oljor är kallpressade. Låt oss ta en titt på dessa två destillationsmetoder.

Ångdestillation

Källa: tonaquatic/iStock/GettyImages

Ångdestillation är en process som används för att extrahera och isolera eteriska oljor från specifika växtdelar.

Först och främst fylls en stor behållare med det råa växtmaterialet. Därefter tillsätts ånga, vilket gör att växtens aromatiska molekyler frigörs som ånga. Dessa förångade växtföreningar går sedan till en kondensator, där röret omges av kallt vatten. Detta får ångorna att kondensera tillbaka till en flytande form.

Den aromatiska vätska som bildas är sedan redo att samlas in. Den förs in i en separator där oljan och vattnet separeras naturligt. Eftersom olja och vatten inte blandas flyter den eteriska oljan ovanpå och vattnet sjunker till botten av behållaren. Härifrån kan den eteriska oljan skördas och tappas på flaska.

Denna destillationsprocess används för ett stort antal eteriska oljor, bland annat cederträ, eukalyptus, frankincense, geranium, lavendel, citrongräs, pepparmint, romersk kamomill, rosmarin, gran, tea tree och ylang-ylang.

Kallpressning

Kallpressning används främst för citrusoljor, t.ex. citron, apelsin, bergamott och grapefrukt. Processen med kallpressning är extremt naturlig och innebär ingen värme eller kemikalier.

Citrusfrukter har säckar med eteriska oljor som ligger på skalets undersida. Vid kallpressning punkteras dessa säckar för att frigöra den eteriska oljan. Frukten pressas sedan försiktigt för att pressa ut all olja och saft.

Vätskan som samlas upp under denna process innehåller fasta bitar från frukten. Efter uppsamlingen centrifugeras den sedan i hög hastighet för att separera de fasta delarna från vätskan. När de fasta delarna har separerats kan oljan på ett naturligt sätt separeras från saften, där den kan skördas och tappas på flaska.

Vad är hydrosol?

Du kanske också har hört talas om hydrosoler av eteriska oljor. Dessa är en mindre koncentrerad typ av eteriska oljor, vilket ger dem en mjukare och mer subtil doft och de är mildare mot huden. Hydrosoler används ofta inom hudvård och aromaterapi.

Den goda nyheten är att du kan göra hydrosoler hemma: du behöver inte köpa hydrosoler och eteriska oljor.

Börja med att tillsätta 6-10 droppar eteriska oljor till en kopp kokande destillerat vatten i en skål och täck med ett lock eller en tallrik för att hålla ångan inne. Låt detta sitta i cirka 30 minuter innan du häller blandningen genom ett kaffefilter för att separera oljorna från vattnet. Hydrosolen kommer att passera genom filtret till behållaren medan den rena oljan inte kan passera igenom.

Låt hydrosolen svalna helt innan du häller den i en flaska och förvarar den i kylskåpet. En hydrosol som förvaras i kylskåpet håller vanligtvis i cirka 6 månader. Men om du märker några förändringar i utseendet eller doften bör du kasta lösningen omedelbart.

Hydrosoler är en idealisk spray för att fräscha upp mjuka möbler, handdukar, sängkläder och mattor och ge ditt hem en fantastisk doft året runt. Du kan till och med prova att spraya din morgonrock och ditt örngott med lavendel- och kamomillhydrosol för att hjälpa dig att slappna av och varva ner innan du går och lägger dig.

Att spraya den över huden är ett annat bra sätt att använda din hemgjorda hydrosol. Massera sedan in en bärande olja i huden för att hjälpa den eteriska oljan att helt absorberas in i huden, så att den känns oemotståndligt mjuk. Detta kan hjälpa till att återställa hudens naturliga pH-värde efter rengöring, samtidigt som det förhindrar tillväxt av bakterier.

Var kommer volants eteriska oljor från?

Volants eteriska oljor framställs av de finaste växter som odlas över hela världen. Från ylang-ylang som odlas på Madagaskar till eukalyptus som odlas i Indien, alla våra växter som används odlas i den allra bästa miljön och under de bästa förhållandena för att passa deras individuella växtbehov. Vi har noggrant valt ut platser med idealiskt klimat och jordbruksmark för varje typ av växt. Detta innebär att varenda en av våra växter odlas ekologiskt och naturligt, i sin egen takt och med den ideala jordsammansättningen som berikar varje växt med dess hälsobringande egenskaper. När varje gröda skördas är den sprängfylld med eteriska oljor, redo att extraheras och buteljeras av vårt team. Låt oss ta en titt på varifrån var och en av våra eteriska oljor kommer.

Eterisk olja Land Växt
Bergamot Italien Citrus bergamia 
Cedarwood Indien Juniperus virginiana 
Eucalyptus Indien Eucalyptus globulus 80% 
Frankincense Indien Boswellia carterii 
Geranium Egypten Pelargonium graveolens 
Grapefruit USA Citrus paradisi 
Lavender Bulgarien Lavandula angustifolia 
Lemon Italien Citrus limon 
Lemongrass Indien Cymbopogon flexuosus 
Peppermint Indien Mentha piperita 
Roman chamomile Ungern Anthemis nobilis 
Rosemary Spanien Rosmarinus officinalis 
Spruce Kanada Picea abies 
Sweet orange Brasilien Citrus sinensis 
Tea tree Australien Melaleuca alternifolia 
Ylang-ylang Madagaskar Cananga odorata 
Vad använder man eteriska oljor till?

Eteriska oljor har använts i många århundraden. Faktum är att den första kända användningen av eteriska oljor gjordes av de gamla egyptierna 4 500 f.Kr., då eteriska oljor användes för sina helande egenskaper och i kosmetika.

I dag används eteriska oljor för en mängd olika ändamål. Eteriska oljor luktar inte bara gott, de kan också bidra till att öka det mentala och fysiska välbefinnandet, förbättra sömnen och till och med rengöra hemmet.

Några av fördelarna med eteriska oljor är:
Lindrar stress, depression och ångest
● Minskar illamående, smärta och huvudvärk
● Förbättrar sömnen
● Främjar avslappning
● Minskar inflammation
● Bekämpar bakterier
● Ger näring till hud och hår

Detta är bara några exempel på de fördelar som aromaterapi kan erbjuda. Den goda nyheten är att eteriska oljor är ett säkert och effektivt sätt att främja både psykiskt och fysiskt välbefinnande, tack vare deras naturliga och giftfria sammansättning.

Doftreceptorerna i näsan kan skicka meddelanden till hjärnan. Därför kan eteriska oljor effektivt rikta in sig på specifika områden i hjärnan. Detta inkluderar det limbiska systemet, som hjälper till att kontrollera ditt humör och dina känslor. Vissa eteriska oljor kan också hjälpa till att uppmuntra hypotalamus att frisätta humörhöjande hormoner som serotonin för att lyfta ditt humör naturligt och effektivt.

Hur du använder eteriska oljor

Det finns oändliga möjligheter att använda eteriska oljor, så det gäller att hitta det som fungerar bäst för dig i din vardag. Det är viktigt att fråga dig själv vad du vill få ut av att använda dina eteriska oljor, eftersom detta kommer att hjälpa dig att vägleda dig i det bästa sättet att använda dem.

Låt oss ta en titt på några av de olika sätt som eteriska oljor kan användas för att gynna både ditt sinne och din kropp.

Eteriska oljor för sömn

Om du vill ha en god natts sömn är eteriska oljor som lavendel, kamomill och ylang-ylang perfekta för att lugna ditt sinne och få din kropp att glida in i en fridfull sömn. Alternativt är Volants Sleep-blandning av eteriska oljor idealisk och erbjuder en färdig lösning.

Prova att sprida dessa oljor i sovrummet en timme innan du ska sova för att hjälpa dig att varva ner och somna snabbt. Du kan också prova att spraya dina lakan och ditt örngott med en hydrosol som innehåller dessa eteriska oljor så att du kan njuta av den lugnande doften hela natten och få en oavbruten, uppfriskande sömn.

Lär dig mer om eteriska oljor och sömn här

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

219 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Eteriska oljor för energi

Om du är i behov av inspiration och fokus inför en stor dag på jobbet kan du sprida en energigivande eterisk olja medan du gör dig redo och verkligen hjälpa ditt sinne att komma in i rätt stämning.

Eterisk olja av pepparmint är känd för att skärpa och väcka sinnena till liv, vilket hjälper dig att fokusera på de utmaningar som väntar. Volants Energy-blandning av eteriska oljor är också ett bra alternativ, som innehåller en energigivande blandning av lime, grapefrukt, bergamott och amyris för att kickstarta din dag och stimulera dina sinnen.

Energy
Energy
Energy
Energy
Energy

Energy

199 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Eteriska oljor för sjukdom

Om du har vaknat upp med en täppt näsa eller känner dig lite sjuk har vi den perfekta lösningen. Eukalyptusolja är en naturligt avsvällande olja som naturligt rensar slem och öppnar luftvägarna.

Du kan skapa en ansiktsånga genom att tillsätta några droppar eukalyptusolja till lite kokande vatten, placera en handduk över både huvudet och skålen och andas in ångan. Andas långsamt in och känn hur dina luftvägar öppnas igen när den lugnande aromen av eukalyptus frigör dina näsgångar och rensar bihålorna.

Lär dig mer om eteriska oljor och vintersjukdomar här

Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja
Organic Eucalyptus Eterisk Olja

Organic Eucalyptus Eterisk Olja

109 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Eteriska oljor för huden

Eteriska oljor är ett utmärkt sätt att behandla din hud. För torr hud är vårdande eteriska oljor som lavendel, kamomill och sandelträ perfekta för att återfukta torr hud och minska inflammation. För fet och aknebenägen hud är salvia, rosmarin och geranium ett utmärkt sätt att balansera hudens oljor och kontrollera akne.

Det finns några olika sätt att använda eteriska oljor för din hud. Vår favoritrutin för hudvård med eteriska oljor börjar med ett bad för att slappna av i kroppen och lugna musklerna. Volants Spa-blandning av eteriska oljor är idealisk att lägga till i badet – blanda helt enkelt några droppar med en bärande olja och lägg sedan i vattnet för att slappna av i sinnet och lugna kroppen.

Efter en lång stund i badet kan du blanda några droppar av din eteriska favoritolja för hudvård med en bärande olja som jojoba- eller sötmandelolja och massera in den i huden. Den här hudvårdsrutinen ger näring åt din hud samtidigt som den höjer ditt humör.

Om du vill ha fler idéer om hur du kan använda de eteriska oljorna i vårt sortiment, se till att kolla in avsnittet "Rekommenderad användning" under varje produkt på vår webbplats. Detta kommer att inspirera dig att hitta nya sätt att berika din self care-rutin.

Spa
Spa
Spa
Spa
Spa

Spa

209 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Avslutningsvis

Vi tror på naturens kraft. Det är därför alla volants eteriska oljor skapas på det mest naturliga sättet, med växter som odlas i sin egen takt på sina idealiska platser, fria från bekämpningsmedel och kemikalier. Genom att välja eteriska oljor som har producerats på det mest ekologiska och rena sättet kan du vara säker på att du behandlar både din kropp och planeten.

Det finns många olika sätt att använda dina eteriska oljor, och den bästa kombinationen av oljor beror på dina unika behov. Prova att skapa olika blandningar och hydrosoler tills du hittar din perfekta kombination, eller så kan du välja en av volants färdiga blandningar, skapade av proffs speciellt för dig.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts