Hur kan eteriska oljor förbättra din sömn?

Om du letar efter ett naturligt sätt att förbättra din sömnkvalitet kan eteriska oljor vara den perfekta lösningen. 
Hur kan eteriska oljor förbättra din sömn?

Eteriska oljors lugna och avslappnande dofter kan hjälpa dig att somna och att somna hela natten, så att du känner dig utvilad och fräsch.

 

Lavendel: Den ursprungliga doften för sömn

Volant eterisk olja av lavendel för sömn

Eterisk lavendelolja är den mest välkända aromaterapioljan som används för sömn och avslappning, särskilt hos personer som lider av sömnlöshet eller sömnbrist. Denna blomdoftande olja är ofta den första man kontaktar när det gäller att prova aromaterapi för sömn.

Den lugnande doften av lavendelolja har länge förknippats med avslappning och sömn. Den hjälper dig att falla i djup sömn genom att utlösa frisättningen av melatonin för att främja en hälsosam dygnsrytm. Lavendelolja har också visat sig sänka hjärtfrekvensen och blodtrycket för att underlätta avslappning.

Två av de vanligaste orsakerna till sömnproblem är ångest och smärta. Förutom att lavendelolja är bra på att lindra symtomen på både stress och ångest, har studier visat att lavendelolja också har smärtstillandeegenskaper, vilket innebär att den hjälper till att minska smärta.

Lavendelolja används också ofta för att minska snarkning samtidigt som den ökar mängden av både djup och REM-sömn. Om du vill somna snabbare, sluta vakna och få mer sömn kan det vara värt att prova eterisk lavendelolja.

 

Eterisk olja av ekologisk lavendel
Sale price11 € | 10 ml

 

Frankincense: Sov som en kunglighet

Volant eterisk olja av frankincense för sömn

Eterisk olja av frankincense har visat sig bidra till god sömn genom att minska stress- och ångestnivåerna. När dina ångestnivåer minskar kommer du att somna lugnt och vakna utvilad och pigg.

Den grundande doften av frankincenseolja är perfekt om du har svårt att lugna ner dig innan du ska sova. Förutom att hjälpa till att bära bort dina bekymmer hjälper frankincense också till att öppna dina andningsvägar som förberedelse för en vilsam natt. 

 

 

Eterisk olja av ekologisk frankincense
Sale price15 € | 10 ml

 

Geranium: En lyxig doft som hjälper dig att somna

Volant eterisk olja av geranium för sömn

Om du gillar lite lyx kommer du att älska pelargon eterisk olja. Denna rosendoftande olja har visat sig minska stress och ångest tack vare sin lugnande doft som fungerar som ett naturligt antidepressivt medel. Detta hjälper till att lugna både kropp och sinne för att främja vilsam sömn.

Förutom att hjälpa dig att naturligt slappna av i en vilsam sömn, kan de lugnande effekterna som denna eteriska olja genererar hjälpa dig att lätt somna om igen om du vaknar på natten. Detta gör att du känner dig utvilad och redo för den kommande dagen.

Geraniumolja anses också vara bra vid sömnapné. Om du masserar in några droppar pelargonolja på bröstet och halsen innan du ska sova kan det minska sömnstörningar orsakade av sömnapné. Kom dock ihåg att späda ut pelargonoljan med en bärarolja innan du applicerar den lokalt. 

 

 

Du sparar 11 €.
Volant ekologisk eterisk olja av pelargon för avslappning och hårväxtekologisk pelargonblomma
Organic Geranium Eterisk Olja
Sale price4 € Regular price15 € | 10 ml

 

Bergamott: En citrusolja med bevisad effekt

Volant Bergamott eterisk olja för sömn

Många citrusbaserade eteriska oljor är kända för sina uppiggande egenskaper. Men bergamottolja är unik i sin förmåga att framkalla de fysiologiska förändringar som krävs för sömn, inklusive sänkning av hjärtfrekvens och blodtryck.

Denna lugnande och upplyftande eteriska olja hjälper också till att minska symtom i samband med stress och ångest genom att minska stresshormoner och adrenalin, vilket hjälper till att rensa ditt sinne för att förbereda en vilsam natt av sömn.

Studier har visat att bergamottolja är mycket effektiv för att förbättra sömnkvaliteten, inklusive minskning av antalet uppvaknanden per natt. Så om du vill sluta vakna på natten kan bergamott vara den perfekta eteriska oljan för dig.

 

 

Eterisk olja av ekologisk bergamott
Sale price13 € | 10 ml

 

Vanilj: Avslappnande och upplyftande

Eterisk olja av vanilj

Det finns inte många som inte tycker om den söta doften av vanilj. Den har en lång historia av användning för avslappning och stresslindring. Faktum är att vanilj används av många för att lindra effekterna av ångest och depression tack vare dess upplyftande och avslappnande egenskaper.

Med en mysig och nostalgisk arom är eterisk vaniljolja också känd för sin lugnande effekt på kroppen. Den har förmågan att minska rastlöshet och hyperaktivitet hos många människor samtidigt som den lugnar nervsystemet och sänker blodtrycket.

Om du vill lugna både din kropp och ditt sinne kan eterisk vaniljolja vara ett perfekt val.

 

Jasmine: Dröm sött

Eterisk olja av jasmin

Den söta blommiga doften av jasmin har kraftfulla sömnbefrämjande egenskaper som hjälper dig att få en god natts sömn utan att du behöver sömntabletter.

Forskning har visat att jasmin förbättrar sömnkvaliteten samtidigt som den ökar vakenheten dagtid. Faktum är att forskare i Bochum, Tyskland, fann att jasmin var den mest effektiva sömnmedlet av alla de eteriska oljor som testades. Den starkaste jasmindoften som testades visade sig vara lika effektiv på nervsystemets aktivitet som receptbelagda läkemedel som Valium.

Om du har svårt att somna eller regelbundet vaknar under natten, kan jasmin vara den perfekta eteriska oljan för dig.  

 

Romersk kamomill: Hypnotisk avslappning

Volant Roman Kamomill eterisk olja

Kamomill har använts i många år för att framkalla sömn och avslappning. Det finns en god chans att någon har föreslagit att du ska dricka en kopp kamomillte när du inte kan sova, men inhalation kan vara ännu mer effektivt.

Studier har visat att eterisk kamomillolja är effektiv för att framkalla sömn efter inhalation, samt att den minskar nivåerna av stresshormoner i kroppen. Förutom att lugna ångest och främja sömn har kamomill också potential att minska mardrömmar, så att du kan få en vilsam natt.

Kamomill eterisk olja anses också kunna förbättra sömnapné. Tack vare sin förmåga att hjälpa till att slappna av och främja god sömn kan kamomillolja hjälpa till att lugna
centrala nervsystemet, vilket gynnar dem som lider av central sömnapné.

Fördelarna slutar inte där. Nyblivna mödrar kommer också att bli glada att upptäcka att eterisk olja av romersk kamomill också kan gynna deras spädbarn. Tillsammans med lavendelolja kan eterisk kamomillolja hjälpa till att lindra symtomen på kolik och samtidigt hjälpa ditt barn att sova.  

 

 

 

Cederträ: Djupt lugn

Volant eterisk olja av cederträ för sömn

Med sin djupa, träiga doft framkallar eterisk olja av cederträ en känsla av djup frid. Cedrol, en komponent som finns i cederträolja, fungerar som ett effektivt lugnande medel som hjälper dig att somna in.

Enstudie från 2011 på patienter med demens visade att cederträ ökade sömnlängden och minskade antalet tidiga morgonuppvaknanden. Detta innebär att cederträ kan vara användbart för att behandla tillfällig sömnlöshet.

Om du letar efter en eterisk olja som hjälper dig att somna och gör att du känner dig utvilad på morgonen, kan eterisk olja av cederträ vara rätt för dig.

 

 

Organic Cedarwood Eterisk Olja
Sale price11 € | 10 ml

 

  

#Trustpilots främsta varumärke inom välbefinnande