90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Hur Fungerar Eteriska Oljediffusorer?

Eteriska oljor har funnit i århundraden. Forntida civilisationer var väl medvetna om deras terapeutiska egenskaper och använde dem ofta för avkoppling och meditation. 

Eteriska oljor har funnit i århundraden. Forntida civilisationer var väl medvetna om deras terapeutiska egenskaper och använde dem ofta för avkoppling och meditation. Eteriska oljor har inte förändrats mycket under årtusenden, men hur eteriska oljediffusorer fungerar har.

Processen av att sprida otroliga aromatiska oljor som Bergamot i miljön har utvecklats över århundraden från enkla till sofistikerade. Du behöver inte examen inom kemi eller fysik för att förstå hur aromterapidiffusers fungerar.

Du kommer att uppleva det hjälpsamt att veta ins och outs av hur varje typ av eterisk oljdiffuser fungerar. När du gör det, kommer du att kunna välja rätt diffuser för omgivningen du vill använda den i. 

 Innehåll / snabblänkar

  • 1. Avdunstning
  • 2. Värmespridning
  • 3. Nebulisering
  • 4. Ultraljud

 
Hur olika typer av eteriska oljediffusorer fungerar

1. Avdunstning

Värme i atmosfären gör att fukt förvandlas till ånga. Det är en oftast osynlig reaktion som inträffar på allt från pölar efter en regnstorm till havet vatten när det värms upp av solen. Grundläggande eteriska oljediffusorer fungerar på samma sätt - genom avdunstning.

Hur en vassdiffuser fungerar

Ett vanligt exempel på en eterisk oljediffuser som fungerar genom avdunstning är en vassdiffuser. Du kommer utan tvekan ha sett dem bredvid burkar med luftfräschare på en hylla i din lokala butik. Många tunna pinnar av poröst trä och små glasbehållare med eterisk olja. För in pinnarna i oljan så kommer de börja suga upp det. Värme i rummet gör att oljan som sipprat ner till toppen på pinnarna avdunstar och parfymerar luften. 

Som du kanske kan gissa går det inte att kontrollera funktionen av hur en vassdiffuser fungerar. Ju varmare ditt rum är, desto snabbare kommer oljan avdunsta. Ha din centralvärme på fullt, så kommer du snart märka att det inte är något kvar förutom torra kvistar och en tom flaska som samlar dam eftersom den inte luktar längre och du har glömt att den är där.

Hur en evaporativ eterisk oljediffuser fungerar

Även om avdunstande aromaterapidiffusers fungerar med samma avdunstningsprincip, så är de lite mer tekniskt avancerade. I basen på diffusern finns det ett litet batteri eller en elektrisk manövrerad fläkt. Fläkten genererar en försiktig bris inuti diffusern som blåser igenom på en dyna som du dränker i eterisk olja. Luftens rörelse genom dynan gör att oljan avdunstar. Den största fördelen med att avdunsta eterisk olja över en vassdiffuser är att du kan sätta på den och stänga av den när du vill.

Energy
Energy
Energy
Energy
Energy

Energy

199 kr

Gå med i volant aromfamilj

Leverans enligt schema
Spara 15% på dina favoritoljor
Avbryt, lägg till, pausa eller byt produkter när du vill

*Prenumerationer har ett minimum om två leveranser. Kun ordrar över 450kr levereras kostnadsfritt

Bli energisk

Om du har varit slö och lämnar din vassdifusser eller avdunstningsdiffuser för att torka ut, prova fylla på den med den här eteriska oljan.

Med den här underbara aromen cirkulerande i ditt hem eller kontor kommer du snart att känna dig mer vaken, effektivare och slutför de tråkiga hushållssysslorna som att damma, när du sjunger den senaste hiten.

2. Spridning av värme

En av de äldsta metoderna använda för att sprida doften av eterisk olja är värme. Ja, den eteriska oljan avdunstar fortfarande, men avdunstningen är orsakad av värme genererad från en flamma eller annan källa än atmosfären. 

Keramikdiffuser

Sätter de här eteriska oljorna värmer diffusernas har inte förändrats mycket sedan tiden när forntida egytierna och grekerna brukade bränna Rökelse. Tillverkad av glaserad keramik, så har den här typen av diffuser en ihålig inredning där ett ljus eller värmeljus kan sättas in. De har dekorativa hål i deras kropp för att låta luften cirkulera och en liten välformad grop ovanpå för att hålla vatten och olja. När ljuset brinner, värmer det oljan och släpper ut en doft. Det enda bakslaget med denna föråldrade metod för att sprida aromaterapiolja är att du inte kan reglera mängden värme som når till oljan. För lite och det kommer inte bli någon härlig doft. För mycket och det kommer skada oljans egenskaper. 

Elektriska diffusers för aromaterapi

Moderniteten började komma ikapp med värmediffusers med eterisk olja någon gång efter den praktiska uppfinningen av elektricitet. Elektriskt drivna värmediffusers för eteriska oljor innehåller ett värmebatteri inuti ett vattentätt hölje. Höljena kan antingen vara slitstark plast eller keramik men båda kommer ha en fördjupning för att placera din föredragna blandning av olja och vatten eller bärolja. En bra sak med hur elektriska diffusers med eterisk olja fungerar är att temperaturen är kontrollerad av en termostat för att förhindra överhettning. Många  modeller har också timers som stänger av värmeprocessen automatiskt efter en viss tid.
3. Nebulisering

Enkelt förklarat är nebulisering en kemisk process som omvandlar vätska till supersmå droppar genom att kombinera dem med luft under tryck. Ursprungligen tillverkat för att hjälpa till med medicinska behandlingar för vissa lungsjukdomar, men nu används nebulisatorer för ett mycket bredare syfte.

Hur en aromaterapiförstärkare fungerar

Sättet en eterisk olje-nebulisator fungerar är likt hur en aesorol fungerar men utan ozonskadande CFC som används i sprayflaskor. Ja, det är fortfarande värme involverat i processen men inte på samma sätt som med värmespridningsdiffusern som du läste om tidigare. Aromaterapi nebulisering värmer inte oljan. De värmer luften i botten av diffusern med ett ljus eller en spole. Det här gör att luften stiger under tryck och samla eterisk olja på vägen och omvandla det till en fin dimma som matas ut snabbt genom diffusermunstycket. Eftersom aromaterapidiffusers fungerar utan vatten eller bärolja är utsläppet av eterisk olja i atmosfären outspädd. Ja, det betyder en mer koncentrerad arom men det betyder också att du hittar ditt lager av eterisk olja som kommer tömmas ganska snabbt om du använder det frekvent. 

4. Ultraljud

Ultraljud låter väldigt rymdålder, eller hur? Ultraljud, eller energin de producerar av ultraljudsvibrationer har några väldigt komplexa användningsområden. Du kan inte se dem, du kan inte höra dem, men dessa otroligt högt frekventa ljudvågor kan lämna en bild på en bebis innan den är född, sönderdela bakterier ch skicka tysta kommandon till din hund bland några andra hundratals saker. Fladdermöss och delfiner använder ultraljud för att hitta sig runt. Har allt något att göra med hur en ultraljuddiffuser för aromaterapi fungerar?  Ja, det har det och vi låter dig veta den hemligheten.

Hur ultraljudsdiffusers fungerar

Ultraljudsdiffusers med eterisk olja, inklusive de unika, handgjorda diffusers vi har gjort på Volant med funktionen av ultraljudvågor. Hur? En vibrerande platta i basen av diffusern skapar en kontinuerlig serie ohörbara svängningar. Dessa tysta vågor stiger genom det oljeimpregnerade vattnet och finfördelar det till en fin parfymerad ånga innan den sprids i atmosfären. Det är en elegant, effektiv och ekologisk metod att njuta av fördelarna med aromterapi i ditt hem. Vi älskar våra ultraljudsspridare och det kommer du också att göra.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts