90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Hur man bränner eteriska oljor - här är vad du bör veta

Det finns oändliga fördelar med att införa eteriska oljor i din dagliga rutin, men du kanske undrar hur du bäst använder dem. Vi är här för att förklara hur man bränner eteriska oljor för att frigöra deras potential.

essential oil burner and essential oil bottles

Oavsett om du vill investera i en långsiktig lösning som gör att du kan njuta fullt ut av att använda dina eteriska oljor, eller om du letar efter ett snabbt DIY-hack för att doppa tårna i aromaterapins värld, är vi övertygade om att vi har en lösning för dig.

Det kan vara väldigt roligt att ändra på hur du använder dina eteriska oljor, så var inte rädd för att vara kreativ och prova olika metoder!

Innehåll/Snabblänkar

  • Vad är en oljebrännare?
  • Kom igång med en traditionell ljusbrännare
  • DIY tändljusbrännare
  • Ett bekvämt, modernt alternativ
  • Skapa ditt eget ljus med eteriska oljor
  • Säkerhetstips för att bränna eteriska oljor
  • Förbränning kontra spridning
  • Sammanfattningsvis

Vad är en oljebrännare?

person dropping essential oil to essential oil burner

Innan vi börjar kanske du undrar vad en traditionell oljebrännare eller oljeuppvärmare är och hur den egentligen fungerar. Enkelt uttryckt används en oljebrännare för att värma upp eteriska oljor, vilket gör att de förångas och hamnar i luften som små partiklar. Detta gör att du kan njuta av doften av eteriska oljor runt om i ditt hem.

Traditionella oljebrännare är ofta tillverkade av material som t.ex. täljsten, koppar eller keramik som alla har fantastiska värmebehållande egenskaper, vilket gör dem idealiska för det aktuella jobbet. Keramik är mest populärt eftersom det är lätt att rengöra och det är mindre sannolikt att du bränner dig än koppar om du rör vid det. De har ett skålformat område där du kan lägga dina valda eteriska oljor och ett utrymme undertill där du placerar ljuset.

När ljuset tänds får värmen de eteriska oljorna ovanför att avdunsta och hamna i luften, så att vi kan dra nytta av de underbara aromer som frigörs.

 Oljebrännare kan användas med bara en eterisk olja för en målmedveten doft som tar itu med ett specifikt bekymmer eller önskemål. Eller så kan du skapa din egen unika blandning av eteriska oljor som är anpassad till dina individuella behov och preferenser.

Kom igång med en traditionell ljusbrännare

person dropping essential oil to essential oil burner

Ett billigt och enkelt sätt att börja använda dina eteriska oljor direkt är att köpa en traditionell ljusbrännare från en lokal affär. Dessa enheter är lätt tillgängliga och kan hittas till mycket överkomliga priser, vilket gör dem till ett lättillgängligt alternativ om du vill komma igång med eteriska oljor.

Ett topptips när du letar efter din perfekta ljusbrännare är att välja en skål som är relativt djup. Detta kommer att bromsa avdunstningsprocessen och förlänga användningen av dina eteriska oljor. Se dock till att det finns minst 6 centimeter mellan ljuset och skålen.

Fyll skålen med vatten (helst destillerat för att förhindra att rester byggs upp med tiden) och tillsätt sedan cirka 10 droppar av dina eteriska favoritoljor.

För en mer subtil doft eller för mindre utrymmen kan du prova att bara tillsätta några droppar i skålen. För större utrymmen eller en mer intensiv upplevelse, tillsätt några extra droppar. Den goda nyheten är att du genom att experimentera över tid kan anpassa hur du använder dina eteriska oljor för att optimera resultaten och anpassa dem så att de passar dig.

DIY tändljusbrännare

essential oil candle burner

Om du känner dig kreativ eller om du helt enkelt inte kan ta dig till en butik just nu för att köpa en ljusbrännare kan du göra din egen hemma - för att inte tala om att du sparar pengar och gör din del för att rädda planeten. Det finns några olika sätt att göra detta på, men här är några som kan hjälpa dig att komma igång.

 För en snabb lösning kan du lägga några droppar av din eteriska olja direkt på vaxet i värmeljuset. Värmen från det smältande vaxet kommer att frigöra oljorna när ljuset brinner. Den här metoden är verkligen snabb och praktisk som en tillfällig lösning, för egenvård ska inte vara tröttsamt.

Alternativt kan du böja en sked för att skapa en rät vinkel och tejpa eller limma fast den på sidan av en burk med ett teblod placerat inuti, så att skålen på skeden fästs ovanför ljusets veke. Du kan sedan placera din blandning av eteriska oljor och vatten i skeden för en DIY-oljebrännare.

Ett bekvämt, modernt alternativ

electric essential oil diffuser

Traditionella brännare för eteriska oljor är ett billigt och effektivt sätt att njuta av eteriska oljor hemma, men de är inte helt riskfria.

Elektriska diffusers för eteriska oljor använder värme eller ultraljudsvågor för att sprida eteriska oljor i hemmet, utan behov av en öppen låga. Detta gör elektriska diffusers idealiska för hem med små barn eller husdjur, där en traditionell oljebrännare kan vara farlig. De är också säkrare och bekvämare att använda på natten eftersom du inte behöver oroa dig för att somna med ett tänt ljus men ändå kan dra nytta av eteriska oljor som hjälper till med sömnen.

Förberedelseprocessen för användning är ungefär densamma som ovan för den traditionella ljusbrännaren; tillsätt helt enkelt ditt destillerade vatten och valda oljor till behållaren, sätt på din diffuser och njut av doften!

Det är dock viktigt att komma ihåg att elektriska faror fortfarande kan orsaka en brandrisk, så vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att problem uppstår. När det är möjligt ska du koppla in din brännare direkt i eluttaget och undvika att använda en förlängningssladd, och koppla inte in för många enheter i ett uttag samtidigt. Det är alltid bäst att komma ihåg att koppla ur enheten när den inte används, vilket inte bara undanröjer eventuella brandrisker utan också hjälper dig att sänka din elräkning.

Terrakotta Stendiffuser
Terrakotta Stendiffuser
Terrakotta Stendiffuser
Terrakotta Stendiffuser
Terrakotta Stendiffuser

Terrakotta Stendiffuser

1.099 kr
Svart Stendiffuser
Svart Stendiffuser
Svart Stendiffuser
Svart Stendiffuser
Svart Stendiffuser

Svart Stendiffuser

1.099 kr
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser
Grå Stendiffuser

Grå Stendiffuser

1.099 kr
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser
Vit Stendiffuser

Vit Stendiffuser

1.099 kr

Skapa ditt eget ljus med eteriska oljor

essential oil burner and essential oil candles

Det är faktiskt mycket enklare än du tror att göra ditt eget doftljus i ditt eget hem. Så i stället för att slösa pengar, varför inte spara lite pengar och skapa dina egna aromaterapiljus?

En annan extra bonus är att du genom att göra dina egna ljus kan välja vilka dofter du vill kombinera och även vilken styrka doften ska ha genom att tillsätta mer eller mindre av dina favoritoljor.

De enda produkter du behöver för att skapa ett enkelt ljus är en glasburk, ljusveke, bivax och dina valda eteriska oljor.

Smält först vaxet och tillsätt dina valda eteriska oljor till blandningen och rör om för att se till att oljorna blandas jämnt. Placera sedan veken i mitten av burken och tillsätt det smälta vaxet, lämna ett litet utrymme i toppen. Låt vaxet stelna, placera det i kylskåpet om du vill påskynda processen.

Om du vill ha en unik gåva kan du skapa personliga aromaterapiljus till dina vänner. Glöm inte att bifoga instruktioner om hur de kan skapa sina egna ljus när de har njutit av dina!

Säkerhetstips för att bränna eteriska oljor

Peppermint oil is another great choice for blocked sinuses

Brännare för eteriska oljor kan ge många fördelar i ditt hem, från att fylla det med aromatiska dofter till att se vackert ut i hyllan. Men för att kunna njuta fullt ut av dem är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att garantera säkerhet och sinnesfrid.

När du använder en ljusbrännare finns det några saker att tänka på för att minimera brandrisker och ge dig sinnesro. Se till att din brännare står på en lämplig plats som är stabil och ren, så att det finns gott om luftcirkulation.

Glöm inte att tänka på vilka andra som använder utrymmet, särskilt om det finns barn eller djur i närheten, placera ditt ljus utom räckhåll. Även om rummet endast används av andra vuxna är det alltid bäst att informera dem om att du tänder ett ljus och var du placerar det.

Medan du njuter av ditt brinnande ljus får du inte lämna det obevakat vid något tillfälle. Detta gäller även när du somnar - det är viktigt att du släcker ljuset innan du somnar. När du har släckt lågan ska du låta hållaren stå ett tag innan du hanterar den, eftersom den kan vara mycket varm.

Förbränning kontra spridning

Förbränning kontra spridning

Även om det kan vara roligt och billigare att bränna eteriska oljor än att sprida dem, finns det några nackdelar som man bör tänka på.

Som nämnts ovan kan det finnas vissa faror när man bränner eteriska oljor, och nakna lågor är inte lämpliga i alla hushåll. Själva oljorna kan ibland fatta eld, så de bör övervakas konsekvent, vilket kan bli knepigt om du är upptagen med att röra dig i hemmet.

Det är också viktigt att kontrollera ingredienserna i ljusen du bränner, eftersom många prisvärda ljus innehåller petroleum som kan vara skadligt när det andas in.

Det är ofta det grönare alternativet att använda en elektrisk anordning för att sprida doften av dina eteriska oljor snarare än ett ljus på grund av det potentiellt skadliga innehållet i själva vaxet, som frigörs när det bränns.

Du kanske undrar vilket som är det mest effektiva sättet att använda dina eteriska oljor. Det enkla svaret är via spridning med en diffuser.

Med oljebrännare leder värmen som ingår i avdunstningsprocessen till att de mest flyktiga föreningarna i oljan sprids först före de tätare molekylerna. Detta skapar obalans i oljornas natur och begränsar deras effektivitet. Det innebär också att dina eteriska oljor kan brännas bort för snabbt, vilket skadar dem och begränsar deras fördelar, särskilt om du använder en för stor låga.

Å andra sidan förångar ultraljudsdiffusers alla oljor jämnt utan att skada dem, vilket gör det till ett hälsosammare, mer balanserat och säkrare tillvägagångssätt som inte kräver ständig övervakning. Du får också njuta av ljudet av vattnet, känslan och den visuella effekten av den uppstigande dimman och det mjuka skenet av dess ljus.

Både oljebrännare och diffusers kräver lite underhåll för att vara långlivade.

Även om diffusers för eteriska oljor har en högre initial kostnad är de långsiktiga fördelarna med att investera i en elektrisk diffuser obestridliga.

Sammanfattningsvis

Att bränna eteriska oljor kan vara väldigt roligt och ett fantastiskt sätt att frigöra deras kraft. Ljus kan vara ett snabbt, billigt och enkelt sätt att börja din resa med eteriska oljor eftersom de gör det möjligt för dig att komma igång direkt, utan några förskottsinvesteringar.

Det finns många olika metoder att välja mellan och du kan vara experimentell och hitta de metoder som fungerar bäst för dig, ditt hem och din livsstil. Var uppmärksam på riskerna med att bränna eteriska oljor och med öppen eld.

När du väl har upplevt fördelarna med eteriska oljor i ditt hem kan du bestämma dig för att det är dags att köpa en elektrisk diffuser. Volant har ett otroligt utbud av eleganta, handgjorda diffusers som använder den moderna tekniken med ultraljudsvibrationer för att på ett säkert och effektivt sätt sprida aromerna i ditt hem, för när du vill ta nästa steg på din aromaterapi-resa.

#1 wellness-märke på Trustpilot

KÖP NU