90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Min resa med eteriska oljor

Jag heter Emilie Nyman och jag arbetar som osteopat och yogalärare i Oslo. Jag ordnar och undervisar också yoga retreater över hela Norge.

 Under de senaste tio åren har jag utforskat och upplevt många delar av världen. Natur, människor och kultur inspirerar mig. Jag är särskilt fascinerad av samhällen som använder lokala och naturresurser för att leva i enlighet med gamla traditioner. 

Innehåll / Snabblänkar

  • Insektspray à la Fiji
  • Min bakgrund
  • Européer fruktar det holistiska
  • Ritualer med några speciella oljor
  • Få en känsla av att vara på en yoga reträtt i ditt vardagsrum
  • Jag lärde mig mycket från Bali
  • Ett smart trick för att minska jetlag?

Insektspray à la Fiji

Inte långt in på mina resor introducerades jag för eteriska oljor. 2010 reste jag till Fiji. Drömmande? Ja. Tyvärr uppmuntrades jag av myggor, trots att jag använde konventionellt insektsmedel från Europa och USA - full av DEET och gift. En receptionist på hotellet gav mig en spray som hon själv hade gjort, ett recept hennes familj hade använt i flera år. Det luktade som citron, min mammas kök och lite trädliknande. Jag förstod senare att detta var en blandning av citronella, pepparmynta, tea tree och rosmarin eteriska oljor. Jag fick inga fler myggbett och tog med fler flaskor för mina resor genom Australien, Sydamerika och Asien.

Min bakgrund

Som osteopat och yogalärare har jag en fot i två världar: en med fokus på anatomi, fysiologi och modern vetenskap och en annan definierad av östlig filosofi, antika traditioner och en helhetsbild. Samtidigt har dessa två världar mycket gemensamt, eftersom man inte kan skilja sambandet mellan det fysiska och andliga livet. Kroppens hälsa påverkar själens och andens hälsa och andens och själens hälsa påverkar kroppen. Den fysiska kroppen används på olika sätt i vardagen, även om vår innersta röst kanske inte håller med alla dessa sätt.

Européer fruktar det holistiska

Vi européer är lite rädda för allt som är holistiskt. Jag hör ofta att jag inte ser ut som en yogalärare, en vegan eller någon som mediterar dagligen. Vi tenderar att stigmatisera det "alternativet" och det holistiska eftersom rörelsen har fått omotiverad negativitet och motgång i media. Jag upplever samma sak när jag berättar för mina nära och kära att jag använder eteriska oljor i min vardag, även om jag visar dem den ena forskningsartikeln efter den andra som visar hur aromterapi kan påverka både kropp och själ. Historien visar också hur naturlig medicin har varit och fortfarande används framgångsrikt. Ändå finns det stor skepsis i det moderna samhället.

Ritualer med några speciella eteriska oljor

I min vardag och yogapraxis märker jag att användningen av några noggrant utvalda eteriska oljor både inspirerar och lugnar mig. I mitt hem har jag en helig spray  som jag använder för allt: Bergamot och Lavender med vatten. Jag sprutar det på mina sängkläder varje kväll, på yogamattan innan tyst träning eller meditation, på soffkuddarna, handdukarna - verkligen allt. Det ger mitt hem en bekväm och jordad atmosfär. Det ger mig en känsla av att vara på en Eco Lodge på Bali omgiven av palmer och risfält, trots att jag bor mitt i Oslo. Nu bör jag nämna att mitt hem har artefakter från Bali - det var också här jag först introducerades för den spännande världen av eteriska oljor och aromaterapi.

Få en känsla av att vara på en yoga reträtt i ditt vardagsrum

När jag undervisar yoga på mina retreater och läger sätter jag mig ofta två mål: att skapa ett autentiskt andningsrum där och då, men samtidigt ge deltagarna verktyg de kan ta hem. Tröskeln för att sitta på yogamattan ensam hemma i vardagsrummet är ofta större än på ett läger, särskilt efter en reträttupplevelse där du är bland likasinnade, fantastiska omgivningar och inspirerande lärare. Att använda eteriska oljor som väcker minnen av lugn och paus kan därför vara lika viktigt. Jag var så lycklig att kunna dela min favoritolja från volant, Bergamot, med mina kursdeltagare i sommar. Och för att vara ärlig har jag fått feedback från flera deltagare om att de gillar att använda Bergamot eterisk olja bättre i vardagen än i yoga, och det tycker jag är helt bra.

Jag lärde mig mycket från Bali

Som ung och nyfiken backpacker gick jag ut i världen som många andra - och som många före mig blev jag kär i Bali. Jag blev inspirerad att leva ett renare liv. Jag försökte Patchouli eterisk olja på ön och märkte hur orenheter i ansiktet och stress bara försvann. Efter att ha bott i Australien, båda tea tree oil and eucalyptus har blivit fixturer i mitt badrum. Lukten, friskheten och renheten som dessa oljor förmedlar är helt unik. Det är svårt att få färska löv att hänga i duschen, men goda, rena oljor gör ett mer än tillräckligt jobb.

Ett trick för att undvika jetlag?

Innan 2020 ändrade vårt sätt att resa för alltid arbetade jag som frilansande reseskribent. Förra året tog det här fantastiska jobbet mig till Sydkorea. Jag förväntade mig stark jetlag, eftersom tidsskillnaden är stor och jag hade en kort tidsfrist för att producera fyra artiklar på en vecka om två olika städer, Seoul och Busan. Jag hade min magiska flaska bergamot and lavender med mig, och jag använde dem flitigt både under flygningen och på hotellet. Oavsett om det var min magiska flaska som gjorde min jetlag obefintlig eller ren spänning och utmattning på grund av nya upplevelser, fantastiska människor och ett allvarligt coolt land vet jag inte ... Jag väljer att tro att det var bergamot oljan. Att använda bara några få men noggrant utvalda oljor i min vardag ger mig en liten känsla av lyx och närvaro. Det inspirerar mig på yogamattan, det låter mig koppla av i mitt eget hem och det kan ta mig ner i minnesfältet till bra stunder på andra sidan jorden.

Är du intresserad av att lära dig mer om mig? Skicka mig ett mejl på hei@emilienyman.no, besök min website på emilienyman.no OCH följ mig på Instagram för spännande yogaäventyr och råd @emilienyman.


 

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts