90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Vår fullständiga guide till rosmarinvatten: Fördelar, användningsområden och försiktighetsåtgärder

Vill du minska håravfall på det naturliga sättet? Då behöver du rosmarinvatten.

Rosmarinvatten hyllas som det nya risvattnet och är skonsamt, effektivt och otroligt bra för ditt hår. Det mildrar håravfall och stimulerar tillväxten vid varje användning. Du kan inte bara göra den här produkten hemma med hjälp av eterisk rosmarinolja eller rosmarinblad, utan den är också säker för alla hårtyper.

rosemary water and volant rosemary water

Det är dags att göra ditt hår till din krona!

I den här guiden ska vi titta på hur man använder rosmarinvatten för hårväxt. Dessutom berättar vi allt du behöver veta om hur man gör det, hur man använder det och forskningen bakom det.

Innehåll/Snabblänkar

 • Vad är rosmarinvatten?
 • Eterisk olja av rosmarin - snabba fakta
 • Hur tillverkas rosmarinvatten?
 • Fördelar med rosmarinvatten
 • Androgen alopeci
 • Håravfall
 • Hur man använder rosmarinvatten
 • Använd den som hårspray
 • Blanda det i ditt schampo
 • Massera in det i hårbotten
 • Rosmarinvatten i forskning
 • Androgen alopeci - 1998, 2010, 2011, 2015
 • Biverkningar av rosmarinvatten
 • Kontraindikationer för rosmarinvatten
 • Var kan man köpa rosmarinvatten
 • volant
 • No1 Botanicals
 • Amazon
 • Etsy
 • Aromen
 • Vanliga frågor om rosmarinvatten
 • Kan man använda rosmarinvatten dagligen?
 • Hur länge kan du behålla rosmarinvatten?
 • Sköljer du ur rosmarinvattnet?
 • Hur lång tid tar det innan jag ser effekterna av att använda rosmarinvatten?
 • Kommer användningen av rosmarinvatten att förändra min hårfärg?
 • Hjälper rosmarinvatten vid håravfall efter förlossning?
 • Sammanfattningsvis

Vad är rosmarinvatten?

rosemary water in bottle and in glass

Allt du behöver veta om vad rosmarinvatten är finns i namnet.

Rosmarinvatten är slutresultatet av att man kokar rosmarinblad i destillerat vatten i flera timmar på mycket låg värme och sedan silar bort de fasta bitarna. Örten bryts ner under denna process och skapar vad som i huvudsak är ett rikt te som gör alla möjliga bra saker för ditt hår och din hårbotten. Du kan också använda eterisk rosmarinolja utspädd i vatten för att skapa denna blandning.

Eterisk olja av rosmarin - snabba fakta

🌿   Latinskt namn: Salvia rosmarinus eller Rosmarinus officinalis L.

🌿   Ursprungsländer: Medelhavsområdet (Mindre Asien, Nordafrika, Sydeuropa).

🌿   Doftnot: Skärande

🌿   Årlig produktion: 100 ton

🌿   Populära användningsområden: Hårförlust

Hur tillverkas rosmarinvatten?

woman looking at rosemary essential oil in the bathroom to use for aromatherapy bath

Torkade eller färska blad kombineras med destillerat vatten, och denna blandning kokas upp. Blandningen får sedan dra i några timmar innan den siktas.

För att göra rosmarinvatten med eterisk rosmarinolja blandas 10-15 droppar olja med två till tre koppar kokande vatten.

Den resulterande produkten av båda metoderna kan sedan appliceras direkt på ditt hår och din hårbotten.

Det finns också några valfria extra ingredienser som du kan inkludera i blandningen. Mandelolja, torkade lavendelblommor, marshmallowrot och salviablad är alla kompatibla med rosmarinvatten. Varje tillägg ger sina egna speciella fördelar till en redan välgörande produkt.

Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja

Organic Rosemary Eterisk Olja

129 kr

Fördelar med rosmarinvatten

Människor använder främst rosmarinvatten för hårväxt och för att minska omfattningen av håravfall, oavsett om det beror på effekterna av åldrande eller på grund av ett överdrivet användande av kemiska produkter.

Rosmarinvatten är fördelaktigt för:

 • 🌿   Androgen alopeci
 • 🌿   Håravfall eller tunnare hår

Låt oss ta en titt på vart och ett av dessa i mer detalj:

Androgen alopeci

woman showing pattern baldness

Den vanligaste orsaken till håravfall hos män är androgen alopeci. Rosmarin har i studier visat sig minska detta skallighetmönster hos män lika bra som en vanlig medicin mot håravfall men med färre biverkningar. Effekterna av rosmarin kan mycket väl bero på att den avslappnar musklerna i hårbotten, vilket möjliggör ett bättre blodflöde till hårsäckarna i kombination med örtens redan etablerade antioxidativa egenskaper.

Håravfall

woman showing hair strands due to hair fall

Om ditt hår blir tunnare med åldern kan detta vara den perfekta naturliga behandlingen för din hårbotten och ditt hår. Även om studier främst har fokuserat på rosmarins effekter på håravfall hos män är det troligt att den kan hjälpa kvinnor med tunnare hår på samma sätt. 

Hur man använder rosmarinvatten

Rosmarinvatten kan användas på flera olika sätt, beroende på dina preferenser och behov. Här är några av de vanligaste sätten som det används på:

 • 🌿   Använd det som hårspray
 • 🌿   Blanda det i ditt schampo
 • 🌿   Massera in det i hårbotten

Låt oss ta en titt på vart och ett av dessa i mer detalj:

Använd den som hårspray

woman spraying rosemary water in her hair

Du kommer att kunna njuta av de många fördelarna med rosmarinvatten för håret genom att använda det som en spray. Dessutom kan du säkert använda det dagligen om du vill. Det finns mer än tillräckligt med bevis för att den här blandningen konkurrerar med flera hårvårdsprodukter i toppklass.

Blanda det i ditt schampo

woman massaging scalp while applying shampoo with rosemary water

Även om det vanligtvis inte rekommenderas att lägga till andra vätskor i ditt schampo, gäller inte denna regel för rosmarinvatten. Det fungerar faktiskt ganska bra på detta sätt, och du kommer att kunna skörda alla fördelarna med denna naturliga lösning tillsammans med dem som ditt schampo ger om du kombinerar de två.

Det bästa med detta steg är att du får en lång lista med ytterligare fördelar utan att behöva lägga till ännu ett steg till din hårvårdsrutin.

Massera in det i hårbotten

woman massaging scalp with rosemary water applied in it

Förutom att använda en spray eller som en tillsats i ditt schampo kan rosmarinvatten också vitalisera din hårbotten genom massage.

Om du har torr hårbotten kan vi rekommendera att du använder detta, blandat med en bärarolja som jojobaolja. Denna bärarolja hjälper till att avstänga dina hårsäckar genom att lösa upp talgdepåer, återfukta hårbotten och kontrollera håravfall.

Om du lägger till denna användningsmetod till de andra sätt du använder rosmarinvatten på kommer det att påskynda dess effekt och ge blandningen så mycket mer tid och utrymme att verka på ditt hår från rot till topp.

Dessa element är bara några av de sätt du kan använda rosmarinvatten på. Var inte rädd för att komma på andra sätt att få in denna godhet på dina strån. Det finns få eller inga biverkningar av att använda rosmarinvatten för hårväxt, så att integrera det i dina rutiner på i stort sett alla sätt du kan komma på är inte avrådigt.

Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja
Jojoba Bärande Olja

Jojoba Bärande Olja

149 kr

Rosmarinvatten i forskning

Foto: Anna Shvets från Pexels

Det finns inte så mycket forskning om effekterna av rosmarinvatten i synnerhet, men många undersökningar har gjorts om de allmänna effekterna av örten som denna tinktur innehåller, alla med mycket positiva resultat.

Androgen alopeci - 1998, 2010, 2011, 2015

I en studie från 1998 randomiserades försökspersoner med alopecia areata till att dagligen massera in sin hårbotten antingen bara bärande oljor eller en blandning av bärande oljor med rosmarin bland tre andra eteriska oljor. Fotografier visade att 44% av gruppen med eteriska oljor fick en förbättring medan endast 15% av kontrollgruppen fick en förbättring.

Inte en utan två olika studier, en 2010 och en året därpå, bekräftade det faktum att rosmarinvatten för hårväxt var särskilt framgångsrikt när det användes av personer som kämpade med androgen alopeci.

År 2015 satte en slumpmässig jämförande studie standardbehandlingar mot håravfall på prov genom att kontrastera dem med eterisk olja av rosmarin. 100 män med androgen alopeci deltog, där hälften använde en oljelotion som innehöll ungefär 1% av den eteriska oljan två gånger om dagen och den andra hälften använde en 2% minoxidillösning på samma sätt.

Efter sex månader fyllde alla deltagare i en självrapport i form av ett frågeformulär och utvärderades dessutom av två dermatologer. Ingen förbättring hittades för någon av grupperna efter tre månader, men efter sex månader hade båda grupperna ökat antalet hårstrån, vilket visar att denna örttinktur fungerar lika bra som populära mediciner när det gäller att bekämpa håravfall. Båda grupperna upplevde mer klåda i hårbotten, dock i mindre utsträckning hos rosmaringruppen.

Biverkningar av rosmarinvatten

Även om det är mycket ovanligt att människor får allvarliga biverkningar till följd av sin användning av rosmarinvatten är det inte omöjligt. Denna ört är mild och rosmarinvatten är verkligen inget du behöver oroa dig för om du använder små mängder för att tvätta håret. Det är dock alltid bra att veta vilka möjliga biverkningar som finns för en ört.

Några biverkningar kan vara kraftigare menstruationsblödningar, ett milt utslag som orsakas av överkänslighet och kräkningar om det intas av misstag (även om det har gjorts studier som visar att det kan vara fördelaktigt att inta rosmarinvatten i vissa fall).

Även om dessa resultat är extremt sällsynta är det enda säkra sättet att undvika dem att rådgöra med din läkare innan du lägger till något till dina olika rutiner.

Kontraindikationer för rosmarinvatten

Kontraindikationerna för rosmarinvatten är återigen försumbara och förekommer mycket sällan. Det är dock bra att man avstår från att använda det under graviditet, även om de mängder som kan finnas i mat är tillåtna.

Var kan man köpa rosmarinvatten

Rosmarinvatten finns allmänt tillgängligt på nätet och i butiker, så du har inga problem att hitta det när du är redo att börja skörda fördelarna. Se bara till att vara uppmärksam på kundomdömen från de sajter du väljer så att du vet vad du kan förvänta dig när du beställer.

Volant

volant rosemary water

Vårt rosmarinvatten är en naturlig lösning för hårväxt, styrka och näring. Dess fräscha, lugnande egenskaper återställer håret till dess naturliga skönhet. Tillverkad genom att destillera ekologiskt producerad rosmarin, den återfuktar och skyddar håret och främjar en hälsosam tillväxt. Få vackert, friskt och starkt hår på naturlig väg och visa upp det med stolthet.

Rosmarinvatten
Rosmarinvatten
Rosmarinvatten
Rosmarinvatten

Rosmarinvatten

159 kr

Vanliga frågor om rosmarinvatten

Har du fortfarande några frågor? Vi kanske har svaren du letar efter:

Kan man använda rosmarinvatten dagligen?

Du kan använda rosmarinvatten som spray för snabbare hårväxt och för att minska håravfall så ofta du vill. Men det rekommenderas att du inte använder sköljningen i duschen eller badet mer än en eller två gånger i veckan.

Hur länge kan du behålla rosmarinvatten?

Det bästa stället att förvara ditt rosmarinvatten mellan användningstillfällena är i en tättslutande behållare eller sprayflaska i ditt kylskåp. Gör detta och din blandning bör vara bra att använda i upp till två veckor.

Sköljer du ur rosmarinvattnet?

Oavsett om du använder rosmarinvattnet som en rengörande sköljning, en behandling för att öka glansen eller för att motverka håravfall och irritation i hårbotten, ska du inte skölja ur det för bästa resultat. Denna blandning utför sin magi med tiden, så att låta den verka på dina hårstrån och din hårbotten är det bästa sättet att använda den.

Hur lång tid tar det innan jag ser effekterna av att använda rosmarinvatten?

Även om det inte på något sätt är en magisk behandling över natten bör du börja se resultat inom en relativt kort tidsperiod. Kliniska försök har visat att redan sex månader efter att man börjat använda rosmarinvatten har människor synliga fördelar.

Kommer användningen av rosmarinvatten att förändra min hårfärg?

Vissa personer har rapporterat att regelbunden användning av rosmarinvatten har gjort gråa hår betydligt mörkare. Men detta är inte den främsta anledningen till att det är så populärt. Dess primära syfte är att främja ett friskt hår, med minskad avgång och förbättrad cirkulation som resulterar i snabbare tillväxt.

Hjälper rosmarinvatten vid håravfall efter förlossning?

Kvinnors hår kan växa riktigt tjockt under graviditeten - och sedan falla ut i bitar efteråt! Inga studier har gjorts på användning av rosmarinvatten vid håravfall efter förlossningen, så vi vet inte om det hjälper. Det kan dock inte skada att försöka! Och om du provar det, låt oss veta så att vi kan sprida ordet!

Sammanfattningsvis

I takt med att fler och fler människor upptäcker dess många fördelar används rosmarinvatten alltmer av människor över hela världen för att öka hårets glans, tillväxt och hanterbarhet samtidigt som det minskar håravfallet.

Om du funderar på att ge rosmarinvatten ett försök, se till att välja den mest välrenommerade leverantören du kan. Hos volant får du produkter av endast högsta kvalitet för att skörda de fördelar som endast rena, ekologiska eteriska oljor kan ge.

Vi hjälper också gärna till om du har ytterligare frågor om rosmarinvatten och dess fördelar och nackdelar. Kontakta oss gärna på support@volantaroma.com och chatta med en agent som är mer än villig att hjälpa dig.

#1 wellness-märke på Trustpilot

KÖP NU

Other blog posts