90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

TikTok hävdar att rosmarinvatten är hemligheten bakom bra hår - stämmer det?

Att använda rosmarinvatten eller "te" för hårväxt är en av de senaste trenderna på Instagram och TikTok - och det är inte utan anledning. Detta hårväxtmedel innehåller lättillgängliga och helt naturliga ingredienser, är enkelt att göra, luktar superbt och passar alla hårtyper.

rosemary water in tiktok

Visst låter det fantastiskt?

Under de senaste månaderna har dussintals influencers i sociala medier gett lysande vittnesmål om hur ett te gjort av denna populära, väldoftande ört har gett dem längre, starkare, friskare och mer glänsande hår.

Detta är en trend som alla kan omfamna, och när du tittar på fakta och statistik förstår du varför!

Innehåll/Snabblänkar

  • Rosmarinte blir viralt
  • Hur populär är rosmarintrenden?
  • Vad forskningen säger om Rosemary Water
  • Rosmarinolja jämfört med en hårväxtbehandling
  • Rosmarin för att främja hårväxt
  • Rosmarin för daglig användning
  • Funkar rosmarinvatten verkligen?
  • Hur du gör ditt eget rosmarinvatten
  • En hårvårdstrend som är värd att uppmärksammas

Rosmarinte blir viralt

rosemary tea in a cup

Från Instagram till TikTok har "rosmarinte" för håret tagit över sociala medier.

@kaligirlys video är bara ett exempel på hur mycket uppmärksamhet trenden får. På sin kanal delar @kaligirly med sig av en video om hur man gör ett enkelt rosmarinte för hårväxt. Videon har nu fått över 4 miljoner visningar - och antalet fortsätter.

I videon skapar @kaligirly en rosmarinhårmist genom att koka örten i vatten och låta den dra i cirka en timme. Därefter silar hon det, lägger det i en sprayflaska och förvarar det i kylskåpet där hon säger att det håller ungefär en vecka.

TikTok-användaren har också delat med sig av före- och efterbilder av sitt hår efter att ha använt sin rosmarinhårmist i ett helt år. Med hennes ord: "Den här grejen får håret att växa!"

Dessa videor, bland många andra liknande, har väckt världens intresse för rosmarin som ett medel för hårväxt. Sökord som rör "rosmarin" och "hårväxt" har stadigt ökat i månader nu. Ett allt större antal influencers har uppmärksammat detta, och det finns gott om innehåll om hur rosmarinvatten är nästa stora grej inom hårvård.

Hur populär är rosmarintrenden?

Kort sagt, den blir allt populärare för varje dag som går!

Uppgifter från Google Trends visar att rosmarin ökar snabbt i popularitet som sökord, och att den uppnådde en intressepoäng på 94 av 100 mellan den 28 augusti och den 3 september 2022. Sökningar på termer som är relaterade till rosmarin, inklusive "hårolja" och "mänsklig hårväxt" har också ökat med över 110 % respektive 90 %, i skrivande stund.

Enligt Google Trends har sökningarna på sökordet "rosmarin för hårväxt" också ökat exponentiellt under de senaste månaderna. Data från Google Trends visar att intresset för ämnet har ökat med 81 av 100 mellan den 17 augusti och den 21 augusti 2022 och med 100 mellan den 28 augusti och den 3 september 2022.

Vad forskningen säger om rosmarinte

TikTokare svär på att det fungerar och det finns uppenbarligen ett stort intresse för denna hårvårdstrend. Men vad säger vetenskapen om rosmarinvatten?

En hyfsad mängd verkar det som!

Det finns gott om bevis som visar att eterisk olja av rosmarin och rosmarinvatten är effektiva för att behandla en rad olika tillstånd som är förknippade med håravfall.

Hos män har det visat sig att rosmarin minskar androgen alopeci, eller skallighet, lika tillförlitligt som en populär medicin mot håravfall, men med färre biverkningar.

Det verkar också vara en fördelaktig behandling av åldersrelaterat håravfall för både män och kvinnor, som minskar håravfallet och stimulerar ny tillväxt genom att främja bättre blodflöde runt hårsäckarna och ge närande antioxidanter till hårrötterna och hårbotten.

Studierna och artiklarna nedan styrker detta:

Rosmarinolja jämfört med en hårväxtbehandling

En studie från 2015 visade att rosmarinolja och den populära hårväxtbehandlingen minoxidil (även känd som Rogaine) gav ungefär samma resultat hos dem som lider av androgen alopeci eller håravfall som är förknippat med förhöjda androgennivåer. Den ena gruppen använde rosmarinolja och den andra minoxidil. I slutet av den sex månader långa studien hade båda grupperna sett en signifikant ökning av sin hårväxt.

Rosmarin för att främja hårväxt

Dr James Y. Wang, dermatolog och grundare av Metropolis Dermatology Center, konstaterar att eterisk rosmarinolja kan användas för att främja hårväxt hos vissa individer, särskilt de som lider av åldersrelaterat håravfall och androgen alopeci.

Dr Wang uppger att även om det inte är helt klart hur rosmarinolja fungerar, tror många att den kan blockera verkan av DHT, ett hormon som kan krympa hårsäckarna och hindra hårväxt.

Rosmarin för daglig användning

Dr Marisa Garshick, certifierad dermatolog på MDCS Dermatology, rekommenderar att du utan risk kan använda rosmarinvatten dagligen så länge du inte upplever någon irritation, klåda eller känslighet.

Om du precis har börjat med din kur rekommenderar dr Garshick att du använder teet cirka två eller tre gånger i veckan för att öka din tolerans och minimera risken för biverkningar - även om reaktionerna i allmänhet är sällsynta.

Fungerar rosmarinvatten verkligen?

I ett nötskal, ja. Till och med vetenskapen säger det!

Men hur fungerar det?

I huvudsak främjar rosmarin hälsan i hårbotten. En frisk hårbotten är nyckeln till att öka hårväxten och få ett friskt och glänsande hår. Rosmarin hämmar de hormonella förändringar som kan leda till håravfall och förbättrar blodcirkulationen till hårsäckarna. Den minskar också inflammation i hårbotten och fungerar som en antioxidant. Rosmarin hjälper till att skapa en glad och hälsosam miljö för ditt hår att växa i.

Vår fullständiga guide till rosmarinvatten belyser ämnet i mer detalj. Dessutom har vår forskning i ämnet visat att rosmarin är effektivt och skonsamt, oavsett hårtyp. Vem som helst kan njuta av alla de fördelar som det medför.

Hur du gör ditt eget rosmarinvatten

Det är otroligt enkelt att göra rosmarinvatten hemma. Du kan antingen använda den färska eller torkade örten eller en 100 % ren, ekologisk eterisk rosmarinolja som Volants Organic Rosemary eterisk olja.

När du har dina ingredienser klara, koka upp örterna eller den eteriska oljan och det destillerade vattnet, stäng av värmen och låt blandningen dra i minst en timme innan du silar den.

Om du planerar att använda vår högkvalitativa eteriska rosmarinolja i stället för själva örten, använd 10-15 droppar olja i kombination med 2 eller 3 koppar vatten för att skapa ditt te.

Slutresultatet kan appliceras direkt på din hårbotten och ditt hår och förvaras i kylskåpet för att förlänga hållbarheten.

Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja
Organic Rosemary Eterisk Olja

Organic Rosemary Eterisk Olja

129 kr

En hårvårdstrend som är värd att uppmärksammas

woman spraying rosemary water in her hair

Vem vill inte ha friskt, tjockt och glänsande hår? Och när svaret på hur man får ett hår som får folk att vända på huvudet är så här enkelt, är det ännu bättre!

Om du är ivrig att prova trenden som tar sociala medier med storm rekommenderar vi att du endast använder en ren, säker och ekologisk eterisk rosmarinolja för ditt hår och din hårbotten. Volant erbjuder 100 % ren, naturlig ekologisk eterisk rosmarinolja som är fri från oönskade kemikalier och tillverkad endast av de finaste, ekologiska växtmaterialen.

Välj vår eteriska olja för att ge ditt hår den vitalitetsboost det behöver. Du kommer snart att upptäcka att glans och tillväxt alltid är på modet - oavsett om det är trendigt på TikTok eller inte.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 30 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 800+ reviews
"Jag har länge velat ha en diffuser. Den vackraste fanns på Volant Aroma. Kände inte till eteriska oljor sedan tidigare och dess egenskaper, de är helt otroliga. Man känner ett välbehag och välmående. Det känns att de påverkar en på djupet. Köpt flertalet olika dofter som sprider sig i hemmet. På kvällen en avslappnande och på morgonen en uppiggande :) Jag kommer att köpa fler då jag vill ha en i varje rum. " Elin J.
"Älskar min diffuser, hemmet luktar nystädat och en underbar doft sprider sig :-) Supernöjd" Frida H.
"Jag är besatt!! Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Lätt att rengöra, lätt hanterlig, sprider doften bra, fin inredningsdetalj!" Jasna
"Första intrycket var att den var vacker, men en smula liten. Men den bara växer och växer i ens ögon. Underbara dofter. Och med det är den nu en oumbärlig del till ett trivsamt och harmoniskt hem." Robban
"Det bästa köpet jag har gjort! Så nöjd! Det var nog detta jag har längtat efter, på länge!! Luktar så gott hela lägenheten och jag mår bra av dessa eteriska oljor!!" Mihaela L.
"Inspirerande kommunikation, köpte min diffuser med ett stort mervärde och är otroligt nöjd. Sleep-blandningen är en ny favorit 🙏" Nina E.
"Så nöjd med min diffuser som både är snygg som inredning och dessutom gör jobbet. Luften känns renare och fräschare och min astma känns redan bättre efter en månads användning" Chloe L.

Other blog posts