90-dagars riskfri provperiod hemma ✅

Doft och minne: Kan dofter öka din hjärnkapacitet?

Alla vet hur starkt vissa dofter kan väcka minnen till liv. Även när vi är vuxna kan en doft av våra favoritkakor från barndomen få oss att tänka på vår mor eller mormor.

woman suffering from gout attack

Den här typen av instinktiva reaktioner på lukter kan vara till hjälp även på andra sätt, särskilt för studenter och föräldrar. Tänk om det skulle vara lättare att minnas om man kopplar ihop vissa dofter med särskilda studievanor?

Vetenskapen visar att så är fallet, och det är inte alls svårt att lära sig hur man använder dofter för att öka sin hjärnkapacitet.

Här är hemligheten bakom hur du använder dofter för att förbättra dina studier.

Innehåll/Snabblänkar

 • Lukt och minne är kopplade till varandra
 • Vad vetenskapen säger om lukt och minne
 • Hur du får lukt och minne att arbeta för dig
 • De bästa eteriska oljorna för att bibehålla minnet
 • Bergamott
 • Kamomill
 • Eukalyptus
 • Lavendel
 • Citron
 • Pepparmint
 • Rosmarin
 • Ylang Ylang
 • Användning av eteriska oljor för minne och fokus

Lukt och minne är kopplade till varandra

Smell and memory are linked

När vi hör, ser, smakar eller rör vid något riktas den sensoriska informationen först till talamus. Det är den del av hjärnan som hjälper till att bearbeta de data som världen omkring oss ständigt sänder ut. Thalamus överför sedan informationen till olika områden i hjärnan. På listan finns bland annat amygdala, där våra känslor hanteras, och hippocampus, som organiserar våra minnen.

Att känna lukten av något är dock något annat.

Aromer passerar talamus och går direkt till luktnerven i hjärnan. Den är direkt kopplad till hippocampus och amygdala, vilket förklarar varför en doft av något omedelbart utlöser detaljerade minnen och starka känslor. I princip är det som om någon sätter på en glödlampa!

Vad vetenskapen säger om lukt och minne

Med luktnerven som styr vårt luktsinne och dess direkta koppling till amygdala och thalamus, är idén att använda dofter för fokus och minne mycket logisk.

Tre fjärdedelar av alla våra känslor varje dag genereras på grund av dofter. Doftmarknadsföring drar nytta av detta faktum, och forskning visar att människor upplever en 40-procentig ökning av sitt humör när de luktar på en behaglig doft.

En studie från Sense of Smell Institute visade att det visuella minnet av bilder sjönk till cirka 50% efter bara tre månader. Däremot var precisionen i luktminnet 65% efter ett helt år. Föreställ dig vad detta innebär för att minnas studiematerial!

Att exponeras för en doft medan du studerar och sedan igen under den djupa sömncykeln kan också fungera för dig. Studier utförda av tyska forskare visade att vuxna och studenter fick en klart förbättrad inlärningsförmåga när de utsattes för samma doft som de hade andats in under inlärningsprocessen.

Deltagarna i studien satt vid datorskärmar i rum doftande av ros och tittade på när kortpar blandades ihop. Andra satt framför datorer och tittade på samma förväxling, men i rum som inte var parfymerade.

Alla tillbringade sedan natten i ett sömnlaboratorium med elektroder på huvudet för att övervaka hjärnaktiviteten. Under den djupa sömnen och de lätta REM-cyklerna sprejades rummen kort med samma rosendoft.

Nästa morgon fick alla göra ett datoriserat test där de skulle hitta de kortpar som de hade sett dagen innan. Den ros-exponerade gruppen klarade sig mycket bättre.

Hur du får lukt och minne att arbeta för dig

Det finns många olika sätt att utnyttja dofternas kraft, men eteriska oljor för fokus och minne är verkligen ett av de enklaste, mest tillgängliga och effektiva sätten att göra det på.

Faktum är att många människor personligen vittnar om de fantastiska fördelarna med att använda eteriska oljor för minne och fokus.

Prova följande experiment för att se hur väl doft kan öka din hjärnkapacitet:

 • Häll eterisk olja i din diffuser. Du kan också tillsätta den i en bit pappersnäsduk, spraya runt den i rummet som en del av en dimma eller dutta en utspädd blandning på kroppen.
 • Studera som vanligt, med doften av den eteriska olja du har valt som omsluter dig. Använd samma olja när du går och lägger dig också, så att den kan svepa över dig när du sover.
 • När det är dags att minnas vad du lärt dig, använd samma doft för att göra detta. Om du t.ex. har använt lavendel och ska göra ett prov kan du ta med dig en bit pappersnäsduk med droppar av den eteriska oljan på till provet.

Du kanske upptäcker att samma doft får samma delar av hjärnan att aktiveras, så att du lättare kommer ihåg den information du har lärt dig.

De bästa eteriska oljorna för att bibehålla minnet

Följande oljor har många fördelar att erbjuda. Att använda dessa eteriska oljor för att förbättra minnet rekommenderas starkt eftersom de kan hjälpa till med detta specifika mål. De är även ett underbart alternativ om du bara letar efter behagliga dofter för att starta dina egna minnesexperiment med!

Bergamott

volant bergamot essential oil for memory retention

Bergamott eterisk olja är känd för att kunna minska agitation, ångest, sömnlöshet, mild depression och stress, och kommer att ge dig en lugnare sinnesstämning genom att sänka dina kortisolnivåer. Detta är ett mycket mer önskvärt tillstånd för att skapa minnen du aldrig kommer att glömma. Forskning backar upp de positiva påståenden som människor länge har gjort om denna doft.

Hur man använder bergamott för att studera: Ta lite eterisk olja från bergamott i din diffuser nästa gång du ska plugga och lägg en droppe eller två i en näsduk i din skolkavaj dagen därpå. Du kanske märker att du lättare kommer ihåg det du tidigare lärt dig!

Kamomill

volant roman chamomile essential oil for memory retention

Kamomill är en mycket populär olja att använda hemma för att lugna ner sig efter en stressig dag eller före en stor utekväll. Dess ångestdämpande effekter gör romersk kamomill eterisk olja till ett bra huskur mot sömnlöshet och stress.

Studier har också visat att kamomill kan förbättra hjärt- och kärlhälsan och stimulera immunförsvaret.

Hur man använder kamomill för att studera: Försök att ha en näsduk med några droppar kamomillolja på när du går igenom dina läxor och gör sedan samma sak på lektionen nästa dag.

Eukalyptus

volant eucalyptus essential oil for memory retention

Denna olja ger dig en uppfriskad sinnesstämning och en kropp med ny energi. Eukalyptus är också ett bra val som eterisk olja för att förbättra minnet.

Forskning visar att eukalyptusolja kan förbättra våra minnen och hur vi utför kognitiva uppgifter. Det kan även hjälpa till att skydda hjärnan mot åldersrelaterad kognitiv nedgång.

Hur man använder eukalyptus för att studera: Efter att ha spätts ut ordentligt kan du applicera lite eukalyptusolja på insidan av handlederna när du pluggar inför ett prov. Följ sedan samma process när det är dags att göra provet.

Lavendel

volant lavender essential oil for memory retention

Eterisk lavendelolja anses balansera starka känslor och lugna oss överlag, och har använts för att bekämpa ilska, depression, sömnlöshet och irritabilitet genom historien.

Det är en av de bästa eteriska oljorna för fokus och minne eftersom den uppmuntrar till avslappning och vila, vilket är särskilt användbart när du behöver lära dig något nytt eller memorera okänd information.

Hur man använder lavendel för att studera: Spraya utspädd lavendelolja på den plats där du studerar och sedan på lite silkespapper. Stoppa ner silkespappret i en ficka eller på insidan av ärmen nästa gång du har lektion och du kan komma ihåg informationen du lärt dig mycket snabbare.

Citron

volant lemon essential oil for memory retention

Många människor älskar den friska doften av denna citrusfrukt, och det har vetenskapligt bevisats att citronolja inger lugn. Den får oss också att slappna av och känna oss glada.

Om du tenderar att vara orolig och kämpar med sömnlöshet kan det vara bra att börja använda eterisk citronolja. Den anses också förbättra minnet och underlätta matsmältningen.

Hur man använder citron för att studera: Om du tycker att det är svårt att komma ihåg fakta kan det hjälpa att använda eterisk citronolja i en diffuser när du lär dig. När du behöver återkalla information kan du spreja luften omkring dig med eterisk citronolja eller använda den utspädd som en lokal doft.

Pepparmint

volant peppermint essential oil for memory retention

Studier har visat att pepparmyntsolja förbättrar minnet, men denna kraftfulla olja gör mycket mer. Den kan lugna dina nerver samtidigt som den stimulerar ditt sinne, förbättrar din koncentration och gör det lättare att tänka klart.

Eterisk pepparmyntsolja kan höja humöret och minska tröttheten, två viktiga sinnestillstånd när man försöker memorera något.

Hur man använder pepparmynta för att studera: Experimentera med att doftsätta din studieplats med pepparmyntsolja och sedan ha lite på insidan av handlederna eller bakom öronen inför nästa prov. Att känna samma doft kan mycket väl få ditt sinne att återgå till inlärningstillståndet och öka din minnesförmåga.

Rosmarin

volant rosemary essential oil for memory retention

På ungefär samma sätt som pepparmyntsolja stimulerar rosmarin vår kropp och själ, och den har positiva effekter på våra kognitiva aktiviteter. Dessutom kan den förbättra vårt humör och vår allmänna prestationsförmåga.

Eterisk rosmarinolja är också ett bra val för dig som lider av förstoppning eller depression.

Hur man använder rosmarin för att studera: Skapa en uppfriskande rosmarinoljemist nästa gång du ska göra läxorna. Det kan vara mycket lättare att komma ihåg viktig information om du sprayar lite mer av din mist när det är dags att gå igenom läxorna!

Ylang Ylang

volant ylang ylang essential oil for memory retention

Den djupa, exotiska och blommiga doften av eterisk olja ylang ylang kombinerar toner av banan, jasmin och neroli, och kan hjälpa till att lindra symtom på depression samtidigt som den uppmuntrar till djup sömn. Om du lider av sömnbrist på grund av rastlöshet kan det vara värt att prova denna olja.

Forskning tyder på att ylang ylang också kan vara bra för att förbättra minnet.

Hur man använder ylang ylang för att studera: Gnid in en utspädd blandning av ylang ylang på dina pulspunkter när du studerar och gör samma sak när du skriver ditt prov - du kan se att dina betyg förbättras.

Användning av eteriska oljor för minne och fokus

woman studying while diffusing essential oil to help focus

Den grekiske tragikern Aischylos hade rätt: "minnet är all visdoms moder", och det faktum att lukt och minne verkar vara oupplösligt sammankopplade är något du kan använda till din fördel.

Tack vare toppmoderna diffusers är det enklare än någonsin att få oljor att utöva sin magi på våra sinnen, kroppar och känslor. Du kan låta deras läkande doft sprida sig över vardagsrummet när du kopplar av på kvällen eller, efter att ha spätt ut dem ordentligt, tillsätta dem i ditt bad eller i ansikts- och kroppslotion.

Volants diffusers arbetar med system som är utformade för att kontrollera spridningen av eteriska oljedoftämnen över ett riktat område. De ger bred täckning och effektivitet och är mycket säkra och bekväma att använda hemma, på kontoret eller i sängen.

Med alla dessa verktyg till ditt förfogande bör du inte ha några problem med att införa din egen minnesboostande rutin. Din nya kunskap om eteriska oljor för att stärka luktsinnet och minnet kan förgylla ditt liv och få varje ögonblick att räknas - medvetet eller omedvetet.

När det är dags att återgå till böckerna kan lite planering för att ta reda på hur du ska använda aromaterapi för att öka din hjärnkapacitet, eller hur ditt barn, tonåring eller universitetsstudent kan börja göra det, vara till stor hjälp!

#1 Trustpilot wellness-märke

SHOPPA NU

Other blog posts